Cristina Grecea, fondatoarea biroului notarial individual Grecea Anca-Cristina și lector-cadru didactic asociat la Universitatea Politehnica Bucureșt, face trecerea de la notariat – „prima dragoste” – către gestionarea fondurilor europene, un domeniu în care este deja specializată și în care simte că are „o misiune de îndeplinit”. Din această perspectivă, Cristina Grecea este de părere că România are un potențial semnificativ de atragere a fondurilor europene în domeniul inteligenței artificiale, dar și în sănătate și educație, două sectoare în care România a rămas mult în urmă.
„Există un potențial de absorbție a fondurilor europene foarte mare în domeniul inteligenței artificiale în România și am deja niște proiecte în acest domeniu. Aceste proiecte necesitată și o componentă de informare și de training, pentru că, dacă vom avea aceste proiecte foarte importante, va trebui să avem și experții care să le gestioneze. Dar sunt proiecte interesante și pe educație, sănătate – din păcate, acestea sunt domenii care au rămas puțin în urmă, dar am încredere că ne vom descurca și vom reuși să dezvoltăm cât mai multe proiecte”, a spus Grecea.
Ea are experiență în domeniul fondurilor europene încă din 2007, când a coordonat regiunea București-Ilfov a Fondului Social European, după care a coordonat toate celelalte regiuni. Atunci a fost momentul în care și-a dat seama cât de important este ca fiecare dintre regiunile de dezvoltare din țară să funcționeze independent, în funcție de nevoile fiecăreia dintre ele și în funcție de modelul său cultural.
3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Nu putem să construim școli acolo unde nu sunt elevi, nu putem să facem piste de biciclete acolo unde nu avem drumuri și canalizare. Lucrurile trebuie făcute într-o manieră mai planificată, mai organizată. Simt că este momentul să implementez proiecte pe care acum 15 ani le-am lăsat undeva în sertar, dar de care sunt atașată”, a adăugat ea.
Grecea a spus că vrea să fie implicată în elaborarea documentelor pentru viitoarea perioadă de programare, pentru că 2028 nu este atât de departe, iar deja la Bruxelles sunt inițiate discuții privind această perioadă de programare.
Doar românii pot forța schimbarea în bine a României
Ea și-ar dori o Românie reformată, pentru că este necesar ca toată lumea să înteleagă că țara are nevoie să eficientizeze gradul de absorbție a fondurilor europene. Acest proces de atragere a fondurilor europene trebuie să fie dublat de o reconfigurare teritorial-administrativă. O astfel de decizie, care vizează o reformă amplă a întregei Românii, este, în primul rând, una politică. Cu toate acestea, societatea civilă și actorii de la nivel local sunt cei care trebuie să decidă pentru viitorul lor.
„Viitorul lor nu poate fi decis de cineva dintr-un birou de la Bruxelles, de exemplu”, a afirmat ea.
Din acest punct de vedere, și deși România a progresat foarte mult în ultimii 20 de ani, fondurile europene sunt o resursă foarte importantă pe care țara trebuie să o utilizeze mult mai mult decât până acum. În noua sa provocare în domeniul fondurilor europene, Grecea va colabora cu o echipă de experți din Bruxelles și deja are o serie de proiecte în Italia, astfel că, practic, acum începe să activeze mai mult pe plan european.
Meseria de notar se transformă
Lucrurile s-au schimbat, însă, și în meseria de notar, la fel cum s-a întâmplat cu foarte multe industrii și afaceri, odată cu multiplele crize prin care a trecut toată lumea în ultimii cinci ani.
„Notariatul a fost o experiență foarte interesantă, în sensul că am plecat de la minus infinit, făcând naveta aproape zilnic 250 de kilometri de acasă, dar am reușit pentru că a existat această determinare și pasiune. Nu părăsesc meseria de jurist, iar experiența acumulată îmi va folosi în continuare și se împletește foarte bine cu ceea ce voi face mai departe”, a spus Grecea.
Ea a precizat că a transferat responsabilitatea conducerii firmei sale de notariat către o asociată de încredere.
„În notariat, nu mai există situația în care să aștepți să îți bată cineva la ușă. Acum, notariatul este pus în situația în care trebuie să își caute clienții, să și-i apropie, să și-i fidelizeze. Ca atare, ideea că notarul stă în birou și este mereu disponibil nu mai este valabilă. Chiar și acum se întâmplă acest lucru, iar oamenii își aleg notarul în funcție de anumite criterii”, a afirmat Grecea.
Astfel, de acum încolo, vor începe să funcționeze din ce în ce mai bine societățile profesionale, pentru că își vor diviza activitatea. Perioada în care un singur om le făcea pe toate s-a încheiat.
Un material Legal Marketing