Profitul FAN Courier, în scădere: Am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile. Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți. Un depozit, cea mai mare investiție din ultimii ani. Ținta: Lider în Republica Moldova

Profitul FAN Courier, în scădere: Am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile. Nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți. Un depozit, cea mai mare investiție din ultimii ani. Ținta: Lider în Republica Moldova
scris 12 dec 2023

FAN Courier va închide anul 2023 cu un profit net de 6,5-7 milioane de euro, cifra fiind sub nivelul consemnat în anii precedenți, pe fondul creșterii salariilor și tarifelor carburanților, în principal, dar și al altor cheltuieli, cum ar fi cele cu parcul auto, anunță Adrian Mihai, directorul general al companiei și unul dintre acționari. Afacerile pentru acest an vor depăși 250 milioane de euro. Detalii AICI.

"Resursa umană calificată este greu de găsit și, în acest context, am fost nevoiți să majorăm semnificativ salariile, peste cât ne-am propus, pentru că nu mai găsim șoferi, nu mai găsim curieri, nu mai găsim manipulanți pentru depozite.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, cheltuielile noastre au crescut peste nivelul prognozat la începutul anului din cauza scumpirii carburanților, a pieselor auto și a vehiculelor. Toate astea vor impacta nivelul profitului net pentru acest an, care se va situa între 6,5 și 7 milioane de euro, poate chiar peste acest nivel, dar totul depinde de cifrele aferente lunilor noiembrie și decembrie, care sunt cele mai importante din an", a afirmat Mihai.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În perioada 2018 - 2022, profitul net al FAN Courier s-a situat între 71,1 milioane de lei și 175,5 milioane de lei.

În 2023, una dintre direcțiile importante ale managementulu companiei a urmărit dezvoltarea internațională, efect al creșterii semnificative a comerțului online și  a numărului mare de retaileri internaționali care livrează în piața românească sau sunt interesați să-și crească prezența la noi.

Astfel, FAN Courier a luat decizia de a acorda o atenție sporită noului trend, investind peste 4 milioane de euro în primul HUB internațional dedicat exclusiv e-commerce-ului, la Arad. Bugetul total de investiții al FAN Courier a fost anul acesta de 35 milioane euro.

"Putem caracteriza anul 2023 ca fiind mai bun decât 2022, în ciuda faptului că am avut creșteri importante de costuri, inflație mare și o situație destul de dificilă în apropiere de granițe. În ciuda prelungirii problemelor din 2022, în acest an, lucrurile s-au mai așezat, au fost mai previzibile, astfel că am putut pune în aplicare strategia de investiții planificată și, în plus, am reușit să finalizăm o investiție care nu era în planul inițial: HUB-ul internațional de la Arad. 

Interesul sellerilor internaționali pentru piața românească este o tendință care s-a transformat în certitudine, în 2023. Datele ne arată că, în acest an, creșterea semnificativă a e-commerce-ului a fost susținută puternic de vendorii din afara României care au generat volume cu 20-25% mai mari, față de vendorii locali. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților din străinătate, dezvoltarea unui HUB exclusiv pentru comerțul online internațional a fost una firească. Am luat decizii rapid, am creat o echipă dedicată și am alocat peste 4 milioane de euro pentru acest HUB, pe care îl vom dota cu o bandă modernă de sortare. Astfel, putem spune că HUB-ul de la Arad este cea mai nouă și cea mai rapidă investiție pe care FAN Courier a   realizat-o în acest an, iar rezultatele de până acum confirmă că am luat o decizie bună”, a declarat Mihai.

Prin intermediul HUB-urilor regionale, FAN Courier a creat, în acest an, mai multe legături între România și piețele din Europa, continuând astfel să ofere partenerilor săi servicii de calitate și să creeze o punte între România și piețele europene.

Star Storage și-a cerut insolvența și anunță măsuri strategice de restructurare a datoriilor din perioada pandemiei COVID-19 CITEȘTE ȘI Star Storage și-a cerut insolvența și anunță măsuri strategice de restructurare a datoriilor din perioada pandemiei COVID-19

Alte proiecte pe care FAN Courier s-a concentrat în acest an au fost demararea lucrărilor pentru extinderea și modernizarea depozitului de la Ștefănești - proiect care va fi finalizat în 2024, accelerarea ritmului de extindere a rețelei de lockere FANbox, precum și continuarea investițiilor în digitalizare, care includ un website nou și un update al platformei selfAWB.

Compania a lansat în acest an și o nouă aplicație mobilă care, prin funcționalitățile multiple pe care le conține, devine un „asistent modern de curierat, mereu la îndemână”. Cu ajutorul aplicației mobile, clienții își pot gestiona și controla mai ușor expedierile: pot urmări livrările, pot chema curierul, pot accesa istoricul coletelor trimise și primite etc. Compania s-a concentrat în acest an și pe dezvoltarea serviciilor de out-of-home delivery, ajungând la o rețea de 2.500 de puncte de ridicare și predare colete în rețeaua Collect Point.

Extinderea și tehnologizarea depozitului de la Ștefănești, cea mai mare investiție din ultimii ani

"Și în acest an, am continuat să investim masiv în mai multe proiecte de amploare, cel mai important fiind noul depozit de la Ștefănești, care va îndeplini mai multe funcții noi. Dezvoltat pe o suprafață de 26.000 mp, noua investiție va cuprinde un depozit dedicat fulfillment, care va acoperi 66% din suprafața construită și un spațiu dedicat exclusiv serviciului FANbox. Astfel, de anul viitor, vom dezvolta o echipă specială de curieri care vor face livrări exclusiv la lockere. Această strategie va avea un impact pozitiv atât pentru clientul final, cât și pentru productivitatea noastră. Creșterea productivității va fi susținută de automatizare, depozitul dedicat livrării la lockere fiind prevăzut cu propria bandă de sortare, cu brațe robotizate. Investiția în acest al treilea depozit de la Ștefănești va fi una dintre cele mai mari investiții ale companiei din ultimii ani, estimările noastre de acum fiind de peste 35 de milioane de euro”, a declarat Neculai Mihai, cofondator FAN Courier.

Pentru anul viitor, FAN Courier își propune menținerea ritmului de creștere de 15%. De asemenea, compania vrea să deschidă noi oportunități pentru e-commerce-ul cross-border și să pătrundă pe mai multe piețe internaționale.

"Pentru 2024, ne propunem o creștere a afacerilor cel puțin la fel ca cea din acest an și spun acest lucru luând în calcul mai multe variabile. Intră în vigoare o serie de modificări fiscale, care, în mod cert, vor avea un impact și asupra noastră, deși vom încerca să-l minimizăm. Vor urma, probabil, creșteri de prețuri la combustibili, care, din nou, vor duce la o creștere a costurilor, pe care vom încerca să o acoperim noi cât mai mult, pentru a păstra prețurile serviciilor noastre. Și anul acesta ne-am confruntat cu o creștere a costurilor, ca efect al majorării salariului minim, scumpirea combustibililor și a mașinilor. Calculele noastre au arătat un impact în costuri de 25-30%, însă pentru că aceste creșteri au venit în etape, am ales să absorbim o parte, chiar dacă ne impactează profitabilitatea. Pentru noi, este foarte importantă încrederea pe care o construim alături de clienți astfel că deciziile de modificare a tarifelor trebuie analizate foarte bine înainte.”, a spus Felix Pătrășcanu, cofondator FAN Courier, prezent la conferință.

Sovata își face pistă de bob / O investiție de 600 de mii de euro din bugetul local / Primar: ”Acum doi ani de zile când ne-am apucat de proiect, nici teren n-am avut” CITEȘTE ȘI Sovata își face pistă de bob / O investiție de 600 de mii de euro din bugetul local / Primar: ”Acum doi ani de zile când ne-am apucat de proiect, nici teren n-am avut”

Black Friday 2023: Cauciucurile au condus topul cumpărăturilor în România

Black Friday, cea mai importantă campanie de discount din România a reprezentat și în acest an un vârf în activitatea de curierat deși apetitul românilor pentru achiziții la reducere a fost diferit față de anii precedenți. În 2023, topul vânzărilor de Black Friday a fost deținut de cauciucuri, pe următoarele locuri în clasamentul celor mai mari vânzări situându-se produsele de fashion și electrocasnicele mici.

Primele estimări au arătat că Black Friday 2023 a generat venituri cu 12-15% mai mari față de campania de anul trecut. ”Anul acesta, am avut munți de cauciucuri în depozite. Am livrat zeci de mii de cauciucuri cumpărate de Black Friday”, a explicat Adrian Mihai, CEO FAN Courier.

Obiectiv 2024: Lider pe piața din Republica Moldova

FAN Courier își propune ca, la finalul lui 2024, să devină liderul pieței de curierat din Republica Moldova, piață pe care investițiile au demarat în noiembrie 2021, ca parte a strategiei de dezvoltare regionale.

În urmă cu doi ani, compania a luat decizia de a-și extinde operațiunile printr-o investiție directă dincolo de Prut și a menținut strategia în ciuda conflictului din Ucraina, declanșat în 2022.

Investițiile pentru construirea și dezvoltarea rețelei în Republica Moldova se ridică în primii doi ani la 5 milioane euro, pentru 2024 acestea urmând a fi completate cu 3 milioane euro. FAN Courier Moldova are o echipă de 60 de angajați doar în Chișinău și o flotă de aproape 100 de vehicule cu care acoperă servicii de curierat la nivelul întregii țări. În 2023, afacerile generate de operațiunile în Republica Moldova au ajuns la 1,5 milioane euro, iar pentru 2024 estimările sunt de creștere cu 100%.  

”Pentru industria de curierat, Republica Moldova este o oportunitate de dezvoltare, în special pe segmentul e-commerce. În Moldova, domeniul comerțului online, până la intrarea noastră, era acoperit de retaileri, cu resurse proprii - așa cum era și România la începutul e-commerce-ului. Intrarea noastră pe piață este o soluție care poate ajuta companiile din Moldova să accelereze procesele de dezvoltare și să-și eficientizeze activitatea. De aceea, ne-am asumat de la început și un rol de educare a pieței în sensul de optimizare a activităților și costurilor. La Chișinău facem inclusiv fulfillment. Beneficiind de infrastructura pe care o dezvoltăm și de experiența acumulată pe piața noastră, comercianții din țara vecină se pot concentra exclusiv pe ceea ce reprezintă core-business-ul lor - comerțul online.”, a declarat Mihai, șeful companiei. 

Subsidiara din Republica Moldova va atinge breakeven operațional la mijlocul anului 2024, potrivit estimărilor managementului.

În perioada 2021-2022, FAN Courier a investit 1,8 milioane euro într-o instalație de panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 2398,43 kvA, respectiv 2090 kW. Panourile au fost montate pe unul dintre depozitele din Ștefănești și deja produc energie verde.

În primele 2 luni de funcționare, instalația de panouri fotovoltaice a acoperit aproximativ 30% din consumul intern al sediului central, surplusul fiind injectat în rețea și vândut pe piața liberă. FAN Courier are în plan continuarea investițiilor în energie atât în București, Brașov, cât și în alte orașe mari din România.

Un alt proiect vizează mobilitatea electrică, domeniu în care FAN Courier face de asemenea pionierat. Compania derulează un proiect pilot de livrări nepoluante, în cadrul căruia mașinile electrice din flotă parcurg, în medie, 50 km zilnic și livrează, cu precădere, în proximitatea sediilor companiei, acolo unde există o rețea proprie de stații de încărcare.

FAN Courier este o companie cu capital integral românesc, fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai. FAN Courier a devenit, în 2006, liderul pieței românești de curierat, poziție consolidată constant datorită investițiilor și serviciilor cu valoare adăugată noi, introduse permanent.

Compania deservește cei peste 60.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.900 de angajați și colaboratori și a unei flote auto de aproximativ 4.500 de autovehicule.

viewscnt
Afla mai multe despre
fan courier
afaceri
profitabilitate