Porți masca – ești cetățean! Fără mască ești tot cetățean, dar mai așa și așa... Este ciudat, dar de respectarea unei simple reglementări – portul acoperitoarelor faciale – depinde întreg ansamblul de drepturi constituționale. Practic, neconformarea la o dispoziție pseudomedicală îți îngrădește dreptul la circulație, dreptul la muncă, accesul la servicii publice pentru care plătești taxe, părtășia la sacramentele religioase sau alte forme de liberă asociere, finalmente chiar posibilitatea de a-ți constitui un cont bancar sau exercitarea unor opțiuni economice. Mai pe românește, dinamitarea Constituției și a drepturilor cetățenești printr-o singură reglementare.
Fără să fiu printre cei care strâmbă din nas, chiar așa în contextul de nemulțumire de societate, am considerat că obiectiv vorbind cetățenia română reprezintă ceva, un activ prețios, care aduce cu sine destule avantaje. Libertatea economică și de asociere în România era destul de ridicată, iar cadrul de taxare deloc împovărător dacă avem reper de comparație țările europene. Paleta de servicii sociale este semnificativă. Libertatea de circulație peste granițe asigurată de pașaportul românesc este mai mult decât decentă, iar cartea de identitate emisă de autoritățile noastre îți dă dreptul nu numai de a călători liber în Uniunea Europeană, dar și pe acela de a munci, cel puțin în profesiile nereglementate.
Privim ca pe un dat, dar cetățenia română chiar înseamnă ceva, într-o țară a cărei alcătuire constituțională este după standarde înalte occidentale. Cu năduf, pentru că am fi dorit încă și mai mult, unii spun că nu ar face cât o ceapă degerată, dar totul este retoric pentru că în realitate este baza pe care îți poți construi ceva în această țară sau poți scruta în afara ei.
Ei bine, paleta de drepturi și libertăți cu care ne naștem și care sunt recunoscute de Constituție acum stă la mila unei simple prevederi de reglementare – portul măștii – în sine extremistă pentru că obturează parțial respirația, iar omul se naște autoimun și nu cu membrană pe gură. Deja trebuie să fim atenți, pentru că nu avem dreptul să respirăm liber în prea multe locuri în România. Așa sunt normele sanitare care pulverizează ansamblul constituțional.
Greu fără mască prin labirintul construit în numele COVIDULUI
Fără cârpa de pe pe gură nu prea poți face mare lucru în România ca cetățean al ei și este deja o realitate prelungită de jumătate de an pentru a admite că este o simplă deviere temporară de la drepturile și libertățile asigurate de Constituție. Întrebarea devine legitimă: poate o singură reglementare să arunce în aer toată alcătuirea statului român și să pună în paranteze restul beneficiilor aduse de legislație?
Duminică suntem chemați la vot, dar cu cârpa pe gură. Dreptul de a alege este așadar condiționat de o reglementare a cărui caracter medical sau non-medical iarăși nu este clarificat.
CITEȘTE ȘI „Lupta antiCOVID” și represiunea continuă îndreptată împotriva populațieiÎn peste 75% din locurile de muncă din România activitatea nu se poate desfășura, conform acelorași prevederi, fără mască, ceea ce deja îți îngrădește drastic oportunitățile economice. Nu poți intra în magazine, în bănci, în biserici, în farmacii.
Libertatea de circulație este lovită până la aneantizare de aceeași condiționare a măștii. Nu este vorba numai despre accesul la serviciile de transport public, ci chiar de mersul pe stradă. Mergi liber, dar cu riscul unei amenzi.
Copiii, când nu au distrus complet dreptul la învățământ - cum este etapa pe care o parcurgem - trebuie să se siluiască acoperindu-și gura pentru a avea acces în școala și în sala de clasă. Autoritățile nu au prezentat nici până acum proiecții despre cât poate fi prelungită această prevedere fără a deveni ea însăși un risc epidemiologic prin prisma faptului că acum copii sunt în perioada de formare a sistemului imunitar. Îi îngrămădim după aceea în școli și îi punem să-și ia unii alții bolile într-o secvență foarte scurtă de timp? Nu induce mai mult aceasta risc de mortalitate?
Dreptul la justiție este limitat de aceeași mască pentru că altminteri te oprește jandarmul să intri în instanță. De fapt, nu poți avea acces în nicio instituție publică. Dacă îți expiră cartea de identitate, fără mască nu o poți reface și de aici toate neajunsurile, până la imposibilitatea de a folosi un cont bancar, cu efecte drastice în restrângerea libertăților economice. Așijderea, dacă îți expiră permisul de conducere, doar aceeași cârpă pe gură îți garantează posibiliatea de a te reîntoarce la volan.
Finalmente, o consultație la medic nu poți obține fără proverbiala „botniță”. Terțe servicii medicale pot fi obținute doar dacă îți obturezi parțial respirația. Totul în numele medicinii și securității sanitare a neamului!
Multă îmbotnițare pentru nimic
Rezumând, cetățean pe deplin ești doar cu gura astupată! Încercați să evitați purtarea măștii și să vedeți cam câte vă puteți permite în România de astăzi! Cam care este slalomul printre bariere de interdicții și cam ce se alege de drepturile și libertățile cu care vă nașteți...
Ironia face ca efectul măștii să fie neobservabil sub aspectul epidemiologic pe care se presupune că îl atacă. Și aiurea în lume, dar și în România. De la introducerea lor, infectările cu noul coronavirus au tot crescut și numărul de cazuri active este aproape de maxime. Statisticile dau unul din 40 de români la un moment dat infectat, cei mai mulți în lunile agonizante de purtare a măștii. Dacă ne-am lua după unul din iluștrii specialiști, la fiecare caz depistat ar fi câte 10 români cu virusul la purtător. Atunci ar însemna că un sfert din populație a fost sub incidență coronaviriană. Încă o dată pe atât și atingem imunitatea de turmă... Atunci te întrebi – dacă tot colo ajungem – ce nevoie a mai fost de toate devastările economice, pulverizarea Constituției, marasmul social, alienarea copiilor și de chinuirea populației cu drăcia de mască?
Cât vor prelungi autoritățile perioada în care ne zbatem în semicetățenie? Nu este nimic virtuos în purtatul acoperitoarelor faciale și nu salvăm vieți! Totul este o propagandă stupidă! Nu conferă nimic din demnitatea pe care o cască sau chiar tot tipul de măști o conferă unor meserii grele. Este cârpa de care nu avem nevoie.