Cu ouăle ascunse-n mască

Cu ouăle ascunse-n mască
scris 12 oct 2020

Sunt unul dintre zecile de mii de proprietari de baruri și restaurante care, în această iarnă, și-ar putea pune cruce muncii de 11 ani, și nu pentru management defectuos, nici din lipsă de clienți, ci pentru că soarta economiei românești e decisă de un medic de ambulanțe și de un veșnic plimbător prin funcții înalte la stat, care nu a plătit în viața lui un salariu.

Situația barurilor și restaurantelor e doar vârful icebergului incompetenței celor doi gropari ai economiei, pe care i-a prins valul doi al pandemiei nepregătiți, deși se știa încă din primăvară că va veni, așa cum fiecare primar al Capitalei e surprins în fiecare an de prima zăpadă, chiar dacă uneori ninge abia în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News

Interioarele restaurantelor s-au închis din nou, la zece zile după alegeri, când a explodat numărul de infectări cu Covid probabil din cauza organizării acestui scrutin și când, în stil clasic românesc, pe care și l-a însușit cu brio domnul Arafat, s-a căutat un țap ispășitor. Nu putea da vina nici pe aglomerațiile de la metrou și din autobuze, unde sunt mulți alegători, nici pe instituțiile de stat, unde colcăie Covid-ul precum incompetența printre politicieni, și nici măcar pe deschiderea școlilor. Au aruncat anatema, ca de fiecare dată, pe HoReCa, vinovatul de serviciu pentru această pandemie, care a mai primit acum încă un cui în sicriu.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dintr-o perversitate specifică politicienilor și escrocilor care s-au fofilat în viață până în pragul pensiei fără să fi lucrat vreo zi cu adevărat, s-au gândit să nu închidă total restaurantele, pentru că atunci ar fi trebuit să plătească salarii compensatorii și, neavând acești bani, care au fost cheltuiți pe organizarea alegerilor și mai urmează și altele în iarnă, au executat o "maradona". Guvernul a procedat ca cei trași pe dreapta, pe autostradă, pe avarii, care, sub pretextul că au rămas fără benzină, îți cer bani împrumut și "gajează" cu un ghiul din "aur de trompetă". Au închis doar interioarele, iar asta însemnă că cei care vin la restaurant se vor putea bucura în următoarele luni de mâncare și băutură la -5 grade, pe terasă, cu o pufoaică pe ei. Dacă această măsură s-ar fi luat în aprilie, când așteptam vara, poate n-ar fi fost atât de grav și am fi putut supraviețui. Astăzi, în prag de iarnă, închiderea interioarelor restaurantelor este echivalentul închiderii totale a acestei industrii.

Partea cea mai stranie e că măsurile cu grave implicații economice nu se iau în urma unor conclavuri la care participă economiștii de frunte ai țării. Reprezentanții patronatelor din HoReCa mai au puțin și dorm în clădirea guvernului și au tocit treptele Palatului Victoria în speranța că îl conving pe premier că barurile și restaurantele intră nevinovate în faliment, dar domnul Orban le aruncă aceeași pisică moartă, dând vina pe domnul Raed Arafat pentru deciziile luate.

După 50 de ani de comunism, guvernanții ne propun acum și o jumătate de secol de totalitarism sanitar CITEȘTE ȘI După 50 de ani de comunism, guvernanții ne propun acum și o jumătate de secol de totalitarism sanitar

Practic, această industrie a fost asasinată de către domnul Arafat, care se pare că se pricepe atât de bine și la partea economică, după realizările dumnealui din sistemul de sănătate, la vârful căruia se află de atâta amar de ani. Starea și performanțele sistemului de sănătate românesc arată clar cât de bine se pricepe domnul Arafat la acest domeniu și, pricepându-se atât de bine la ceea ce a studiat, e cazul să-și îndrepte competențele și atenția și asupra economiei. Dacă roadele managementului său în sănătate sunt atât de mărețe, e limpede ce ne așteaptă acum, când a trecut la alt domeniu căruia îi decide soarta. Și face totul fără ca măcar să țină cont de studiile pe care niște oameni plătiți de la bugetul de stat se tot chinuie să le facă. Conform ultimelor date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, se vede foarte clar că în ultimele săptămâni, la nivelul întregii țări, nu există decât un singur focar de Covid din zeci de mii de baruri și restaurante care funcționează în România. Grosul cazurilor s-a înregistrat în instituții publice, iar eu aș propune ca înainte de a fi închise restaurantele, să se închidă instituțiile publice, pentru că reprezintă un pericol mult mai mare pentru populație.

Îi sugerez domnului Arafat să facă o vizită la Stockholm; de aceea, m-am hotârât ca, din puținul care mi-a rămas, după ce reușesc să mai vând câteva sticle uitate pe rafturi, colegii mei și cu mine să punem mână de la mână și să-i sponsorizăm o vizită în Suedia, ca să priceapă și el cam cum se gestionează o criză sanitară de către un personal medical care știe cu ce se mănâncă problema asta.

Meteahna de a pune cruce banilor în business-ul românesc CITEȘTE ȘI Meteahna de a pune cruce banilor în business-ul românesc

Deși e încă tânăr, domnul Arafat are deja trei mari "realizări" și mă refer nu doar la, cum ar spune membru PNL devenit celebru, starea "deflorabilă" a sistemului de sănătate, ci și la falimentul HoReCa și la distrugerea Centrului Vechi al Bucureștiului, care este cel mai important pol al turismului de incoming din România. Dacă Bucureștiul ajunsese undeva la 2 milioane de turiști anual, asta se datorează în mare măsură Centrului Istoric, care e 100% o investiție privată.

Cel mai grav e că de acest medic ținut în brațe de toate guvernele, de parcă ar fi Carol Davila, care a reformat sistemul de sănătate din România, ascultă orbește, în această situație tragică pentru economie, toată clasa politică și tot guvernul condus de Orban, care numai liberal nu se poate numi având în vedere grija pe care o are față de antreprenori. Iar domnul Orban nu doar ca n-a dat un salariu în viața lui, deși e trecut de 50 de ani, ba chiar a reușit performanța să nu aibă nicio meserie până la vârsta asta. Probabil că din acest motiv s-a înscris la liberali, crezând că e vorba despre timp liber.

În felul acesta, un prim-ministru, care-și ține ascunse ouăle-n mască, precum bătrânele la piață banii ascunși în batistă, și un manager de salvări fără aparatură ajung să arunce în faliment o întreagă industrie.

În perioada următoare probabil că ne-am fi luat angajații și am fi plecat în pelerinaj la Sfânta Paraschiva s-o rugăm să ne dea vreme frumoasă, dar domnul Arafat le-a interzis românilor și acest drept, deși în curtea Mitropoliei Iașului nu e mai aglomerat decât la metrou la Piața Unirii. Iar atunci când va veni frigul și oamenii nu vor mai putea sta la terase, vom face disponibilizări și vom închide o industrie cu 400.000 de locuri de muncă. Toate acestea vor fi trecute la capitolul realizări ale guvernului Orban, căruia toți angajații din HoReCa îi mulțumesc frumos și îi transmit că sunt foarte bucuroși să rămână fără loc de muncă acum, în prag de iarnă, când se scumpesc utilitățile, când au rate, când au copii la școală. N-au alternativa de a merge la concurență, pentru că și celelalte baruri și restaurante sunt în aceeași situație. E foarte greu ca acești oameni să se convertească acum la o altă meserie, iar asta durează. Nu poți deveni peste noapte din ospătar IT-ist, așa cum domnul Arafat a devenit din medic de ambulanță economist.

Tot ce au de făcut acești angajați e să se ducă frumos și să-și bage dosarul de șomaj, să-și drămuiască banii și să aștepte nerăbdători alegerile din 6 decembrie, când au ocazia să le mulțumească celor de la putere pentru situația în care se află. Atunci vom fi, bineînțeles, redeschiși, iar domnul președinte, cu o retorică desăvârșită, va îndemna populația să vină masiv la urne pentru că, așa cum comenta cineva pe Facebook, "cabina de vot e cel mai sigur loc din România".

Liviu Mihăescu este proprietarul a trei PUB-uri din Centrul Vechi al Capitalei

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu mihaescu
restaurante