Ministerul Finanțelor se gândește să construiască o clădire pentru Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), care să funcționeze ca centru de date, dar și spații de birouri pentru câteva sute de IT-iști responsabili de sistemele informatiice ale Fscului, Finanțelor și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. O variantă mai greu de pus în practică ar fi extinderea actualei clădiri în care își desfășoară activitatea CNIF, însă soluția considerată cea mai bună de către Finanțe este cea a construirii unei clădiri noi.
Tot sistemul informatic de la nivelul ANAF, Ministerului Finanțelor și altor organisme subordonate este administrat de Centrul Național pentru Informații Financiare, structură înființată de circa jumătate de an. CNIF permite Finanțelor să folosească mai bine IT-iștii de care dispuneau anterior diferitele agenții, însă nu schimbă faptul că multe dintre echipamentele utilzate sunt vechi și cedează frecvent.
"Actuala clădire a centrului de date din București, construită la începutul anilor '70, și-a atins limitele de găzduire a echipamentelor, de asigurare a condițiilor adecvate de alimentare cu energie electrică și de asigurare a capacității de răcire pentru echipamente de tip industrial. Practic este nevoie de o nouă clădire, construită după standarde moderne, specifice centrelor de date IT, în care să existe suficiente resurse, respectiv alimentare cu energie electrică industrială (sursă primară și sursă secundară/rezervă), noi instalații de răcire a echipamentelor de tip industrial (servere de baze de date, de comunicații, de producție, de dezvoltare, de testare), precum și spații de birouri care să permită o reunire a întregului număr de specialiști în domeniul tehnologiei informației, care, în prezent, sunt răspândiți în 4 locații din Capitală", a calculat Ministerul Finanțelor, în subordinea căruia se află CNIF.
CITEȘTE ȘI Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultațiÎn prezent, CNIF are în jur de 250 de angajați, cei mai mulți în București, și ar trebui să ajungă în anii următori la 400, cel mult 500 de oameni, în Capitală. Centrul nu a preluat încă IT-iștii din teritoriu ai instituțiilor subordonate Finanțelor, însă aceștia, chiar și după transferul la CNIF, vor lucra, cel mai probabil, de la distanță.
Actualul sediu a fost gândit în anii '70 ca o clădire cu 7 niveluri, construită special pentru a găzdui un centru de date, însă în final construcția a a fost oprită la 4 etaje. A fost luată în calcul, astfel, și varianta extinderii actualului sediu, care a fost modernizat și oferă facilități necesare, dar nu este suficient ca spațiu.
O extindere a actualei clădiri are, însă, marele dezavantaj că ar face extrem de dificilă funcționarea CNIF în condiții normale pe perioada lucrărilor.