Finanțele lucrează cu Banca Mondială la salvarea programului de modernizare a infrastructurii IT a ANAF, după o lungă perioadă în care autoritățile nu au făcut nimic

Finanțele lucrează cu Banca Mondială la salvarea programului de modernizare a infrastructurii IT a ANAF, după o lungă perioadă în care autoritățile nu au făcut nimic
scris 6 iun 2018

Ministerul Finanțelor negociază cu Banca Mondială salvarea programului RAMP, care prevede modernizarea infrastructurii IT a Fiscului cu bani împrumutați de la instituția financiară. Programul RAMP a fost foarte aproape de a fi oprit la începutul acestui an, după progrese limitate în ultimii ani. Precedentul ministru de Finanțe, Ionuț Mișa, a anunțat, în ianuarie, că de la semnarea acordului, în 2012, ANAF a cheltuit doar 60 de milioane de lei pentru analize și consultanță, dintr-o linie de împrumut de 70 de milioane de euro, dar nici măcar un leu pentru sistemul IT.

O delegație a Băncii Mondiale se află zilele acestea la București pentru discuții pe acest subiect cu actualul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar și cu ANAF, unde Ionuț Mișa a preluat postul de președinte al agenției.

Urmărește-ne și pe Google News

“Programul trenează de mai mulți ani. A început bine și au fost obținute rezultate bune, dar are drept componentă principală modernizarea sitemului IT al ANAF, iar aceasta a fost întârziată. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea ca acest program să avanseze și are o propunere, dar trebuie să evaluăm această propunere, să înțelegem detaliile. Săptămâna aceasta, o misiune a Băncii Mondiale a venit de la Washington pentru a lucra cu ANAF și Ministerul Finanțelor pentru a clarifica propunerea ministerului”, a declarat într-o întâlnire cu presa directorul de țară al Băncii Mondiale în România, Tatiana Proskuryakova.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA, dar și administratorii și acționarii datornicilor CITEȘTE ȘI Prioritățile Fiscului: structură specială Antifraudă pentru comerț online și investigații extinse la executări silite. ANAF va cerceta societăți afiliate, deconturi TVA, dar și administratorii și acționarii datornicilor

În toți acești ani, la nivelul ANAF au avu loc schimbări, inclusiv în ce privește arhitectura IT a Fiscului, iar acestea ar urma să se reflecte într-o nouă formă a acordului.

Oficialii Băncii Mondiale apreciază pozitiv faptul că, după o lungă perioadă de tăcere, autoritățile române sunt din nou interesate de program și încearcă să salveze înțelegerea.

“Am încă speranțe. Cred că este un pas înainte. După o lungă perioadă de tăcere, acum măcar discutăm. Proiectul acesta va fi încheiat, într-un fel sau altul. Va fi oprit sau va fi implementat. Și vom ști în curând. Nu avem încă un răspuns. Indiferent de ce se întâmplă cu acest proiect, problema rămâne și statul va trebui să rezolve infrastructura IT învechită a ANAF. Dacă se va face cu sprijinul Băncii Mondiale sau nu, vom afla”, a spus directorul BM pentru România.

Prezent la un alt eveniment, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici,a afirmat, de asemenea, că au loc discuții cu Banca Mondială pentru salvarea RAMP, dar cu modificări față de forma anterioară.

"Am avut discuții cu Banca Mondială să mergem mai departe cu acel împrumut, dar într-o altă formă. Ce era pe RAMP (procedură de achiziție publică) se anulează, trebuie revizuită documentația ca să se vadă dacă mai sunt datele de acolo de actualitate și mai adăugăm și componente noi", a spus ministrul.

Ionuț Mișa declara în ianuarie, cu puțin timp înainte ca postul de ministru al Finanțelor să fie preluat de Eugen Teodorovici, că ANAF a cheltuit doar 23,5% din banii alocați în programul de modernizare desfășurat din 2012 în cooperare cu Banca Mondială, suma respectivă, de 60 milioane lei, fiind cheltuită doar pentru analize și consultanță, niciun leu nefiind încă alocat pentru sistemul IT.

DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Fiscul prezintă lista neregulilor pentru care nu va mai aplica imediat amenzi

ANAF a încheiat în 2012 un acord - denumit Proiectul de Modernizare a Administrației Fiscale (Revenue Administration Modernization Project - RAMP) - de împrumut cu Banca Mondială, în valoare de 70 milioane euro, pentru modernizarea administrației fiscale. Acest program trebuia finalizat la finalul lui 2017, dar la începutul anului 2018 era realizat doar în proporție de 23,5%.

Potrivit lui Mișa, reprezentanții Băncii Mondiale au sesizat din 2012, în fiecare an, că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT și că sumele au fost cheltuite doar pentru analize și consultanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
banca mondiala
ramp
it