Transferurile personale de bani din stăinătate înspre România au crescut pentru al cincilea an consecutiv și au atins anul trecut 3,7 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.
În anul precedent (2018), România era depășită de Portugalia în funcție de intrările din transferuri personale.
În 2019, românii din străinătate au trimis cu peste 23% mai mulți bani în țară decât în 2018, când valoarea transferurilor a fost de 2,17 miliarde de euro. Sumele trimise anul trecut sunt egale cu cele din 2010, dar sub nivelurile de dinainte de criză. Recordul a fost atins în 2008, când românii au trimis în țară 5,15 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană semnează un contract cu Pfizer și BioNTech pentru cumpărarea a 200 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19După România, care ocupă prima poziție, cele mai mari intrări de transferuri personale au fost, în 2019, în Portugalia (3,6 miliarde de euro) și Polonia (3 miliarde de euro). Cele mai mari ieșiri au fost consemnate în Franța (11,9 miliarde euro) și Spania (8,5 miliarde de euro).
Cele mai mari surplusuri la nivelul transferurilor (intrări minus ieșiri) au fost înregistrate în România (+3,4 miliarde de euro), Portugalia (+3,2 miliarde de euro) și Polonia (+2,5 miliarde de euro). Cele mai mari deficite sunt în Franța (-11 miliarde de euro), Germania (-5,4 miliarde de euro) și Italia (-4,7 miliarde de euro), țări cu un număr semnificativ de imigranți români.
În ceea ce privește surplusul din transferuri, România a înregistrat, în 2019, o creștere de circa 26% comparativ cu anul precedent.
Transferurile personale reprezintă toate transferurile de bani între gospodăriile rezidente și nerezidente, fără a lua în calcul sursa banilor și relațiile dintre gospodării sau scopul transferurilor. Conceptul este mai amplu decât cel al remitențelor lucrătorilor, precizează Eurostat.