România a avut, în noiembrie, a doua mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Totodată, prețurile consemnate la producătorii din industrie au accelerat în noiembrie, după trei luni consecutive de încetinire.
De ce este important: Indicele prețurilor producției industriale măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor produselor și serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă față de o perioadă anterioară. Astfel, indicele surprinde modificările de preț din perspectiva producătorului. Majorarea prețurilor la producători poate anticipa majorarea prețurilor de consum (măsurată prin evoluția indicelui prețurilor de consum - IPC), inflația de la producător putând fi transmisă către consumatorul final. Deși prețurile de la producătorii din industrie sunt un factor de influență pentru prețurile de consum, evoluția IPC este determinată și de alți factori.
România a fost depășită în funcție de scumpirile înregistrate la producătorii de industrie, ca și în lunile anterioare, doar de Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Am intrat în 2020, ce ni se pregătește: Liberalizarea canabisului, subvenții pentru bone și bunici, uniuni între două persoane de același sex, schimbări în contractul cu băncile, amnistii, restricții pentru firme
Astfel, prețurile producției industriale au crescut, în România, cu 3,6% față de noiembrie 2018, în timp ce, la nivelul UE, a fost înregistrată o scădere de 1%.
Ritmul anual de creștere al prețurilor producției industriale a urcat de la 2,9% în luna anterioară, după trei luni de încetinire.
În noiembrie, cea mai mare creștere anuală a prețurilor producției industriale, de 4%, a fost înregistrată în Bulgaria.
România a avut printre cele mai mari creșteri anuale de prețuri la producătorii din industrie și în lunile precedente.
În septembrie și octombrie, România s-a situat pe locul al doilea în UE în funcție de evoluția anuală a prețurilor la producătorii din industrie. În iulie și august, România a avut cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană, comparativ cu anul anterior. În iunie, România a avut o doua mare creștere anuală a acestor prețuri la nivelul Uniunii Europene. În martie, aprilie și mai, România a ocupat prima poziție din UE în funcție de creșterea anuală a prețurilor producției industriale, iar în februarie s-a situat pe locul al treilea.
Față de octombrie, prețurile consemnate la producătorii din industria din România au crescut cu 0,4% înnoiembrie. La nivelul UE și al zonei euro au fost înregistrate creșteri lunare de 0,1% și 0,2%.