Românii cheltuie cel mai puțin cu mesele în oraș în rândul cetățenilor UE, banii alocați pentru ieșirile la restaurant și servicii de catering reprezentând sub 2% din bugetul gospodăriilor, potrivit Eurostat.
Astfel, în 2018, românii au cheltuit aproximativ 2,36 miliarde de euro pe servicii de alimentație (furnizate de restaurante, cafenele, baruri, cantine etc.), echivalent cu 1,9% din totalul cheltuielilor de consum înregistrate la nivelul unei gospodării, comparativ cu o medie de 7% în UE.
Ponderea cheltuielilor cu serviciile de alimentație în România a scăzut de la 2,9% în 2008, cel mai mare declin la nivelul UE.
CITEȘTE ȘI Câte zile libere vor avea românii în acest an. Plus o modificare în Codul Muncii, care permite salariaților să aibă mai multe zile libereGospodăriile irlandeze alocă cei mai mulți bani pe serviciile de alimentație (14,4% din totalul cheltuielilor de consum în 2018), urmate de gospodăriile din Spania (10% din total) și Malta (12,6% din total).
La polul opus, gospodăriile din România alocă cei mai puțini bani, urmate de gospodăriile din Polonia (3% din totalul cheltuielilor), Lituania (3,4% din total) și Germania (4,3% din total).
Banii alocați de gospodăriile din Bulgaria pe servicii de catering reprezintă 4,5% din totalul cheltuielilor de consum, în timp ce în Ungaria ponderea ajunge la 7,6% din total.