MP3, cel mai popular format audio, a intrat în domeniul public la sfârșitul lunii aprilie, după ce ultimul brevet care îl proteja a expirat, informează cnetfrance.fr.
Criticat adeseori de pasionații de muzică pentru calitatea lui sonoră mediocră, formatul MP3 (MPEG-1/2 Audio Layer 3) a reușit să se impună totuși pe piață la sfârșitul secolului al XX-lea. De-a lungul anilor, a devenit cel mai difuzat standard de comprimare a fișierelor audio, scrie News.ro.
Dezvoltat la începutul anilor 1990 de companiile Fraunhofer IIS și Thomson, formatul MP3 era protejat printr-o serie de licențe.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultimul brevet deținut de Technicolor - fosta companie Thomson - a intrat în domeniul public pe 23 aprilie. Libera exploatare a formatului MP3 este de acum înainte posibilă.
Această schimbare de statut nu ar trebui să bulverseze obiceiurile de consum ale utilizatorilor de muzică, ci îi privește în principal pe dezvoltatori, în special pe cei care folosesc programul Linux, și pe producătorii de playere audio.
Deși este în pierdere de viteză față de alte formate audio, intrarea în domeniul public a formatului MP3 nu echivalează însă cu dispariția totală a acestuia.
Adoptarea pe scară largă a formatului MP3 a fost posibilă grație în special dezvoltării de platforme online de tip P2P (Peer to Peer), specializate în partajarea de fișiere. Dat fiind traficul mic de date ce era posibil pe internet la începutul anilor 2000, un format audio comprimat era de preferat. Celălalt motiv important aflat la baza succesului formatului MP3 a constat în dezvoltarea explozivă a playerelor audio portabile, precum iPod - un model creat de grupul Apple.
iPad-ul folosea în principal formatul AAC, dar putea să descifreze și formatul MP3.
În prezent, Apple este un lider de piață prin intermediul serviciului său de streaming audio Apple Music.