ArcelorMittal a ajuns la un acord cu grupul britanic Liberty House pentru vânzarea combinatelor din Galați (România), Skopje (Macedonia), Piombino (Italia) și Ostrava (Republica Cehă).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Cele patru active fac parte dintr-un pachet pe care, potrivit legislației antitrust a UE, compania va trebui să-l înstrăineze pentru a putea achiziționa combinatului siderurgic italian Ilva.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De tranzacție au fost interesate și British Steel, JSW Steel, Metinvest și Marcegaglia.
ArcelorMittal Galați (fostul Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România, construit în anii 1960 la inițiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta (47 de ani). Are sediul la Londra și filiale în Dubai, Singapore și Hong Kong.
Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept cel mai ambițios industriaș din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziții între 2013 și 2017.
“Am plăcerea să anunț această tranzacție importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziții vor dubla efectivele noastre și capacitatea de producție mondială, oferindu-ne o prezență puternică în centrul principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziție puternică în cadrul lanțurilor interne de distribuție ale acestor economii naționale cu dezvoltare rapidă și să devenim o parte esențială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare și suntem nerăbdatori să-i primim în Alianța GFG”, spune Gupta.
“Această etapă din istoria noastră deschide oportunități noi nu doar pentru continuarea producției de oțel la Galați, ci și pentru modernizarea Combinatului”, spune și Bogdan Grecu, Director General al ArcelorMittal Galați – Skopje.
Grupul se concentrează pe comercializarea metalelor feroase și neferoase, reciclarea metalelor, producția de oțel și aluminiu.
CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul are din nou probleme. Persoane necunoscute trimit email-uri pretinse în numele instituțieiGrupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezentă în aproximativ 30 de țări la nivel mondial.
Alianța, care are un efectiv de angajați de aproximativ 14.000 persoane și o cifră de afaceri ce depășește 15 miliarde dolari, include întreprinderi industriale și metalurgice integrate sub marca "Liberty"; un grup de resurse, energetic, transport și infrastructură sub marca "SIMEC"; Wyelands; o filială bancară și financiară, precum și o filială imobiliară, JAHAMA Estates.
Alături de grupul SIMEC, parte a Alianței GFG, Liberty a achiziționat, în noiembrie 2016, unitatea de prelucrare a aluminiului Lochaber de la Rio Tinto Group, iar în februarie anul trecut a cumpărat divizia de oțel special a Tata Steel cu 100 de milioane de lire sterline tot de la ArcelorMittal. Achiziția a inclus atunci facilitățile diviziei din Rotherham, Stocksbridge și Brinsworth în South Yorkshire și Wednesbury în West Midlands.
CITEȘTE ȘI FOTO Castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei, scos la licitație. Loc de antrenament al regilor pentru diverse turniruriTranzacția dintre ArcelorMittal și Liberty House Group este condiționată de finalizarea achiziției de către Arcelor Mittal a combinatului siderurgic italian Ilva, de aprobarea Bruxeles-ului și de încheierea consultărilor cu autoritățile locale și sindicate.
Cele două companii mai negociază și transferul altor active - ArcelorMittal Dudelange din Luxemburg și mai multe linii de finisare din Liege, Belgia - incluse în pachetul de cesiune.
În luna mai, Comisia Europeană a aprobat tranzacția de 1,8 miliarde de euro prin care ArcelorMittal vrea să preia Ilva, cel mai mare producător european de oțel galvanizat, cu condiția ca ArcelorMittal să renunțe la mai multe active din Europa, inclusiv la combinatul de la Galați.
Finalizarea tranzacției, programată pentru jumătatea acestui an, a fost amânată însă de statul italian, din cauza neînțelegerilor dintre ArcelorMittal și sindicatele de la Ilva, cu care între timp a ajuns la un acord.
ArcelorMittal a condiționat vânzarea combinatului de la Galați, dar și a altor active din Belgia, Italia, Cehia, Luxembourg și Macedonia, de finalizarea preluării Ilva.
CITEȘTE ȘI FOTO Google la 20 de ani - Tur virtual în garajul în care a funcționat primul birou al companieiArcelorMittal s-a angajat în negocierile cu Comisia Europeană să găsească un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă la combinatul din Galați. Recent, comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a spus că autoritățile de la Bruxelles au obținut de la ArcelorMittal angajamente că nu va închide activele de producție la care urmează să renunțe pentru a putea prelua Ilva, reiterând declarațiile anterioare în acest sens.
“Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcționarea combinatului. Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate și stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluție acceptabilă”, a spus Vestager.
ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.
În ultimii ani, combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.
Înainte de privatizare, pe platforma de la Galați munceau circa 27.000 de persoane.