Volumul total estimat pentru 2025 este de 232 de milioane de hectolitri, cu 5% sub media ultimilor cinci ani.
România se numără printre puținele țări care înregistrează o creștere, după un 2024 extrem de secetos și afectat de fenomene meteorologice severe.
Primele cifre pentru Uniunea Europeană indică o creștere de 2% a producției, până la 14 milioane de hectolitri, un nivel ce rămâne însă cu 8% sub media pe cinci ani. Franța se confruntă cu încă un an dificil, producția sa fiind cu 1% mai mică decât cea de anul trecut când a înregistrat cea mai scăzută producție din 1957 până în prezent.
În schimb, Italia a înregistrat o creștere de 8%, ajungând la 47,4 milioane de hectolitri, cu 2% peste media ultimilor cinci ani.
În ciuda semnelor timide de revenire din 2024, producția Spaniei rămâne mică - 29,4 milioane de hectolitri, cu 6% mai puțin decât anul trecut, marcând astfel al treilea an consecutiv mult sub nivelul de 35–40 de milioane de hectolitri din 2020–2022.
Pentru România, estimările pentru producția de vin din 2025 indică un total de 4,1 milioane de hectolitri, cu 29% mai mult decât în 2024, când au fost produși 3,1 milioane de hectolitri, și cu 3% peste media ultimilor cinci ani.
Deși primăvara a fost marcată de geruri târzii, urmate de episoade de grindină și o vară secetoasă în anumite zone, România a beneficiat de o toamnă excelentă, cu diferențe de peste 10°C între zi și noapte, dar și cu ploi înainte de recoltă, condiții care au contribuit la struguri de calitate în mare parte din țară.
În Europa, creșteri procentuale mai mari se regăsesc doar în țări cu producție foarte mică și cu variații anuale mari: Slovenia (+64%, 0,8 milioane hl) și Cipru (+31%, aprox. 0,1 milioane hl). Austria (+17%) și Croația (+21%) depășesc, de asemenea, media pe cinci ani, cu 6%, respectiv 4%.
La nivel global, experții OIV consideră că producția mai redusă în raport cu ultimii ani nu ar trebui privită cu îngrijorare, ci ca o posibilitate de echilibrare a stocurilor: „Creșterea limitată a producției în 2025 este de așteptat să contribuie la stabilizarea stocurilor, într-un context de scădere a consumului pe piețele mature și de incertitudine accentuată în condițiile comerțului global.”



















