TOP MACARONARI - Cine produce macaroanele României. Poate surprinzător, nu italienii sunt lideri

TOP MACARONARI -  Cine produce macaroanele României. Poate surprinzător, nu italienii sunt lideri
scris 29 dec 2021

Mare parte din producția de macaroane, a tăițeilor, a cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare este realizată în România de jucători străini. Surprinzător, nu italienii sunt lideri de piață, deși sunt renumiți în gastronomia internațională pe acest sector, împărțind podiumul cu francezii, ci belgienii conduc ierarhia. 

Compania M.P. Băneasa - Paste SA conduce clasamentul, fiind controlată indirect de către grupul belgian OTC Holding NV, prin societatea Overseas Distribution & Production, care are o participație de 52%, în timp ce restul de 42% din acțiuni sunt distribuite în mod egal lui Ion Cezar Muntean și Mihai Pagnejer, relevă datele furnizate de platforma confidas.ro și centralizate de Profit.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Prima entitate a grupului - la vremea aceea se numea Overseas Group Impex - a fost înființată în 1992, iar de atunci rețeaua s-a dezvoltat, ajungând unul dintre cei mai cunoscuți distribuitori de produse alimentare. Compania a achiziționat în 1996, în București, două fabrici pentru a-și realiza producția, fabrica de morărit și panificație Băneasa și fabrica Lujerul, ultima închisă în prezent. Fabrica de la Băneasa, cu o capacitate de peste 350 de tone pe zi, este cea mai mare unitate de paste din Europa de Est și singura capabilă să producă peste 30 de forme de paste diferite, pe care le livrează pe 15 piețe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
TOP Agenții de turism – La limita supraviețuirii, cu pierderi catastrofale. Au fost și încă sunt pe muchie de cuțit din cauza pandemiei CITEȘTE ȘI TOP Agenții de turism – La limita supraviețuirii, cu pierderi catastrofale. Au fost și încă sunt pe muchie de cuțit din cauza pandemiei

M.P. Băneasa - Paste SA a finalizat anul 2020 cu afaceri de 64,3 milioane de lei, plus 16% față de 2019, și un profit net de 3,4 milioane de lei, de asemenea în creștere față de anul precedent.

Pangram SA, producătorul brandului de paste Monte Banato, fondat în 1994 de omul de afaceri Ioan Popa, se situează pe locul doi în clasament. Prin intermediul brandului, compania a adus, pentru prima oară pe piața locală, conceptul de paste făinoase cu ou, urmând ca, pe măsură ce cererea a explodat, să achiziționeze liniile industriale de producție Buhler, care au permis extinderea producției, în prezent ajungând la o capacitate de circa 10.000 de tone pe an.

Compania a fost vândută către italienii de la Colussi în 2007, aceștia deținând în prezent o participație de 92,3%, în timp ce Ioan Popa a rămas cu 7,5%. Din 2016, Ioan Popa este și primarul Reșiței. 

Anul trecut, Pangram SA a obținut o cifră de afaceri de 52 de milioane de lei, de la 43 de milioane de lei în 2019, și a trecut pe plus la profit, după ce înregistrase pierderi de 419.000 de lei în anul precedent. 

CITEȘTE ȘI TOP Străinii domină piața locală a materialelor de construcții. Germanii și elvețienii, cei mai mari producători prezenți în România, cu afaceri de miliarde de lei

A treia cea mai mare companie producătoare de paste fainoase este Firma Hutton, înființată în urmă cu peste 25 de ani, în localitatea Botiz, județul Satu Mare, de către Richard Mihaly Hutton, care este în prezent și singurul acționar. Producția business-ului a demarat pe o suprafață de 50 metri pătrați, în curtea casei părintești, unde 5 membri ai familiei produceau manual circa 25 de kilograme de tăiței pe zi. 

Treptat, producția a crescut, ajungând la aproximativ 1.000 de kilograme pe zi, Richard Hutton deschizând prima sa fabrică la periferia județului în 2003. Firma Hutton a continuat să crească de la an la an, ajungând în prezent să distribuie produse în toată țara și să aibă vânzări de 15,7 milioane de lei și un profit net de 1,7 milioane de lei.

Business-ul primilor 10 jucători reprezintă 84% din cifra de afaceri totală a producătorilor de macaroane, o piață estimată la 196 de milioane de lei. 

Notă: Topul a fost realizat strict după CAEN 1073, care are ca descriere Fabricarea macaroanelor, tăițeilor, cuș-cuș-ului și a altor produse făinoase similare. Este posibil să existe și alte companii, care să producă aceleași tipuri de produse, dar să fie înregistrate pe alte CAEN-uri, obiectul lor principal de activitate fiind altul decât cel descris de CAEN 1073, iar acesta să reprezinte doar o linie de business, printre multe altele.

TOP MACARONARI - Cine produce macaroanele României. Poate surprinzător, nu italienii sunt lideri

 

viewscnt
Afla mai multe despre
top producatori macaroane
producatori paste
producatori fidea
paste băneasa
paste monte banato