În luna ianuarie, activitatea din industria românească a intrat în a doua lună de contracție

În luna ianuarie, activitatea din industria românească a intrat în a doua lună de contracție
scris 26 feb 2020

Industria din România, în luna ianuarie, a intrat în a doua lună de contracție, iar cererea rămâne slabă și influențează negativ volumul producției, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat miercuri.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Comenzile noi au lipsit în mare măsură și în ianuarie - indicatorul n-a reușit să depășească 42 de puncte în zona de contracție. Comenzile pentru export au depășit parțial criza din decembrie urcând de la 32 la 51 de puncte. Totuși, cererea externă rămâne slabă și mai ales instabilă.

ANALIZĂ PROFIT TV Marți a fost un fel de copy-paste la ziua de luni CITEȘTE ȘI ANALIZĂ PROFIT TV Marți a fost un fel de copy-paste la ziua de luni

În plus, importurile de materii prime au crescut de la 45 în decembrie la 51 în ianuarie, în contextul înviorării parțiale a comenzilor la export.

Volumul producției a rămas în contracție la 42 de puncte, numai cu 2 puncte mai mult decât în decembrie. Stagnarea producției în zona de contracție demonstrează capacitatea extrem de slabă a cererii de a restarta creșterea în industrie la început de an.

Totodată, stocurile s-au contractat și mai mult coborând de la 47 de puncte în decembrie la 44 în ianuarie.

”Politica de ocupare a forței de muncă arată tendințe clare de restrângere. Deși se confruntă cu o cerere slabă, managerii preferă să păstreze locurile de muncă în speranța redresării semnificative în lunile viitoare”, se arată în raport.

Costurile de producție au crescut brusc de la 64 în decembrie la 72 în ianuarie, în contextul în care activitatea scăzută și subocuparea prelungită a salariaților contribuie la creșterea costurilor.

Prețurile încasate de firme pentru produsele lor au rămas stabile la 54 de puncte față de 55 în decembrie, dar ecartul dintre prețuri și costuri a crescut de două ori, de la 9 puncte în decembrie, la 18 puncte în ianuarie.

”Indicatorul global de încredere a managerilor în revigorarea activității peste 6 luni a crescut de la 70 de puncte în decembrie la 72 în ianuarie. Așteptările tind să crească întotdeauna la începutul anului. În ianuarie 2019 au crescut cu 5 puncte față de decembrie. În 2020 au crescut numai cu 2 puncte. Managerii își formează așteptări optimiste pe baza variației sezoniere a activității industriale și în mai mică măsură pe baza semnalelor economice curente”, se arată în raport.

Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
irsop
snspa