CONFIRMARE Combinatul chimic Donau Chem Turnu Măgurele și-a reluat activitatea după 5 ani. Grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae, devine cel mai mare consumator de gaze individual din România

CONFIRMARE Combinatul chimic Donau Chem Turnu Măgurele și-a reluat activitatea după 5 ani. Grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae, devine cel mai mare consumator de gaze individual din România
scris 29 iun 2020

Fabrica de îngrășăminte agricole Donau Chem Turnu Măgurele, parte din grupul de firme Interagro controlat de Ioan Niculae, și-a reluat activitatea după 5 ani în care producția a fost suspendată.

În toamna anului trecut, Profit.ro anunța că Donau Chem Turnu Măgurele, aflat în insolvență de peste doi ani, intenționează să-și reia activitatea, oprită în 2015, și vrea să angajeze în acest scop până la 550 de persoane.

Urmărește-ne și pe Google News

Donau Chem a avut în 2018 un număr mediu de puțin peste 100 de salariați.

Acum, întreprinderea a repornit gradual instalațiile astfel încât, la 23 iunie, Donau Chem a ajuns din nou, la o producție zilnică de circa 1.500 de tone de uree și 850 de tone de azotat de amoniu, pentru care consumă 1,6 milioane de mc de gaze, toată această cantitate reprezentând importuri.

Microsoft își închide toate magazinele fizice. Serviciile pentru clienți - exclusiv online CITEȘTE ȘI Microsoft își închide toate magazinele fizice. Serviciile pentru clienți - exclusiv online

În prezent, unitatea din Turnu Măgurele are un număr de aproximativ 500 de angajați, fiind angajat personal în vederea repornirii. Angajările vor continua, estimările fiind că se va ajunge la 1.000 de salariați până la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an. Livrările de produse specifice vor fi atât la intern, cât și la export.

Pe lângă Donau Chem, grupul InterAgro are deja în funcțiune fabrica de îngrășăminte Chemgas Slobozia, cu o capacitate zilnică de 1.500 de tone de uree, 1.100 de tone de amoniac și 900 de tone de azotat de amoniu. Aici, consumul zilnic de gaze este de circa 1,4 milioane de mc. Toate cantitățile provin, de asemenea, din import.

Cu 3 milioane mc gaze procesate zilnic, grupul InterAgro devine, din acest moment, cel mai mare consumator de gaze individual din România.

În aprilie anul trecut, Ioan Niculae amenința că își va alimenta combinatele numai cu gaze de import și le ura producătorilor autohtoni să facă un foc mare în Piața Victoriei cu gazele din producția internă. "Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze - n.r.) ce vor face. Și nu trebuie să ajungem în 2022, dacă se va importa gaz. Să presupunem că eu îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face ei cu gazul (din producția internă - n.r.)? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria, dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica. «O să facem un foc mare în Piața Victoriei și să ne uitam toți la el»", spunea Niculae într-un comunicat Interagro.

Tot în aprilie 2019, reprezentanții a cinci fabrici producătoare de îngrășăminte din grupul Interagro, printre care Viromet, plus Ioan Niculae însuși în numele Interagro, au cerut o audiență la premierul de atunci, Viorica Dăncilă, “cu speranța” de a identifica împreună o soluție pentru reluarea producției în combinate.

Programul de redeschidere a fabricilor de îngrășăminte operate în România va continua în ritm accelerat, până la sfârșitul acestei toamne urmând a începe activitatea la Azochim(fosta Ga Pro Co) Săvinești și ROM Fertilizers (fosta Amurco) Bacău, unități la care recrutările de personal deja au început.

"Vom ajunge ca, la finalul T3 2020, în cele 4 fabrici pe care InterAgro le va avea deschise, să producem circa 5.300 de tone de uree zilnic și 4.700 de tone de amoniac, asigurând aproape integral necesarul pentru aceste produse al României", spune Ioan Niculae, președinte InterAgro Group.

Interagro este unul din cei mai mari actori agroindustriali integrați ai României,  operând șase fabrici de îngrășăminte și peste 47.000 de ha de teren agricol. Deține și operează, de asemenea, fabrici de procesare produse agricole și investește constant în turism și sport.

viewscnt
Afla mai multe despre
donau chem
combinat chimic