Firmele, instituțiile publice și ONG-urile înființate înainte de iunie 2012 sunt obligate să efectueze din această lună, contra cost, o analiză de risc la securitatea fizică, prin care este evaluat riscul unor situații precum tâlhărie sau atac armat. Obligația era valabilă de la 1 ianuarie 2015, dar a fost amânată până la 1 iulie 2018. Organizația Romanian Business Leaders a avertizat anul trecut că pot fi afectate aproape 1 milion de firme.
Costul mediu pentru o astfel de analiză este de 3.000 euro, la care se adaugă cheltuielile ulterioare pentru contract cu o firmă de pază și camere video. La 31 mai 2012 erau active 672.709 persoane juridice, care, începând cu această lună, trebuie să realizeze analiza de risc.
Amenda pentru nerealizarea acestei obligații este cuprinsă între 10.000 de lei și 20.000 de lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul a susținut că măsura a fost cerută de reprezentanții operatorilor economici în cadrul întâlnirilor de la nivel guvernamental, iar din analizele realizate a reieșit că unitățile deținătoare de valori nu au reușit, în totalitate, să se alinieze la noile cerințe de securitate, motivându-se prin indisponibilitatea experților abilitați.
Astfel, Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor prevede că: “Ministerele și celelalte organe de specialitate ale administrației publice (…), societățile reglementate de Legea 31/1990, indiferent de natura capitalului social, precum și alte organizații care dețin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unități, sunt obligate să asigure paza acestora”.
Prin normele metodologice de aplicare a legii a fost stabilit că: “ Adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor și valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitate fizică. Elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucțiunilor emise de ministrul Administrației și Internelor”.
Termenul inițial, stabilit pentru 1 ianuarie 2015, privind obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică, a fost prorogat succesiv, ultima dată până la 1 iulie 2018, pentru societățile înființate până la 16 iunie 2012. Astfel, până la 1 iulie 2018, doar unitățile înființate înainte de 16 iunie 2012, nu aveau obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică. Unitățile înființate după 16 iunie 2012 aveau și au în continuare obligația elaborării analizei.
CITEȘTE ȘI Guvernul înființează 9 agenții regionale pentru IMM, din care una dedicată zonei București-IlfovConsiliul Național al IMM apreciază însă că Legea 31/1990 obligă firmele să asigure paza bunurilor ori valorilor deținute cu orice titlu, nu să elaboreze și analiza de risc la securitate fizică, o sarcină administrativă suplimentară pentru întreprinzători, și arată că firmele înființate din 1990 au funcționat ani întregi fără “analiza de risc la securitate fizică“, acestea asigurându-și paza bunurilor proprii. Acest argument și numărul scăzut de experți care dețin competențe profesionale pentru ocupația de evaluator de risc la securitatea fizică fac imposibilă realizarea analizei pentru 672.709 persoane juridice, consideră Consiliul.
Obligativitatea analizei de risc este prevăzută de o Lege votată în urmă cu 14 ani, dar a început să fie aplicată parțial abia din 2012. Inițial, termenul stabilit pentru efectuarea analizelor de risc a fost de 18 luni, până în decembrie 2013, însă ulterior a fost prorogat de mai multe ori, cel mai recent pentru 1 iulie 2018.