Mediul de afaceri: Impozitul pe cifra de afaceri este unul de secolul XIX, arată incapacitatea autorităților de colecta un impozit pe profit aplicat în toate țările europene

Mediul de afaceri: Impozitul pe cifra de afaceri este unul de secolul XIX, arată incapacitatea autorităților de colecta un impozit pe profit aplicat în toate țările europene
scris 30 iun 2017

Impozitul pe cifra de afaceri, a cărui introducere este luată în calcul de noul Guvern, este unul de secolul al XIX-lea, care demonstrează incapacitatea autorităților de a colecta un impozit pe profit aplicat în toate țările europene. Un astfel de impozit dă senzația de improvizație, România ar fi singurul stat european în care s-ar aplica, încălcând directiva UE în domeniu, iar tratatele bilaterale de evitare a dublei impozitări ar deveni imposibil de aplicat, atenționează oamenii de afaceri care reprezintă companiile în dialogul cu Guvernul.

”Am pornit cu o imagine de țară cu creșterea cea mai înaltă din Europa, am fost, înainte de introducerea acestui val de măsuri, acestei revoluții fiscale, un adevărat tigru al Europei, dar cu introducerea acestor măsuri, una peste alta, vedem doar senzația de criză și panică pe care o creează, începând de la impozitul pe venitul gospodăriilor, iar acum impozitul pe cifra de afaceri, după ce au fost introduse modificări structurale prin salarizarea unitară. Aceste lucruri reflectă o adevărată disperare privind situația colectării la buget și situația deficitului bugetar,”, a declarat, vineri, președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Florin Pogonaru.

Urmărește-ne și pe Google News

Experții în fiscalitate ai Coaliției au arătat, la rândul lor, că aruncarea pe piață, fără niciun fel de studii de impact, așa cum a fost cazul impozitului pe gospodărie, de astfel de idei la fiecare 6 luni nu este în măsură decât să alunge potențialii investitori și să stopeze planurile de dezvoltare ale companiilor.

Angela Roșca: Dacă este introdus impozitul pe gospodărie, 2018 va fi un an greu. Ar putea urma impozit progresiv, taxe noi sau controale fiscale foarte agresive CITEȘTE ȘI Angela Roșca: Dacă este introdus impozitul pe gospodărie, 2018 va fi un an greu. Ar putea urma impozit progresiv, taxe noi sau controale fiscale foarte agresive

”Impozitul pe cifra de afaceri este un impozit de secolul al XIX-lea, care arată incapacitatea autorităților române de a colecta un impozit modern, cum este cel pe profit, aplicat de toate țările dezvoltate și cele mai dezvoltate”, a arătat Angela Roșca, expert în consultanță fiscală.

La rândul său, Daniel Anghel, un alt expert în domeniu, a atenționat că România ar fi singurul stat din Europa care ar aplica impozitul pe cifra de afaceri, fapt ce ar duce la impozibilitatea tratatelor de evitare a dublei impozitări cu alte stat.

Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României au amintit că directiva europeană în domeniu nu permite impozitul pe cifra de afaceri doar în cazuri limitate, precum al microîntreprinderilor, iar pentru introducerea sa în acest domeniu a fost nevoie de acordul Comisiei Europene.

Potrivit oamenilor de afaceri români și străini reprezentați de Coaliție, un astfel de impozit va descuraja orice start-up, care are nevoie de un anumit timp și de investiții importante pentru a ajunge pe profit, va face imposibilă deducerea cheltuielor cu amortizarea acestor investiții și ar lovi puternic sectoare precum distribuția, construcțiile sau retail-ul.

Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere CITEȘTE ȘI Înființările de SRL-uri au atins un nivel record după eliminarea de taxe din februarie. PFA sunt, de asemenea, în creștere

Oamenii de afaceri au mai susținut că impozitul pe cifra de afaceri este inechitabil ca urmare a marjei diferite de dezvoltare a diferitelor sectoare economice și au reclamat faptul că guvernanții nu au consultat mediul privat cu privire la astfel de măsuri.

”Astfel de măsuri dau o senzație falsă de război care există între sectorul privat și sectorul public. Am văzut, până în momentul de față, măsuri prin care să se stimuleze consumul și măsuri în favoarea sectoruului public, și probabil că sunt necesare. Este necesar însă ca măsurile în favoarea sectorului public să fie dublate de măsuri de investiții în favoarea sectorului privat. Nu trebuie să fie război între sectorul public și privat. Un mediu privat puternic este sursa unei Românii puternice, cu instituții puternice și predictibile”, a subliniat președintele Coaliției pentru Dezvoltarea României, Florin Pogonaru.

Și Consiliul Național al IMM a criticat puternic ideea impozitului pe cifra de afaceri.

Și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și-a exprimat preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunțate recent în noul Program de Guvernare 2017-2020, arătând că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, nu pe cifra de afaceri cum se intenționează, și-a dovedit utilitatea atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri, fiind o soluție fiscală pro-business, care susține consolidarea culturii antreprenoriale și dezvoltarea afacerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
cifra
afaceri
secol
19
xix
afaceri
mediu
coalitia
dezvoltare
guvern