Fondul Proprietatea (FP) a asigurat astăzi peste trei sferturi din lichiditatea bursei, într-o piață care s-a trezit din letargie abia în a doua parte a sesiunii. Referința BET a coborât cu 0,14%, extinzând declinul săptămânal la 0,5%.
Acțiunile fondului de investiții administrat de Franklin Templeton au consemnat o depreciere similară la nivelul zilei, până la prețul de 0,807 lei, pe transferuri însumând aproape 16,8 milioane de lei, în condițiile în care rulajul total pe piața de acțiuni a depășit doar cu puțin pragul de 22 milioane de lei. Anterior orei 14:00, volumul tranzacțiilor de la BVB echivala cu mai puțin de 3,5 milioane de lei, jumătate din sumă provenind din transferuri cu acțiunile FP.
După ce și-a diminuat capitalul social, FP a anunțat, ieri, că va suplimenta achizițiile de acțiuni proprii cu aproximativ 130 milioane de lei. Fondul are posibilitatea de a răscumpăra cu 161,64 milioane acțiuni în plus față de cantitatea prevăzută inițial, de 204,81 milioane titluri, pentru cel de-al 7-lea program de răscumpărări, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Declinul titlurilor FP, de 0,12%, nu a fost îndeajuns de pronunțat pentru a imprima o traiectorie negativă la nivelul indicelui financiar BET-FI, care urcat cu 0,3%, susținut de creșterile a patru dintre cele cinci SIF-uri, în frunte cu SIF Transilvania (SIF3) și SIF Muntenia (SIF4). De altfel, acțiunile SIF Transilvania au consemnat cea mai mare apreciere în rândul celor mai lichizi zece emitenți, de 2,2%, însă pe un rulaj de sub 300.000 de lei.
În sectorul bancar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut pentru a doua zi consecutiv și au închis la 2,31 lei, cu un ban (0,4%) peste cotația de ieri. Banca Transilvania a fost singurul emitent în afara de Fondul Proprietatea cu transferuri de peste 1 milion de lei astăzi. Tranzacțiile cu acțiunile băncii s-au ridicat la 1,21 milioane de lei, sumă de peste patru ori mai mare decât cea înregistrată de acțiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD).
Producătorul de gaze naturale Romgaz (SNG) s-a situat pe locul al treilea în clasamentul celor mai tranzacționate titluri, cu un rulaj de 976.000 lei și o evoluție la nivelul prețului în stagnare. Acționarii Romgaz au aprobat, astăzi, retragerea din acționariatul Patria Bank, intenție anunțată în a doua jumătate a lunii septembrie.
Topul companiilor cu un rulaj de peste 500.000 lei este încheiat de OMV Petrom (SNP) și banca-mamă a BCR, grupul austriac Erste Group Bank (EBS). Ambele titluri au închis cu scăderi apropiate, de 0,9%, respectiv 0,8%, influențate de mișcări externe. Dacă deprecierea acțiunilor OMV a fost în linie cu evoluția cotațiilor internaționale ale petrolului, corecția suferită la București de titlurile Erste este peste cea înregistrată pe bursa de la Viena, de 0,4%.
La nivelul Europei, indicele Stoxx Europe 600 a scăzut pentru a cincea ședință, cu 0,3%, declinul săptămânal find de 1%. Deprecieri semnificative au fost consemnate de acțiunile Anheuser-Busch InBev (AB InBev), care au coborât cu 4,3% după ce cel mai mare berar al lumii și-a redus estimarea de profit, și de titlurile producătorului farma Novo Nordisk, acestea din urmă pierzând aproape 15% din valoare din cauza revizuirii în scădere a prognozelor privind profitul operațional pe termen lung.