Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 oct 2016

Mohamed El-Erian, chief-economic advisor la grupul german Allianz, fost CEO al PIMCO unde a administrat aproape 2.000 miliarde dolari pe vârful din iunie 2014, spune că abordările strategice clasice în funcție de datele fundamentale au tot mai puțin relevanță în piețele financiare distorsionate. Demersurile investiționale trebuie să fie mai tactice și alocarea pe cash trebuie să fie de cel puțin 30%.

Ce știam până acum despre investiții nu mai este valabil. Este concluzia lui Mohamed El-Erian care consideră că șocul financiar din 2008 și intervenționismul masiv subsecvent al băncilor centrale au lăsat loc unor disorsiuni majore în piață. Investițiile pe baza fundamentelor economice au puțin spațiu de a oferi randamente, și în actualul context de piață investitorii să fie mai iuți în felul în care mișcă banii.

„Trebuie să fie mai tactici decât erau de obicei”, a declarat pentru Bloomberg TV El-Erian, fost CEO la PIMCO, societatea cu cele mai mari plasamente în piețele globale de bonduri și unde pe vîrful din iunie 2014 avea în administrare 1,97 trilioane de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Trump: Bursa este într-un balon speculativ; se va prăbuși la prima ridicare de dobândă

În deceniile trecute, investitorii pe termen lung presupuneau permanența capitalului și luau pozișii semnificative strategice în funcție de tendințele seculare și așteptau ca piețele să ajungă la nivelurile țintite de ei.

Ei bine, acest lucru nu mai este valabil. „Trăim într-o lume în care piețele sunt într-atât de distorsionate, încât valoarea rămasă în poziționarea strategică în piețele publice este mult mai mică decât era de obicei”, spune El-Erian care înainte de a fi ajuns la PIMCO a condus fondurile de investiții ale Universității Harvard și a deținut o poziție în cadrul Fondului Monetar Internațional.

Dacă vrei să faci bani pe piețele instrumentelor financiare listate, abordarea trebuie să fie mai tactică. Aceasta presupune să ții mai mult cash decât de obicei. O alocare de 30% în cash îți oferă opțiuni pentru poziționarea strategică, dar și oportunități de intrare pentru momentul în care volatilitatea din piețe crește, explică El-Erian.

Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York CITEȘTE ȘI Imagine-șoc pentru criza industriei financiare de la New York

Acum 4-5 ani, cei din conducerea PIMCO erau asemănăți cu veritabili Cavaleri ai Mesei Rotunde, una dintre cele mai mari concentrări de minți sclipitoare în industria financiară. Fondatorul Bill Gross, supranumit „regele bondurilor”, Neel Kashkari, autorul programului de salvare al industriei bancare americane din 2008 în calitate de secretar adjunct al Trezoreriei SUA și Paul McCulley, autorul sintagmei „sistem bancar din umbră”, au părăsit și ei PIMCO. Din garda veche, Mark Kiesel încă ocupă CIO Global Credit la PIMCO.

Remarcabil, deși în zări diferite, acești „cavaleri” își mențin diagnosticul asupra piețelor pe care l-au pus când erau împreună: intrarea într-o etapă a randamentelor mici, existența unor distorsiuni în piețele financiare, schimbarea paradigmelor investiționale, pericolul prefigurării unei noi crize.

Nu mai departe de acum 2 săptămâni, Gross afirma că băncile centrale promovează politici de cazinou și că acest joc al tipăriri de bani nu se poate încheia bine. „Continuarea actualelor politici monetare vor conduce la distrugerea capitalului”, declara cel care a plecat de la PIMCO pentru mai micul administrator de fonduri Janus Capital.

Piața este prea „obsedată” de momentul următoarei ridicări de dobândă

A sosit momentul unor ridicări de dobândă, consideră acum El-Erian. Piețele deja prin în prețuri cu o probabilitate între 66% și 75% ca dobânda-cheie pe dolar să fie majorată în decembrie de către Rezerva Federală Americană. Au și dreptate: datele din piața muncii, evoluția inflației și perspectiva apariției consecințelor neprevăzute ale dobânzilor menținute prea jos prea mult timp, toate favorizează o ridicare a dobânzii.

Piața este prea „obsedată”, însă de citirea acestui pas de întărire a politicii monetare, crede, pe de altă parte, El-Erian. Investitorii sunt acaparați de încercarea de a identifica acest prim punct de inflexiune, dar pierd din vedere faptul că acest ciclu de ridicare a dobânzilor este diferit. Va fi lung, va avea multe opreliști, iar în punctul final, dobânzile vor fi mai coborâte decât în ciclurile precedente, oferă perspectiva fostul CEO de la PIMCO.

Politicile tarifare ale lui Trump ar crea condiții de recesiune și ar lovi în economia Asiei

Piețele au răsuflat ușurate după ultima dezbatere televizată dintre candidații la Președinția SUA, Hillary Clinton și Donald Trump. Prima îngrijorare era legată de faptul că imediat după ce Trump ar câștiga alegerile ar trece la impunerea unor tarife în relațiile comerciale cu Mexic și China. A doua îngrijorare este ca el să piardă într-atât de rău, încât să dea perspective democraților să preia în totalitate și controlul ambelor camere ale Congresului.

Dezbaterea nu a avut un rezultat care să indice înscrierea către un astfel de deznodământ. EL-Erian a adăugat că, într-adevăr, în opinia sa, o victorie a lui Trump și impunerea unor decizii pe contrasensul dezvoltării comerțului global ar crea condiții recesionare în SUA și ar afecta foarte mult economia Asiei.

Cum să faci bani

Se mai pot face bani în actualele condiții de piață. Da, spune El-Erian. Mai ales prin abordări tactice care să fructifice momentele de volatilitate prin punerea la lucru a cash-ului păstrat pentru astfel de momente. „Este o piață selectivă în momentul de față”, explică actualul context fost șef executiv de la PIMCO. El crede că investitorii ar trebui să se uite pentru investiția în acțiuni ale unor companii cu bilanțuri solide, modele de afaceri adaptatea la realitatea de azi și cu echipe de conducere agile.

viewscnt
Afla mai multe despre
el-erian
pimco
allianz
bill gross
fed
asia
donald trump
dobanzi
criza