UTILBEN vrea să se extindă în regiune: Marea problemă este pe lanțul de aprovizionare - aștepți și 2 ani pentru un utilaj nou; ne frustrează și pe noi, și pe cumpărători!

Companii   
UTILBEN vrea să se extindă în regiune: Marea problemă este pe lanțul de aprovizionare - aștepți și 2 ani pentru un utilaj nou; ne frustrează și pe noi, și pe cumpărători!

Furnizorul de utilaje agricole și de construcții UTILBEN, unul dintre principalii jucători de pe piața românească, mizează în acest an pe o creștere a business-ului de 75%, la 30 de milioane de euro. Compania este acum într-un proces de dezvoltare la nivel național și, pentru următorii 3 ani, plănuiește extinderea în țări precum Ucraina, Bulgaria și Serbia.

“2 milioane de euro este suma totală pe care o vom investi anul acesta în creșterea capacității de service. În următorii 3 ani, ne uităm cu atenție la țările vecine, pentru că plănuim să ne extindem la nivel internațional. Analizăm oportunitatea deschiderii unor sedii în Ucraina, Bulgaria sau Serbia, pentru a stabili în ce măsură contextul local ni se potrivește”, a declarat pentru Profit.ro Ruben Marian, fondator și CEO UTILBEN.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut, compania a inaugurat două sedii multifuncționale de service, în București și în Baciu, lângă Cluj-Napoca, iar în prezent pregătește lansarea unui punct de lucru în Iași.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Business-ul grupului a crescut cu 60% în 2021, la 17 milioane de euro, iar pentru anul în curs estimarea este de 30 de milioane de euro.

“Ne bazăm acest target pe nevoia de a crea infrastructură și de a construi cât mai mult, nevoie care poate fi satisfăcută doar de investiția în utilaje noi performante și în tehnologii inovative”, spune Ruben Marian.

Compania are 110 angajați și vinde utilaje noi și second hand, având de asemenea linii de business conexe, precum atașamente, piese, service sau închiriere. Din totalul utilajelor vândute, 63% au fost noi, o pondere apropiată (68%) având achizițiile în leasing financiar.

Pe lângă service, compania se va axa pe închirieri și chiar să se specializeze, din acest punct de vedere, pe utilaje terasiere - excavatoare, miniexcavatoare, buldoexcavatoare sau buldozere.

Divizia de închirieri, recent lansată, va fi extinsă la nivel național și va aduce încasări de 600.000 de euro în acest an și de peste 1 milion de euro în 2023.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

Contextul actual al economiei globale favorizează creșterea interesului pentru închirierea de utilaje, întrucât marea problemă a sectorului este reprezentată de întârzierile de pe lanțul de aprovizionare.

“Lipsa echipamentelor noi reprezintă o frustrare atât pentru noi, furnizorii, cât și pentru cumpărători. În unele cazuri, timpul de așteptare pentru un utilaj nou a ajuns chiar la 24 de luni. Piața de rental este marea câștigătoare și soluția salvatoare pentru clienții care au nevoie de un utilaj acum, pentru a câștiga o licitație sau pentru a demara un proiect urgent. În plus, unii clienți preferă să apeleze la serviciul de închiriere a unui echipament de construcții în detrimentul achiziției. Câteodată, nu este eficient să deții un utilaj pe care îl folosești doar 30-40% din timp, așa că închirierea este o variantă demnă de luat în considerare”, spune CEO-ul UTILBEN.

În pofida unui context economic complicat – cu inflație ridicată, lipsă de personal, creșteri de prețuri la producători, război la graniță și perspectiva unei noi crize financiare - segmentul utilajelor de construcții va continua să se dezvolte, în următorii trei ani, cu 8-10% pe an, estimează el.

Estimarea lui se bazează pe noile proiecte de infrastructură și de construcții, precum și pe fondurile guvernamentale și europene alocate pentru achiziția de utilaje.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Astfel, 27% din totalul de 29,2 miliarde de euro puse la dispoziția României de Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență vor merge către crearea de autostrăzi și către rețeaua de cale ferată.

Dar fondatorul UTILBEN anticipează o dezvoltare accentuată și în alte domenii: energie, petrol, gaze naturale, utilități, construcții comerciale și rezidențiale.

UTILBEN a fost înființată în urmă cu 16 ani de către soții Oana și Ruben Marian, având acum un portofoliu format din peste 30.000 de produse.

viewscnt
Afla mai multe despre
utilben utilaje extindere