Conglomeratul japonez din industria IT&C SoftBank Group, controlat de miliardarul Masayoshi Son, va prelua un pachet de aproximativ 5,6% din acțiunile furnizorului german de servicii pentru plăți electronice Wirecard, cu activități și în România, în schimbul a circa 900 milioane de euro.
Cele două părți au semnat un acord prin care o companie afiliată SoftBank va cumpăra obligațiuni convertibile la Wirecard, cu condiția primirii aprobării din partea acționarilor companiei germane.
Obligațiunile, cu scadența la cinci ani, vor putea fi convertite în acțiuni reprezentând aproximativ 5,6% din capitalul social actual al Wirecard la un preț de 130 euro pe acțiune, cu aproape 6% peste cotația de la închiderea de marți.
CITEȘTE ȘI Guvernul Dăncilă îi transmite lui Dragnea: Proiectul prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur trebuie să aibă avizul Băncii Centrale EuropeneAceasta este a doua investiție a SoftBank în Germania, după achiziția, anul trecut, a unei participații de 20% la plaforma de vânzări mașini rulate Auto1, în schimbul sumei de 460 milioane de euro.
SoftBank și Wirecard au convenit, de asemenea, să colaboreze în domeniul plăților digitale, mutare care va extinde prezența Wirecard în Japonia și Coreea de Nord.
Acțiunile Wirecard s-au apreciat cu peste 9% în debutul tranzacțiilor de miercuri, până la 134 euro/unitate.
Wirecard a pierdut 40% din valoarea de piață în prima jumătate a lunii februarie, după ce Financial Times a publicat mai multe articole în care a acuzat angajați ai unei subsidiare Wirecard din Singapore că ar fi manipulat registrele contabile, în vederea raportării unor venituri mai mari decât cele reale.
Din cauza volatilității ridicate, autoritatea germană de supraveghere a pieței de capital (BaFin) a interzis vânzarea în lipsă pentru acțiunile Wirecard până pe 18 aprilie, prima astfel de decizie la nivelul unei singure acțiuni din istoria instituției.
Luna trecută, Wirecard a anunțat că o firmă de avocatură independentă a identificat potențiale nereguli contabile comise de angajați ai subsidiarei singaporeze, însă a subliniat că acestea nu au un impact material asupra situației financiare a companiei.
Fondat în 1999 în orașul german Ascheim, grupul Wirecard este unul dintre jucătorii majori pe piața serviciilor de plăți electronice. Compania are 4.500 de angajați la nivel global, inclusiv în România, unde deține cel mai mare centru de procesare din țară și unul dintre cele mai mari din regiunea Europei de Est.
SoftBank, grup înființat de Masayoshi Son în 1981, este proprietarul celui de-al treilea mare operator de telefonie mobilă din Japonia și deține participații însemnate la companii precum Sprint (a patra mare companie de telecom din SUA), Yahoo Japonia și gigantul chinez de comerț electronic Alibaba Group.