România a avut anul trecut al doilea mare deficit bugetar la nivelul UE, de 3%

România a avut anul trecut al doilea mare deficit bugetar la nivelul UE, de 3%
scris 23 apr 2019

România a avut, în 2018, al doilea mare nivel al deficitului bugetar din Uniunea Europeană, de 3% din PIB, arată datele biroului european de statistică, Eurostat.

Deficitul guvernamental al României, calculat pe baza metodologiei ESA, a urcat de la 2,7%, nivel înregistrat în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Cheltuielile bugetare ale României s-au situat, anul trecut, la 35% din PIB, în timp ce veniturile au reprezentat 32% din PIB. Datoria guvernamentală s-a menținut însă la 35% din PIB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit datelor oficial anunțate de Ministerul de Finanțe, bugetul României a înregistrat pentru 2018 un deficit de 27,3 miliarde de lei, respectiv 2,88% din PIB, sub ținta stabilită de Guvern, de 2,97% din PIB. Deficitul anunțat de Ministerul Finanțelor este pe cash, nu pe criterii ESA, standardul utilizat la nivelul UE pentru a evalua încadrarea în limita de 3% din PIB.

BT și CEC Bank, primele bănci care au introdus Serviciul Plăți Instant. BCR ar putea adera în septembrie - octombrie CITEȘTE ȘI BT și CEC Bank, primele bănci care au introdus Serviciul Plăți Instant. BCR ar putea adera în septembrie - octombrie

În 2017, România s-a situat pe locul al treilea în Uniunea Europeană în rândul țărilor cu cel mai mare deficit bugetar, fiind depășită doar de Spania și de Portugalia.

Cel mai mare deficit din blocul comunitar, de 4,8%, a fost înregistrat anul acesta  în Cipru. Anul trecut, Cipru avusese un excedent bugetar de 1,8%.

Per ansamblu, deficitul guvernamental al UE a fost de 0,6% în 2018, în zona euro indicatorul situându-se la 0,5% din PIB.

Pentru acest an, Comisia Europeană estimează, potrivit datelor publicate anterior, că deficitul bugetar al României ar putea urca la 3,4% din PIB.

Guvernul și-a construit proiecția bugetară pentru acest an pe un PIB de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8% și un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA este prognozat la 2,57% din PIB.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit românia
deficit bugetar
deficit 2018
deficit esa
deficit bugetar ue
eurostat
datorie romania