Guvernul francez vrea să cumpere activele strategice ale companiei de servicii de IT Atos, prezentă și în România, aflată în dificultăți financiare

Guvernul francez vrea să cumpere activele strategice ale companiei de servicii de IT Atos, prezentă și în România, aflată în dificultăți financiare
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2024

Guvernul francez a trimis o scrisoare de intenție companiei de servicii de IT Atos, cu scopul de a achiziționa toate activitățile sale pe care statul le consideră strategice, a declarat ministrul de Finanțe Bruno Le Maire, transmite Reuters.

Compania, ale cărei acțiuni au scăzut în ultimii trei ani, asigură comunicațiile pentru serviciile militare și secrete franceze și produce servere pentru a face supercalculatoarele capabile să proceseze cantități mari de date pentru cercetare sau să dezvolte industria în curs de formare a inteligenței artificiale, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Producătorul genților Birkin crește, împins din China CITEȘTE ȘI Producătorul genților Birkin crește, împins din China

”Am depus o scrisoare de intenție pentru a achiziționa toate activitățile suverane ale Atos”, a declarat Le Maire într-un interviu acordat canalului de știri francez LCI.

Le Maire a adăugat că dorește ca alte grupuri industriale să se alăture potențialei oferte a statului francez pentru activități, fără a detalia.

Consorțiul, condus de agenția de acționariat de stat a Franței APE, va include și alți ”jucători suverani francezi”, a spus Le Maire, refuzând să-i numească.

Au existat speculații în presa franceză că grupuri de apărare precum Thales și Dassault Aviation ar putea lua parte la un plan de salvare a activelor, care includ supercalculatoarele Atos și unele dintre cele mai sensibile activități ale sale de securitate cibernetică.

Recent, Atos și-a asigurat o „finanțare intermediară” de 450 de milioane euro, inclusiv 50 de milioane euro de la guvernul francez.

Finanțarea va ajuta principalul furnizor de soluții de securitate cibernetică pentru Olimpiada de anul acesta să se mențină pe linia de plutire, conform Politico.

VIDEO&FOTO Start româno-turc la conducta pentru gazele din cel mai mare zăcământ românesc în Marea Neagră, cel mai mare proiect de conducte din Europa CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Start româno-turc la conducta pentru gazele din cel mai mare zăcământ românesc în Marea Neagră, cel mai mare proiect de conducte din Europa

Atos, aflată în dificultate, încearcă să obțină finanțări de 1,2 miliarde de euro pentru planul său de salvare.

Compania solicită 600 de milioane de euro în numerar și alte 600 de milioane de euro în linii de credit și garanții de împrumut pentru a-și finanța activitatea până în 2025, potrivit unui plan de restructurare prezentat creditorilor.

Atos, prezentă și în România, vrea să își reducă datoria cu 2,4 miliarde de euro până în 2026 și vrea să își prelungească cu cinci ani scadențele rămase ale datoriei, a precizat marți compania într-un comunicat.

Bloomberg a relatat anterior că Atos a solicitat cel puțin un miliard de euro ca fonduri noi și că vrea să își reducă datoria la aproximativ jumătate.

Acționarii existenți și investitorii terți pot depune propuneri de finanțare pentru datorii sau capitaluri proprii până la 26 aprilie, a precizat Atos. Până la încheierea unei înțelegeri, Atos a obținut o finanțare intermediară de 400 de milioane de euro de la un grup de bănci și deținători de obligațiuni, la care se adaugă alte 50 de milioane de euro de la statul francez.

VIDEO Un Boeing 767 își pierde toboganul de urgență după decolare și se întoarce pe Aeroportul JFK la New York CITEȘTE ȘI VIDEO Un Boeing 767 își pierde toboganul de urgență după decolare și se întoarce pe Aeroportul JFK la New York

Atos, cândva aclamată ca fiind o stea în ascensiune a industriei tehnologice din Franța, se confruntă cu datorii mari - și nu mai are opțiuni pentru a le reduce. Firma are datorii de aproximativ 4,7 miliarde de euro, din care 3,65 miliarde de euro sunt scadente până la sfârșitul anului viitor. Problemele de la Atos, o companie strategică în Franța pe fondul legăturilor sale cu industria militară și nucleară, s-au amplificat după mai multe încercări eșuate de a strânge bani pentru plata datoriilor.

Discuțiile de vânzare a unității de servicii IT tradiționale către EPEI a miliardarului ceh Daniel Kretinsky s-au încheiat fără un acord, iar Airbus a renunțat luna aceasta la un acord de cumpărare a diviziei de big data și securitate cibernetică.

Atos are la nivel global 112.000 de angajați și venituri anuale de circa 11 miliarde de euro.

În România, compania a încheiat anul 2022 cu peste 3.500 de angajați în sediile din București, Brașov, Cluj și Timișoara, ce deservesc mai mult de 300 clienți din 15 țări. Compania are parteneriate cu instituții de apărare, securitate cibernetică, știință și sănătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
atos
datorii atos
franta