Grupul german Bosch a început construcția celei de-a doua clădiri de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj, o investiție de 21 de milioane de euro.
Lucrările de construcție vor fi finalizate în anul 2023, clădirea urmând a fi dată în folosință la începutul anului 2024. Noua clădire, care va fi conectată cu sediul existent prin două pasarele, se va întinde pe o suprafață construită de circa 10.000 de metri pătrați și zece etaje.
CITEȘTE ȘI 2021, anul prevenției în business. Ce soluții au companiile în dificultate pentru redresare?„Activitățile de dezvoltare ale Grupului Bosch în Romania au crescut în mod constant și sustenabil în ultimii ani, astfel că am decis extinderea Centrului de Inginerie din Cluj cu o a doua clădire, care să susțină această creștere și să asigure infrastructura necesară pentru noi proiecte complexe”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România.
Cele două clădiri de birouri ale centrului din Cluj pot găzdui în total peste 1.400 de angajați, activând în cadrul unui model de lucru hibrid. Prima clădire a centrului a fost inaugurată în februarie 2020, având o suprafață construită de circa 17.000 metri pătrați.
CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențialÎn primăvară, Profit.ro a anunțat că Bosch va extinde în acest an producția în România, atât la unitatea din Cluj, cât și la cea din Blaj, și va construi încă o clădire de birouri pentru centrul de inginerie din Cluj-. Bosch va suplimenta și numărul de angajați, având în prezent deschise 580 de poziții.
“După un an atipic, copleșitor chiar, cu multe aspecte neprevăzute, continuăm trendul bun început în iunie și în primele 3-4 luni ale anului vedem o dezvoltare puternică în toate sectoarele, astfel că 2021 se anunță bun pentru noi. (…) Toate palierele pe care ne desfășurăm activitatea vor avea creșteri”, a declarat atunci pentru Profit.ro Mihai Boldijar, directorul general al Robert Bosch SRL și reprezentantul grupului Bosch în România.
Bosch va extinde producția de unități electronice de comandă de la Cluj, pentru care cererea este în creștere atât în cazul mașinilor alimentate cu combustibili convenționali, cât și pentru cele electrice și hibrid.
Fluxurile tot mai mari de produse transportate impun însă și dezvoltarea infrastructurii, atât la nivel național, cât și local.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nume grele din imobiliare, energie, transport, HoReCa și piața de capital se unesc într-un fond de investiții care pregătește listarea la bursă. Au început deja investiții în apartamente, dar urmează industrialul și birourile“În privința infrastructurii zonale pot spune că în acest moment accesul începe să devină critic. În zona parcului Jucu sunt 10.000 de angajați care trebuie să ajungă la locurile de muncă”, spune Boldijar.
Bosch urmărește nu doar extinderea producției, ci și a activităților de cercetare-dezvoltare, astfel că centrul de profil din Cluj va fi extins cu o a doua clădire de birouri, în 2023.
Bosch a încheiat anul fiscal 2020 cu vânzări consolidate în valoare de aproape 2,2 miliarde de lei (448 de milioane de euro) în România, având astfel o creștere de trei procente în comparație cu anul precedent. Vânzările totale nete, de 6,8 miliarde de lei (1,4 miliarde de euro), inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companii afiliate, au rămas la un nivel similar cu cel al anului anterior.
Bosch a investit în România, anul trecut, 487 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro), în special pentru a continua dezvoltarea unităților de producție din Cluj și Blaj.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Astra Vagoane Arad, după ce a semnat cel mai mare contract de tramvaie din România: Ne dublăm cifra de afaceri, nu mai venim anul acesta la alte licitații. Am semnat contractul, acum la treabă!Fabrica de componente auto electronice din Jucu și-a mărit capacitatea de producție și de depozitare, beneficiind anul trecut de investiții de peste 85 de milioane de euro.
Grupul a deschis recent în colaborare cu autoritățile locale un centru de vaccinare împotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, iar la Blaj a inaugurat în noiembrie 2020 un centru medical propriu.
Bosch este prezent în România de 27 de ani și are peste 8.160 de angajați.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omul de afaceri Sorin Anghel cumpără locuințe de serviciu deținute de BRD într-o zonă exclusivistă a Bucureștiului și poate ridica cel mai mare proiect rezidențial de lux al săuPe lângă centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj și unitățile sale de producție pentru soluții de mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch operează o unitate de producție de tehnologie industrială, localizată de asemenea în Blaj, precum și un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) în Timișoara.
Anul trecut, grupul avea 395.000 de angajați în întreaga lume și vânzări de 71,5 miliarde de euro.