EXCLUSIV FOTO Fosta fabrică de diamante RAMI Dacia, construită cu spionii români ai lui Pacepa - demolată. Terenul, vândut pentru un proiect rezidențial cu peste 1.300 de apartamente. "Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o «tabrică»"

EXCLUSIV FOTO Fosta fabrică de diamante RAMI Dacia, construită cu spionii români ai lui Pacepa - demolată. Terenul, vândut pentru un proiect rezidențial cu peste 1.300 de apartamente. "Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o «tabrică»"

Fosta fabrică de diamante este în spatele AFI Cotroceni

scris 12 iul 2021

Fosta fabrică de diamante sintetice RAMI Dacia, indicată public ca fiind construită în anii `70 cu tehnologie obținută de spionii români coordonați de Ion Mihai Pacepa, urmează a fi demolată, iar terenul acesteia va fi vândut cu circa 15,7 milioane euro dezvoltatorului imobiliar Eden Capital Development, pentru a construi un ansamblu rezidențial cu peste 1.300 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial
Urmărește-ne și pe Google News

Regia Autonomă a Ministerului de Interne (RAMI) Dacia, denumită inițial prin decret prezidențial Unitatea Militară Specială 0920, a fost creată în secret în 1974 în centrul Bucureștiului (astăzi în spatele mallului AFI Cotroceni).

Ion Mihai Pacepa scrie, în cartea sa Orizonturi Roșii, că în 1975, când era director adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) al României, „Ceaușescu mi-a ordonat să obțin tehnologia și echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice. Operațiunile de spionaj pe scară largă conduse de către DIE au dat rezultate, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante obținute experimental, folosind acea tehnologie într-o mică instalație-pilot. Pe neașteptate, Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o «tabrică» pentru a produce în secret diamante sintetice în România“.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program CITEȘTE ȘI Statul vine cu tichete sociale pentru sprijin educational, ajutor atât pentru familii, dar și pentru retailerii loviți de pandemie. Cum poți intra în program

Generalul Pacepa mai scrie că a construit uzina așa cum ar fi făcut-o un capitalist, „folosindu-mă de o clădire veche, abandonată, în loc să construiesc alta uriașă, bătătoare la ochi și nouă, după cum este moda în blocul sovietic, și am dotat-o cu o mulțime de computere în locul muncitorilor, în toamna anului 1977, uzina era în stadiul testării tehnologice, iar la începutul lui ianuarie 1978 a început producția industrială pe scară largă“.

Un fapt inedit povestit de generalul Pacepa din istoricul fostei fabrici este cel în care Elena Ceaușescu a văzut primele mostre de diamante. Pacepa scrie că ea „a holbat ochii cât cepele și a cerut imediat ca un borcan «uite-alât de mare» să fie umplut cu diamante sintetice la pregătirea aniversării a șaizeci de ani de la nașterea lui Ceaușescu, pe 26 ianuarie 1978“. Drept urmare, fabrica a livrat un borcan cu peste 10 kilograme de diamante sintetice, care a stat pe biroul lui Ceaușescu câteva zile.

Fabrica, care a pus România pe harta mondială a producției de diamante sintetice, a fost preluată de la stat de Asociația Salariaților RAMI Dacia în 2006, pentru 8,4 milioane de euro. Asociația, condusă de fosta directoare generală a fabricii, Doina Gangoe, controlează 66,5% din firmă, însă și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului mai are 10,4% din acțiuni. Printre acționarii minoritari se regăsește și fostul senator Ionuț-Elie Zisu, ales pe listele PNL.

Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților CITEȘTE ȘI Gebruder Weiss face încă un pas spre digitalizare și lansează și în România portalul myGW dedicat clienților

Recent, acționarii companiei au aprobat ratificarea actelor adiționale la promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare încheiată la sfârșitul anului 2019 cu investitorul imobiliar Eden Capital Develoment.

Firma este deținută de Dan Liviu Marius (70%) și de Abu Lail Akram (30%), potrivit datelor furnizate de termene.ro.

RAMI Dacia l-a mandatat pe omul de afaceri Răzvan Petrovici în vederea negocierii condițiile de vânzare a terenului fabricii, în suprafață de 37.350 de metri pătrați, la un preț minim de 15,7 milioane de euro (420 de euro/metru pătrat), potrivit documentelor analizate de Profit.ro. Răzvan Petrovici este fondatorul primului mare lanț de magazine cu acționariat autohton din România, Univers`All, intrat în faliment.

De asemenea, RAMI Dacia a înaintat Primăriei Sectorului 6 un Plan Urbanistic de Detaliu care prevede construcția pe terenul fostei fabrici a 8 blocuri cu 10 etaje și un total de peste 1.300 de apartamente, conform calculelor Profit.ro.


Pentru a putea vinde terenul, RAMI Dacia trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care și demolarea clădirilor, scop pentru care a obținut recent un certificat de urbanism.

„Sunt mai multe condiții care trebuie îndeplinite de ambele părți și suntem în discuții pentru reglarea acestor aspecte. Este un proces de durată și nu știm cât va dura până la definitivarea tranzacției“, a declarat, pentru Profit.ro, Răzvan Munteanu, administrator al Eden Capital Development, companie care a dezvoltat, până acum, peste 1.000 de apartamente și care are în dezvoltare alte peste 1.500 de apartamente doar în ansamblul Cortina North din Pipera.

EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, semnează ultimele tranzacții cu terenuri din fostele sere Berceni. Cumpără și un fond austriac din energie, care intră, în premieră, pe imobiliare în România

Între 2011 și 2014, pe o parte din terenul fostei fabrici a funcționat parcul de distracții Terra Park, operat de o firmă a lui Răzvan Petrovici. După declanșarea falimentului, echipamentele din parcul de distracții au fost cumpărate de Primăria Sectorului 3 cu 1,9 milioane euro, tranzacție prezentată în exclusivitate de Profit.ro.

Fosta fabrică mărginește pe o latură noul parc Timișoara din Sectorul 6 și este amplasată între mall-urile AFI Cotroceni și Plaza România, o zonă imobiliară efervescentă, unde omul de afaceri Alin Niculae a construit deja peste 1.000 de apartamente.

Fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romprim, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus sau fabrica de bere Grivița.

viewscnt
Afla mai multe despre
rami dacia
pacepa
diamante
eden capital development
razvan petrovici