Fondul ACP, care vrea 20 milioane euro din PNRR, a investit anterior în extinderea Euroins Insurance Group

Fondul ACP, care vrea 20 milioane euro din PNRR, a investit anterior în extinderea Euroins Insurance Group

Inquam Photos

scris 28 mar 2023

Fondul de investiții Accession Capital Partners (ACP), care vrea 20 milioane euro din PNRR, a investit anterior, în 2019, în extinderea Euroins Insurance Group AD, holding fondat în Bulgaria și având filiala locală Euroins România, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a solicitat acum falimentul.

Investiția a fost efectuată prin fondul AMC Capital IV SCSp, care a furnizat un capital de 10 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Contactat de Profit.ro, Claudiu Corcodel, Partner Head of Romania ACP, a precizat:

"Este corectă informația dumneavoastră, am investit din Fondul IV, nu în Euroins, ci în holdingul din Bulgaria care controlează tot grupul, printr-un instrument de datorie subordonată destinat achiziției de companii de asigurări în afara României, în celelalte piețe în care operează grupul.

Între timp, din 2019,  expunerea noastră s-a diminuat semnificativ și, deși ne preocupă situația din România și analizăm implicațiile împreună cu EBRD și cum am putea ajuta, noi credem, și așa am și comunicat către investitori, că investiția noastră nu va fi afectată advers de decizia luată de autoritatea de supraveghere din România".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis recent să suspende atribuțiile conducerii companiei Euroins, ca și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei și să numească, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. 

Argumentul ASF - La data de 30.06.2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

În acest caz, Libertatea a susținut, prezentând surse confidențiale din ASF, că, "sub pretextul asigurării, Euroins a mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria". Este menționat în articol și un document care citează Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor despre modul cum "banii din majorări de capital se întorc imediat la Eurohold, grupul din Bulgaria ce deține Euroins".

„Se învederează faptul că parte din fondurile transferate către Euroins România Asigurare Reasigurare pentru majorarea de capital se reîntorc către EIG AD (grupul mamă – n.r.) cu diverse justificări («cf contract»), situație similară și în alte capitalizări anterioare ale asigurătorului din România (fluxurile de finanțare asigurate la nivelul entităților din grupul Eurohold, în tot unitar sau în parte, revin în perioada imediat următoare la entitățile care controlează sau dețin asigurătorul)”, este un citat prezentat în articol ca fiind în document.

Profit.ro a relatat recent că, parte a ofertei depuse pentru cumpărarea rețelelor mobile ale Telekom România, planul prezentat mai este ca în fondul ACM V să intre formal și Guvernul României, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și, ulterior, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ideea avansată este ca Guvernul României, prin PNRR, să participe în cadrul ACM V cu circa 20 de milioane de euro.

Contactați de Profit.ro, niciun oficial român nu a confirmat intenția din partea autorităților pentru această operațiune și nici nu a confirmat participarea în fondul ACP V cu fonduri din PNRR până la redactarea materialului.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ppf
bc partners
bostan
teleman