EXCLUSIV Un grup de israelieni, reintrat pe piață după episodul crizei imobiliare, pregătește un proiect cu care fostul primar George Pădure a intrat în insolvență

EXCLUSIV Un grup de israelieni, reintrat pe piață după episodul crizei imobiliare, pregătește un proiect cu care fostul primar George Pădure a intrat în insolvență
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 oct 2019

Grupul de investitori israelieni Longbridge, cunoscut pentru o tranzacție imobiliară majoră realizată chiar înainte de criza imobiliară și revenit, recent, pe piața românească, pregătește dezvoltarea unui ansamblu rezidențial cu peste 1.000 de apartamente pe un teren din București pe care George Pădure, fost primar al Sectorului 1, a eșuat cu proiectul Sigma Residence.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Grupul Longbridge, coordonat de omul de afaceri Henry Dan Solomon, a intrat în atenția publicului în 2008, când a încasat de la Immoeast (actualul Immofinanz) circa 200 de milioane de euro pe cinci terenuri cu potențial imobiliar imens, în suprafață totală de 30 de hectare, printre care fostele platforme industriale Ventilatorul și Rocar din București. În toamna anului trecut, Immofinanz a vândut terenul Ventilatorul, la pachet cu o clădire de birouri, pentru 39 milioane de euro către One United, care vrea să dezvolte în loc un proiect mixt cu circa 700 de apartamente și clădiri de birouri. Lotul Rocar, de 18 hectare, este singurul rămas la Immofinanz, din portofoliul Longbridge.

După o pauză de opt ani, Longbridge a reînceput procesul de refacere a portofoliului de proprietăți din România. O firmă a israelienilor cere acum Primăriei Municipiului București aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în vederea realizării unui ansamblu rezidențial cu 10 clădiri de 5 până la 11 etaje și o suprafață desfășurată de aproape 100.000 de metri pătrați, echivalentul unui număr de aproximativ 1.200 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News



Proiectul ar urma să fie dezvoltat pe un teren de circa 33.000 de metri pătrați pe care a funcționat în trecut Întreprinderea Horticolă 1 Mai și pe care fostul primar George Pădure inițiase înainte de criză ansamblul Sigma Residence cu circa 1.500 de apartamente. Proiectul lui Pădure a fost gajat la Bank of Cyprus cu terenul, evaluat în 2012 la 12,93 milioane de euro, și a fost una dintre primele victime ale crizei imobiliare, intrând în insolvență. Lotul a ajuns în 2012 în proprietatea unei firme înființate de Bank of Cyprus, iar în procesul de retragere al băncii de pe piața românească a fost vândut către Longbridge.

Interesant este faptul că, în apropierea acestui amplasament, tot o instituție financiară, First Bank (fost Piraeus Bank), a reușit să își curețe, recent, portofoliul de un teren de aproape 8,2 hectare, care a fost cumpărat de dezvoltatorul One United Properties într-o tranzacție de 7,74 milioane de euro. Noul proprietar vrea să facă aici un ansamblu rezidențial cu peste 1.000 de apartamente.

EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Culisele tranzacției America House. Morgan Stanley nu se oprește. Și o declarație surprinzătoare: Bucureștiul duce lipsă de clădiri emblematice!

Grupul Longbridge mai deține în zona Timpuri Noi, în spatele fabricii de încălțăminte Flaros, un teren de circa 6.000 de metri pătrați, ipotecat către Alpha Bank, pentru care a primit recent aprobarea Primăriei Sector 3 de a construi două corpuri de clădire cu câte nouă etaje, proiect cu peste 100 de apartamente, potrivit estimărilor Profit.ro.

Terenul a fost promovat pe piață la vânzare, motiv pentru care e posibil ca proprietarii să fie interesați să-l tranzacționeze. Prețul de vânzare, calculat pe baza tranzacțiilor din zonă, ar fi de circa 3,3 milioane euro.

Longbridge a mai fost implicat într-o tranzacție imobiliară în 2015, când a cumpărat de la Plaza Centers, proprietarul Casei Radio, vila istorică Palazzo Ducale din centrul Bucureștiului la un preț de circa 1,1 milioane euro, cu aproape 60% sub valoarea cu care imobilul a intrat în contabilitatea Plaza Centers în 2007.

EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu renunță la investițiile în retail în favoarea birourilor. A vândut un teren către Lidl și primește oferte pentru parcul din Bistrița CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ionuț Dumitrescu renunță la investițiile în retail în favoarea birourilor. A vândut un teren către Lidl și primește oferte pentru parcul din Bistrița

În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, în ciuda evoluției pieței din ultima perioadă. Numărul tranzacțiilor imobiliare a revenit pe creștere în iulie  și august 2019, după ce a scăzut 12 luni consecutive, din iulie 2018 în iunie 2019, cu procente cuprinse între 7% și 35% an la an, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În primele opt luni ale acestui an au fost încheiate circa 335.000 de tranzacții, cu 12,9% mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Pe parcursul lunii august 2019, pretențiile vânzătorilor de apartamente noi și vechi s-au majorat în toate centrele regionale importante. Suma medie solicitată la nivel de țară pentru un apartament s-a majorat cu 1,2% luna trecută, de la 1.249 euro pe metru pătrat util în iulie, la 1.264 de euro pe metru pătrat în august, potrivit indicelui Imobiliare.ro.

Apartamentele noi din București s-au scumpit cu 2,3% în august 2019, de la 1.375 la 1.406 euro pe metru pătrat util.

În paralel, oferta este tot mai mare. Anul trecut au fost livrate 11.272 de locuințe în regiunea București – Ilfov, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în creștere cu 18% comparativ cu 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
longbridge
george padure
sigma residence