Platforma de investiții și management ROCA, creată - cum a anunțat în premieră Profit.ro - pentru restructurarea și dezvoltarea companiilor aflate în dificultate, vrea să încheie, până la finele anului, 4 tranzacții, cele mai mari de la înființarea companiei de private equity, cu un tichet per achiziție cuprins între 10 și 20 de milioane de euro. Cele 4 companii, dintre care 3 produc materiale de construcții, vor fi preluate de la antreprenori ajunși la vârsta pensionării.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
“Pentru ROCA, 2021 este cel mai bun an. Am avut primul exit – Frigotehnica - și am descoperit o oportunitate în piață cu noi perspective: antreprenorii care au pornit business-urile imediat după Revoluție și au crescut 30 de ani afaceri excepționale au ajuns acum la vârsta pensionării, fără să aibă asigurată succesiunea, întrucât copiii se ocupă cu altceva sau nu mai sunt în țară.
Toate cele patru companii sunt pe acest model”, a declarat pentru Profit.ro Rudi Vizental, CEO și cofondator ROCA Investments.
Acestea vor fi de departe cele mai mari tranzacții de până acum, în condițiile în care tichetele anterioare de achiziție au avut valori cuprinse între 2 și 3 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferitTrei din cele patru companii activează în producția materialelor de construcții, un domeniu despre care Vizental spune că este strategic nu doar pentru ROCA, ci și pentru România și care crește în fiecare an cu peste 10%.
“Vom rămâne atenți și ne vom specializa pe acest produs de succesiune, al cărui specific este preluarea pachetului majoritar sau integral de acțiuni. Aici, cheia sau secretul tranzacției este echipa de management pe care o instalăm. România este un teren fertil pentru fuziuni și achiziții: din 500.000 de companii câte există la nivel național, doar 30.000 au cifre de afaceri de peste 1 milion de euro. Este extrem de puțin; în loc să tragă împreună, ele se concurează”, spune Vizental.
Pe lângă cele 4 achiziții directe, vor fi și două preluări realizate de companii din portofoliul ROCA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UTI Grup accesează piața imobiliară pentru a-și valorifica proprietățile acumulate. Urdăreanu: UTI nu își propune să devină dezvoltator imobiliar. Vom face alianțe cu companii specializateUna dintre companiile ROCA plănuiește și extinderea în afara României.
“Strategia ROCA include o achiziție externă, dacă o astfel de tranzacție va răspunde misiunii noastre: cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, pentru dezvoltarea companiilor și a brandurilor românești. Nu va fi o speculație comercială”, precizează Vizental.
În prezent nu sunt discuții pentru vânzarea altei companii, potrivit CEO-ului ROCA.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Francezul Gerard Losson, proprietarul fabricii de costume Formens, cu brandul Louis Purple, intră în București cu un proiect rezidențial major în locul depozitelor Coca-Cola Militari. Cel mai mare ansamblu al grupului, într-o zonă cu mii de corpoROCA a preluat Frigotehnica în urmă cu 3 ani. În portofoliu sunt și alte companii, precum BICO Industries (producător de plasă din fibră), Romcargo Maritim (operator portuar), RDF Arad (agribusiness), Electroplast (producător de cabluri electrice), MECANEX (producător de pompe pentru diverse industrii), Piscicola (fermă piscicolă), Artesana (produse lactate artizanale), CAHM (îngrijire personală), Yellow.Menu (restaurant online) și Sinteza (industrie chimică).
Anul trecut, ROCA a ajuns la o evaluare a portofoliului de 42 milioane euro, aproape dublu față de nivelul de 22,3 milioane euro de la finalul anului 2019.
Printre acționarii ROCA Investments sunt Andrei Cionca (președintele CITR, principalul jucător pe piața insolvențelor), grupul Dedeman și Dan Șucu, fondatorul Mobexpert.