Britanicii de la Vast Resources suspendă activitatea la mina de la Mănăila pentru reorganizare

Britanicii de la Vast Resources suspendă activitatea la mina de la Mănăila pentru reorganizare
scris 30 mar 2019

Mina de la Mănăila, administrată de britanicii de la Vast Resources, își suspendă activitatea pentru un proces de reorganizare care să ajute compania să treacă pe profit.

Mina de la Mănăila, care a fost închisă pentru mentenanță de la jumătatea lunii decembrie, nu își va începe activitatea nici luna aceasta, în pofida îmbunătățirii vremii, urmând să fie repusă în funcțiune aibia după finalizarea unui proces de reorganizare corporativă. 

Urmărește-ne și pe Google News

Mina de la Mănăila, ca și alte mine din România, este de obicei închisă în decembrie-februarie din cauza condițiilor meteorologice. Deși activitatea trebuia reluată luna aceasta, boardul și managementul au decis să păstreze mina închisă pentru a reduec costurile, redeschiderea fiins plănuită abia după refinanțarea companiei și reorganizarea activității.

Canadienii de la Euro Sun au obținut doar 3 milioane de dolari pentru proiectul aurifer de la Rovina, după ce luna trecută au sperat la atragerea unei finanțări mult mai mari CITEȘTE ȘI Canadienii de la Euro Sun au obținut doar 3 milioane de dolari pentru proiectul aurifer de la Rovina, după ce luna trecută au sperat la atragerea unei finanțări mult mai mari

Încă din toamna anului 2017, compania și-a anunțat planul de a dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună.

Potrivit unor raportări anterioare ale britanicilor, proiectul de la Mănăila va fi o sărsă de câștig pentru compania abia după construirea facilității de la Cârlibaba.

În forma actuală, mina de la Mănăila este descrisă de compania britanică ca un prototip pentru activitatea minieră în România, care i-a asigurat, totodată, aprobarea exploatării la Băița Plai.

În octombrie anul trecut, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat cererea Vast Resources de asociere la licența de producție pentru mina polimetalică de la Băița Plai, din județul Bihor, britanicii primind astfel undă verde să redeschidă mina închisă în 2013.

La scurt timp, Vast Resources a semnat un contract cu subsidiara sa din România, African Consolidated Resources SRL (compania care a obținut licența de asociere), în vederea preluării dreptului de exploatare a minei. La acel moment, compania și-a anunțat intenția de a relua producția în prima jumătate a anului 2019.

În apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.

Totodată, compania britanică a preluat, în august, o participație indirectă de 29,41% din perimetrul Geamăna-Colții Lazărului (perimetrul Blueberry), situat în apropiere de Baia de Arieș și de Roșia Montană, în așa-numitul “patrulater aurifer” din Munții Apuseni. Perimetrul are o suprafață de 7,285 kilometri pătrați, fiind adiacent fostei mine aurifere Baia de Arieș, închisă în 2004. Potrivit Vast Resources, testele istorice în zonă au indicat prezența aurului în concentrații de până la 22,4 g/tona de minereu.

viewscnt
Afla mai multe despre
mina manaila
vast reources
activitate manaila