Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială

Fondul de pensii de la Pilonul II al Allianz – plasamente de sute de milioane de euro în piețele externe. Investiții în companii din industria semi-conductorilor și în inteligența artificială

Sursa foto: Andrey Suslov | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 aug 2024

Deși are aproape 2 treimi din active în titluri de stat, fondul de pensii AZT Viitorul Tău scrutează și orizonturi străine pentru debușee de investiții, relevă datele Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fondul de pensii administrat privat cu contribuții obligatorii al Allianz Țiriac și-a majorat cu 12,72% activele în prima jumătate a acestui an, la 30,04 miliarde lei (6,03 miliarde euro) în fotografia de la 30 iunie, față de 26,65 miliarde lei (5,36 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare parte a acestor plasamente ale AZT Viitorul Tău, de 64,31% din totalul portofoliului și în echivalent 19,32 miliarde lei, sunt în 46 de emisiuni de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor Publice. Acestea sunt cu 6,80% mai mari decât valoarea agregată a deținerilor de obligațiuni guvernamentale de 18,09 miliarde lei prinsă în bilanț la 31 decembrie 2023.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
CONFIRMARE Ajuns într-un impas cu privire la soluția tehnologică, proiectul Contrapărții Centrale are nevoie de o actualizare și merge în AGA de la BVB CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Ajuns într-un impas cu privire la soluția tehnologică, proiectul Contrapărții Centrale are nevoie de o actualizare și merge în AGA de la BVB

Cu puțin sub un sfert din totalul activelor îl reprezintă investiții în 21 de acțiuni, valoarea acestor participații ridicându-se la 7,36 miliarde lei (1,48 miliarde euro), cu 22,17% comparativ cu portofoliul de 6,02 miliarde lei (1,21 miliarde euro) de la finele anului 2023.

Dacă majoritatea covârșitoare o reprezintă deținerile de la BVB, fondul de la Pilonul II al Allianz Țiriac are plasamente relevante și în acțiuni listate pe burse europene. Cele mai importante participații le are în 2 companii din domeniul producției semi-conductorilor, respectiv Infineon Technologies din Germania (cu o participație în echivalent 104,49 milioane lei) și ASML Holding din Olanda (142,16 milioane lei).

Banca Transilvania capitalizează BT Pensii, după preluarea BRD Pensii CITEȘTE ȘI Banca Transilvania capitalizează BT Pensii, după preluarea BRD Pensii

Un pachet de acțiuni relevant, în echivalent 101,66 milioane lei, AZT Viiitorul Tău mai are la asiguratorul francez Capgemini. O investiție de 76,21 milioane lei, fondul de pensii mai are în compania Koninklijke Ahold Delhaize NV care deține retailerul Mega Image, cu prezență relevantă în piața din România. La compania Prysmian din Italia, entitatea are o deținere mai mică, în echivalent 14,76 milioane lei.

Aceste investiții cu o valoare agregată mai mică de 100 milioane de euro nu sunt singurele investiții în piețele externe ale fondului de pensii. Acesta afișează plasamente de 1,10 miliarde lei, reprezentând 3,66% din totalul activelor, în fonduri de investiții care îi asigură expunere internațională.

Este vorba, în primul rând de un fond de index pentru bnursa de la Londra iShares, lansat de BlackRock, și unde investiția este în echivalent 680,66 milioane lei.

Alte plasamente sunt în fonduri de tip ETF ale Goldman Sachs și Blackrock. O deținere interesantă, de 152,58 milioane lei, este într-un vehicul financiar listat de Xtrackers care oferă expunere pe companii care activează pe segmentul inteligenței artificiale.

Patria Bank accesează un împrumut de la o instituție financiară internațională pentru finanțarea IMM-urilor. Aproape egal cu întreaga sa capitalizare bursieră CITEȘTE ȘI Patria Bank accesează un împrumut de la o instituție financiară internațională pentru finanțarea IMM-urilor. Aproape egal cu întreaga sa capitalizare bursieră

Din portofoliul de obligațiuni corporative de 869,90 milioane lei, echivalent cu 2,89% din totalul activelor, AZT Viitorul Tău, aproape jumătate sunt în titluri emise de bănci internaționale, respectiv de Banco Santander, Banque Internationale a Luxembourg și Raiffeisen Bank. Pe același segment, alte investiții sunt la BCR și CEC Bank.

Tot pe sectorul bancar găsim și singura expunere la categoria instituțiilor financiare internaționale, și anume obligațiuni în valoare de 48,21 milioane lei emise de Back Sea Trade & Development Bank. Finalmente, o ultimă prezență internațională, în echivalent 194,85 milioane lei, este la categoria de real estate, prin pachetul deținut la operatorul logistic CTP NV listat în Olanda.

Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record CITEȘTE ȘI Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record

Dincolo de investițiile internaționale, cele mai mari palsamente de equity sunt tot în România. Din acestea iese în evidență pachetul de acțiuni de 1,53 miliarde lei deținut la Hidroelectrica (H2O), echivalent cu 5,10% dion totalul activelor. Acesta este urmat, îndeaproape, de participația de 1,45 miliarde lei (4,84% din portofoliu), de la Banca Transilvania (TLV).

Deținerea de la OMV Petrom (SNP) este de 1,07 miliarde lei, în timp ce la celălalt producător de gaze naturale, Romgaz (SNG), valoarea pachetului este de 956,55  milioane lei. O altă participație relevantă, de 622,59 milioane lei, este la BRD Groupe Societe Generale (BRD).

Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări CITEȘTE ȘI Verdict de la BVB: Partea de cerere este puternică pe piața de capital românească. Accentul trebuie pus pe dezvoltarea ofertei de produse. Este de lucrat la noi listări

Aprecierile de preț susținute pe 3 simboluri au ridicat semnificativ valoarea unor participații: 281,06 milioane lei la Electrica (EL), 275,46 milioane lei la MedLife (M) și 201,23 milioane lei la Transgaz (TGN).

Acestea sunt urmate de un pluton cu dețineri de 75-150 milioane lei, respectiv 144,29 milioane lei la Transelectrica (TEL), 83,14 milioane lei la Aquila Part Prod Com (AQ), 88,25 milioane lei la Fondul Proprietatea (FP) și 76,10 milioane lei la TeraPlast Bistrița (TRP).

Într-o zonă a participațiilor mici se regăsesc 4 emitenți: Alro Slatina (ALR) – 34,44 milioane lei, Digi Communcations (DIGI) – 33,80 milioane lei, Evergent Investments (EVER) – 44,81 milioane lei și Ropharma Brașov (RPH) – 8,80 milioane lei.

Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari CITEȘTE ȘI Visual Fan, companie care a anunțat livrarea unei centrale fotovoltaice pentru Atoliv România, vine cu dividende pentru acționari

În piața locală, fondul de pensii cu contribuții obligatorii al Allianz Țiriac este uin finanțator cu 35,80 milioane lei pe piața obligațiunilor municipale din care debalansată este investiția de 34,23 milioane lei în titluri emise de Primăria Municipiului București și restul sunt plasamente mici la emisiuni ale administrațiilor locale din Bacău și Iași.

Pentru investiții viitoare, AZT Viitorul Tău are disponibilități în bănci în valoare de 1,11 miliarde lei, echivalent cu 3,71% din totalul activelor și la o valoare dublă față de resursele de 454,69 milioane lei prinse în bilanț la 31 decembrie 2023. Acestea sunt în cea mai mare parte depozite bancare constuituire la BCR, BRD Groupe Societe Generale și ING Bank România.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
azt viitorul tau
allianz tiriac
hidroelectrica
omv petrom
capgemini