Fosta SIF Muntenia este ultima care și-a schimbat denumirea și are depusă la ASF și cererea de schimbare a simbolului de tranzacționare, care, de facto, face trimitere la contractele pe care iau expunere investitorii ce mizează pe creștere.
Longshield Investment Group să-și schimbe simbolul de tranzacționare din SIF4 în LONG, așa cum este solicitatea emitentului către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Documentația este depusă de mai mult timp, potrivit unor informații ale Profit.ro, dar Consiliul reglementatorului pieței a avut o etapă în care nu s-a întrunit.
Noul simbol de tranzacționare este asimilabil pariului pe creștere, contractul de tip LONG, însă nu a fost o decizie expresă a conducerii SAI Muntenia, administratorul societății, de a face trimitere la acest lucru, ci a părut abrevierea cea mai firească de la Longshield. Mai mult decât atât, consultantul a atras atenția că, pe măsura dezvoltării pieței derivatelor de la BVB vor fi mai multe contracte care vor conține sintagma LONG și ar putea fi suprapuneri. Cu toate acestea, emitentul a mers înainte și a depus la ASF cererea pentru adoptarea acestui simbol de tranzacționare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Longshield Investment Group, fosta SIF Muntenia, este ultima ce și-a schimbat denumirea din cele 5 societăți financiare care se aflau în prim-planul “boom”-ului bursier de la jumătatea primului deceniu. Societatea mai depusese o documentație pentru a se chema Bedrock Investment Group, dar acum este deja autorizată sub denumirea Longshield.
Procesul de rebranding al SIF-urilor a început toamna anului 2020 când SIF Moldova (SIF2) a parcurs procedurile interne pentru a-și schimba denumirea în Evergent Investments. Acestea au înaintat calea de aprobare și în martie 2021 societatea a trecut sub noua marcă și a dobândit simbolul de tranzacționare EVER. SIF Moldova a avut o primă tentativă de a-și modifica numele în anul 2018, când viza să devină First Romania Capital Invest, dar nu a obținut avizul reglementatorului pieței care a motivat că aceasta nu era posibil sub legislația de la acel moment.
CITEȘTE ȘI „Hidroelectrica Norvegiei” își ajustează planurile de construcție a centralelor eoliene și solareAdoptarea legii fondurilor alternative de investiții de către Parlamentul României la sfârșitul anului 2019 a deschis calea despinderii din pluton a celor 5 societăți care au asigurat structura inițială a indicelui financiar BET-FI.
SIF Banat Crișana (SIF1) a fost prima care a dechis noua etapă în viața acestor societăți când a acționarii au aprobat în AGA eliminarea pragului de deținere în martie 2020. Oarecum aruncate în planul secundar al bursei prin prisma volumelor, SIF-urile și-au parcurs procesele de transformare internă care au inclus și înlocuirea unor conduceri de un sfert de veac, precum cele ale lui Mihai Fercală la SIF Transilvania (SIF3) și a lui Tudor Ciurezu la SIF Oltenia (SIF5).
CITEȘTE ȘI Compania de IT Fort, din grupul Bittnet, vine deja cu repartizare de cash către acționariRebranding-ul a fost parte a acestui proces. Considerate adesea de investitorii din piață ca artefacte vetuste ale perioadei de privatizare în masă de la jumătatea anilor ‘90, toate societățile au adoptat denumiri în limba engleză. SIF Transilvania a devenit Transilvania Investments Alliance (TRANSI), la un an și jumătate după înlocuirea directorului Fercală.
SIF Banat Crișana, condusă de Bogdan Drăgoi, a devenit Lion Capital (LION), marca fiind desemnată în cadrul unui concurs intern, la care au participat angajați ai societății. Lion are o continutate față de leul care a existat și pe vechea siglă a SIF Banat Crișana, dar are dezavantajul de a nu fi un brand internațional. Adoptarea denumirii Lion Capital chiar a atras, de altfel, societatea într-un litigiu internațional legat tocmai de marcă.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când intră la tranzacționare titlurile de stat pentru populație vândute de Ministerul Finanțelor luna trecutăProcesul de rebranding, ca și la SIF Muntenia, a fost îndelungat pentru SIF Oltenia. Aceasta a devenit Infinity Capital Investments și a dobândit simbolul de tranzacționare INFINITY la un ecart de câteva luni.
Traversând etapa cu tatonarea pentru Bedrock, fosta SIF Muntenia a devenit Longshield Investment Group. Odată ce ar urma să primească simbolul LONG, prin autiorizarea ASF, procesul de rebranding al SIF-urilor ar urma să fie complet.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași distribuie dividende cu un randament mai mic de 3%Așteptată de mult timp în piață, spargerea plutonului SIF-urilor se consumă fără entuziasmul investitorilor. Dacă în primii ani ai secolului, acțiunile SIF ocupau frecvent primele 3 din 5 locuri în clasamentul tranzacțiilor, în anul 2007 ajunseseră să valoreze un euro și în piață veneau ordine de zeci și sute de mii de acțiuni în intervale și de câteva minute, acum rar câte una din cele 5 societăți mai adună în unelele sesiuni schimburi peste reperul de 1 milion de lei.
Dacă în etapa imediat premergătoare integrării României în Uniunea Europeană, acțiunile SIF au fost preferate de investitorii instituționali nerezidenți pentru a lua expunere pe noul membru comunitar și, indirect, pe BCR care atunci era prima bancă dintr-un sistem bancar românesc în “boom”, acum emitenții au trecut în planul secundar al bursei.
Ieșirea din BCR și distribuirea sistematică de cash în deceniul trecut a făcut ca aceste societăți să fie entități mai mici. Interesul s-a stins treptat și aceasta se vede în primul rând în volumele de tranzacționare. Sub acest aspect, al lichidității slabe, în mod ironic, Longshield ar putea un avantaj.
Vor fi investitori care vor cumpăra pachete de acțiuni ale fostei SIF Muntenia lovind din greșeală simbolul LONG în căutarea altui contract?