Profit Financial Forum: Creditarea ipotecară, 13 ani și de la capăt

Profit Financial Forum: Creditarea ipotecară, 13 ani și de la capăt
scris 23 mai 2016

Președintele executiv al Băncii Comerciale Române amintește că piața locală a creditului ipotecar are o istorie de numai 13 ani, fiind încă într-o perioadă de căutare.

„Piețele pot funcționa fără credit ipotecar deloc”, a declarat ironic viceguvernatorul Băncii Naționale a României Bogdan Olteanu, taxând comentariile care spun că piața imobiliară este distorsionată de creditul ipotecar. Amintind că până în 2003 în România nu exista creditare ipotecară, iar băncile câștigau bani din finanțarea altor activități, prin absurd, ne-am putea întoarce la situația respectivă, ceea ce nu ar fi de dorit.

„Se poate să nu se mai dea credite ipotecare deloc”, a întărit Olteanu astăzi în cadrul Financial Forum, organizat de Profit.ro. El a mai spus că nu poate înțelege cometariile potrivit cărora piața imobiliară este „denaturată” de creditul ipotecar. Nicăieri în lume, afirmă oficialul BNR, achizițiile imobiliare nu se finanțează altfel decât prin împrumuturi ipotecare.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest segment de credit determină echilibrul pieței rezidențiale și nu o distrosionează. Olteanu afirmă că piața trebuie lăsată să funcționeze și creditul ipotecar să nu fie descurajat.

Viceguvernatorul BNR a făcut trimitere la Legea dării în plată votată la jumătatea lunii trecute și căreia instituția pe care o reprezintă i s-a opus. Unul dintre argumentele acesteia a fost că respectivul act normativ va înfrâna creditarea ipotecară.

Cât de utilă sau cât risc sistemic prezintă Prima Casă?

Olteanu contracarează și afirmații ale unor susținători ai legii care spun că piața imobiliară este puternic distorsionată de fluxul de credit ipotecar, în special prin programul Prima Casă. Unul dintre cele mai articulate discursuri în această direcție este cel al analistului financiar Călin Rechea, care consideră că o creștere precum cea din ultimii ani pe segmentul Prima Casă „nu a fost niciodată sustenabilă în istoria economică sau a piețelor financiare”. În opinia sa, aceasta ar trebui să declanșeze alerte la nivelul reglementatorilor. „Importanța pe care a căpătat-o creditul pentru locuințe în lei în bilanțurile celor mai mari bănci de la noi arată că programul Prima Cas[ a devenit principalul factor al riscului sistemic din economia noastră și trebuie eliminat”, scria analistul care timp de peste 10 ani a lucrat într-o bancă.

Prezent la evenimentul de astăzi, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, a afirmat că programul Prima Casă este unul util - cam singurul instrument de creditare ipotecară - fără de care tinerii ar fi nevoiți să economisească 20 de ani pentru a-și putea cumpăra o casă.

Sergiu Manea, președinte executiv al celei mai mari bănci din sistem, BCR, a afirmat, la rândul său că acest segment de credit nu ar trebui descurajat și că încă își caută drumul fiind la început. „Are 13 ani; un paragraf într-un capitol de istorie”, a spus bancherul.

Financial Forum este organizat de Profit.ro cu sprijinul MasterCard, EximBank și PayU.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan olteanu
sergiu manea
bcr
banca centrala
bnr
calin rechea
enache jiru
prima casa