Băncile din Europa Centrală, inclusiv România, au evoluții mai bune ca cele din Vest, tendință care se va menține în următorii doi ani

Băncile din Europa Centrală, inclusiv România, au evoluții mai bune ca cele din Vest, tendință care se va menține în următorii doi ani
scris 31 mar 2017

Profiturile băncilor din Europa Centrală, inclusiv România, vor crește, în următorii doi ani, mai rapid decât cele ale rivalelor vest-europene, datorită îmbunătățirii portofoliilor de credite, majorării ratelor de dobândă  și evoluției favorabile a economiilor, potrivit unei analize Reuters.

Anul trecut, creditorii din regiune au raportat rezultate favorabile, iar evoluția cotațiilor bursiere a fost pe măsura acestora.

Urmărește-ne și pe Google News

Profitul celei mai mari bănci din Ungaria, OTP Bank, a fost mai mult decât dublu în 2016, comparativ cu anul anterior. Totodată, banca maghiară a anunțat că vrea să se extindă în regiune, inclusiv în România, prin intermediul unor achiziții. Potrivit informațiilor disponibile, pe piața locală, OTP ar vrea să cumpere Banca Românească sau Bancpost.

În România, Banca Transilvania a făcut un profit net de peste 1,2 miliarde de lei anul trecut, un rezultat la aproape jumătate față de 2015, când achiziția Volksbank a umflat rezultatul net al băncii cu sediul în Cluj. Totuși, Banca Transilvania a reușit să ajungă, la finele anului trecut, a doua cea mai mare bancă locală după active, depășind BRD Societe Generale.

Economia românească a crescut cu 4,8% anul trecut, cel mai rapid avans înregistrat din 2008. Comisia Europeană a îmbunătățit, în februarie, prognoza de creștere pentru România în 2017, de la 3,9% la 4,4%, dar avansul anticipat de executivul european este sub cel estimat de Guvern, de 5,2%. Analiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere de 4,1% a economiei românești în acest an, ceea ce va influenta favorabil si sistemul bancar.

În Polonia, profitabilitatea băncilor accelerează odată cu creșterea economică, ceea ce le permite creditorilor să transfere o nouă taxp bancară anuală, de 0,44% din active, către clienți, prin intermediul comisioanelor. Guvernul polonez anticipează că economia va crește în acest an cu 3,6%, de la 2,8% în 2015.

PKO, cel mai mare creditor din Polonia a raportat un profit în creștere cu 10%. Totodată, banca poloneză Alior Bank, un jucător în ascensiune, a înregistrat un profit net de 618 milioane de zloți (157 milioane de dolari) în 2016, aproape dublu față de 2015.

Acțiunile OTP, PKO și Banca Transilvania au avut evoluții semnificativ peste cele ale indicelui Stoxx Europe 600 Banks, care surprinde evoluția sectorului bancar european.

Acțiunile Băncii Transilvania s-au aflat în ultimii 2 ani într-un trend puternic ascendent, fiind principalul motor al propulsării indicelui reprezentativ BET de la BVB pe un noun maxim post-criză, în contextul în care instituția de credit a avut profituri consistente 2 ani la rând rezultate în primul rând din preluarea în condiții de stress – echivalentul unui faliment – a Volksbank. 

Evoluții bursiere în regiune vs. indicele pan-european Stoxx Europe 600 Banks

Evoluții bursiere în regiune vs. indicele pan-european Stoxx Europe 600 Banks

Cadrul economic favorabil crește șansele ca băncile centrale din regiune să majoreze ratele de dobândă de referință, ceea ce ar urma să aibă un efect pozitiv asupra profitabilității băncilor, afectate în ultimii ani de dobânzile neobișnuit de mici.

Analiștii anticipează că Banca Națională a României (BNR) va majora, la finele acestui an, cu 0,25 de puncte de bază dobânda cheie, la 1,75%.

Potrivit economiștilor contactați de Reuters, băncile centrele din Polonia, Ungaria și Cehia vor urma, anul viitor, exemplul BNR.

Înăsprirea politicilor monetare prin creșterea dobânzilor de referință ar avea un impact pozitiv asupra indicatorului RoE (Return on equity – raport între profitul net și capitaluri proprii), atent urmărit de investitori, capitol la care băncile din regiune stau oricum mai bine decât competitorii vestici.

OTP are, spre exemplu, un indicator RoE de 14,1% comparativ cu o medie de 5,6% în rândul băncilor europene incluse în indicele MSCI. PKO și Banca Transilvania s-au situat și ele peste medie din acest punct de vedere. Estimările indică menținerea situației actuale și în 2018, după cum se poate observa și în graficul de mai jos. 

RoE pentru băncile din Europa Centrală și băncile europene incluse în MSCI

RoE pentru băncile din Europa Centrală și băncile europene incluse în MSCI

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
banca transilvania
bt
europa centrala
otp
pko
regiunem reuters