Prețurile de consum din zona euro au crescut cu 1,5% în martie, față de aceeași perioadă a anului trecut, sub ritmul de 2% consemnat în februarie, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, care par să susțină hotărârea Băncii Centrale Europene de a continua măsurile de stimulare, în pofida opoziției Germaniei, cel mai mare membru al uniunii monetare, transmite MarketWatch.
Încetinirea inflației din luna martie a luat prin surprindere analiștii, care anticipau un nivel de 1,8%, și a fost provocată de prețurile energiei și alimentelor, scrie News.ro.
Inflația a accelerat în ultimele luni și a depășit ținta de aproape 2% a BCE pentru acest indicator în luna februarie, pentru prima oară în ultimii patru ani.
Tendința crescătoare a prețurilor de consum din zona euro a determinat Germania să ceară încheierea măsurilor de stimulare lansate de BCE la jumătatea anului 2014, când reprezentanții băncii centrale s-au temut că regiunea intră în deflație.
Totuși, majoritatea membrilor din conducerea BDE nu au fost convinși că accelerarea inflației este sustenabilă, iar în ultimele zile au insistat că redresarea zonei euro are nevoie în continuare de sprijin.
”Trebuie să ne uităm dincolo de creșterea recentă a prețurilor, care a fost provocată de factori temporari, care probabil se vor disipa înainte de a deveni permanenți”, a declarat Peter Praet, economistul șef al BCE.
Inflația core, care exclude efectul prețurilor alimentelor și energiei, a încetinit la 0,7%, de la 0,9% în februarie, atingând cel mai redus nivel după cel din aprilie 2016.