Franța s-a alăturat Marii Britanii într-o investigație de corupție împotriva Airbus centrată pe acuzațiile de practici frauduloase legate de vânzarea de avioane și aranjarea finanțărilor, relatează Bloomberg.
Investigația lansată de Parchetul Național Financiar urmează unei acțiuni din luna august a Biroului pentru Fraude Grave din Marea Britanie, care cercetează posibile fraude, dare de mită și corupție la divizia de aviație civilă a Airbus, legată de consultați externi, potrivit companiei.
Cele două autorități își vor coordona activitățile, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Airbus colaborează în cadrul investigației și a anunțat că a renunțat la intermediarii suspectați și se așteaptă ca garanțiile de finanțare suspendate să fie reluate.
Investigațiile ar putea dura ani de zile și se adaugă problemelor Airbus, care încearcă să se extindă în străinătate și să compenseze încetinirea cererii pentru avioane noi.
Un rezultat nefavorabil al anchetei ar putea leza reputația companiei și să ducă la aplicarea unor amenzi mari.
Certificatele americane de depozit ale Airbus au încheiat tranzacțiile de joi în scădere cu 1,5%. În schimb, acțiunile Airbus au închis joi la 70,36 dolari pe unitate la bursa din Paris, în creștere cu 38% față de data anunțării investigației Marii Britanii, pe 7 august.
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului anunță în premieră restituirea timbrului de mediu pentru proprietarii de mașini: Toate sumele care au fost plătite vor fi înapoiate! Care va fi proceduraAnul trecut, Airbus a anunțat autoritățile de reglementare britanice și Agențiile Europene pentru Creditarea Exporturilor despre existența unor ”declarații incorecte și omisiuni” legate de contractori, în unele cereri de finanțare a exporturilor, descoperite printr-o investigație internă.
Agențiile de credit, inclusiv cea din Marea Britanie, au suspendat o parte din garanțiile de finanțare folosite de companie pentru vânzarea aviaonelor comerciale.
Faptul că Airbus nu a dezvăluit că s-a folosit de contractori externi este unul dintre factorii investigați de Marea Britanie.
Airbus construiește aripi în Marea Britanie și asamblează avioane în țări ca Franța și Germania.
Companiile folosesc deseori de intermediari cu relații locale pentru a intra pe noi piețe, unde înființarea unor birouri poate dura ani de zile. Practica nu este ilegală, dar poate complica supravegherea.
Producătorul de motoare de avioane Rolls-Royce Holdings a fost investigat ani de zile după ce a recunoscut posibile fapte de corupție legate de folosirea consultanților străini. Compania a acceptat în ianuarie plata a circa 800 de milioane de dolari pentru închiderea investigațiilor și a recunoscut că a dat mită oentru a câștiga contracte în state precum Thailanda, Angola și Irak.