Donald Trump a justificat de ce a ales expresia ”misiune îndeplinită” pentru a saluta atacurile contra regimului sirian, o formulă care a căpătat anumite conotații după ce predecesorul său republican George W. Bush a aunțat prin ea prematur sfârșitul Războiului din Irak, scrie AFP.
Sâmbătă, la câteva ore după ce a lansat raiduri țintite, împreună cu Franța și Regatul Unit, împotriva unor instalații aparținând puterii de la Damasc în ripostă față de un presupus atac chimic, președintee Statelor Unite a scris aceste cuvinte pe Twitter și a adăugat că ”rezultatul” operațiuni, ”perfect executate”, ”n-ar fi putut fi mai bun”, scrie News.ro.
Imediat, în presa americană și pe rețele de socializare, s-a făcut paralela cu ceea ce s-a întâmplat în 2003, când președintele american de la acea vreme a anunțat sfârșitul principalalor operațiuni de luptă în Irak de pe puntea portavionului Abraham Lincoln. În spatele lui George W. Bush, o banderolă mare proclama ”Mission accomplished”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anunțul s-a dovedit rapid prematur, iar de atunci conducătorii politici americani evită cu grijă această formulă.
”Raidul sirian a fost perfect executat, cu o asemenea precizie, încât singurul mod găsit de Presa Falsă de a critica este faptul că am ales expresia «Misiune Îndeplinită»”, a răspuns duminică Donald Trump, tot pe Twitter, atacând din nou "Fake News Media", una dintre țintele sale preferate.
”Știam că vor sări pe această ocazie, însă eu cred că este o formulă militară atât de frumoasă încât trebuie să fie reabilitată. Să o folosim des!”, a îndemnat el.
În emisiunea Fox News Sunday, ambasadoarea Statelor Unite la ONU Nikki Haley a apărat și ea exprimarea președintelui. ”Ca soție de militar, știu că atunci când închei cu bine o sarcină este o misiune îndeplinită”, a declarat ea.
Pentagonul a anunțat sâmbătă că toate țintele, legate potrivit Washingtonului de programul înarmării chimice al regimului lui Bashar al-Assad, au fost ”atinse cu succes”.
”Din punct de vedere politic, «misiune îndeplinită» are o semnificație mai largă, dar eu cred că președintele a folosit-o în termeni militari. Știm bineînțeles că munca noastră în Siria nu s-a terminat”, a relativizat Nikki Haley, în contextul în care atacaurile militare nu urmează să schimbe echilibrul pe teren în Războiul din Siria și nici să deblocheze un proces de pace aflat în impas.