Klaus Iohannis: România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici

Klaus Iohannis: România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici
scris 14 apr 2018

Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj prin care afirmă că România condamnă folosirea armelor chimice în Siria și spune că țara noastră este solidară cu acțiunile partenerilor noștri strategici.

„România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Twitter, în limba engleză. 

Urmărește-ne și pe Google News

Romania reiterates its condemnation of the use of chemical weapons in #Syria, which is beyond any justification. We stand in solidarity with the actions of our strategic partners”, a fost mesajul președintelui.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
CEO-ul interimar al Cambridge Analytica, firmă aflată în centru scandalului Facebook, a demisionat CITEȘTE ȘI CEO-ul interimar al Cambridge Analytica, firmă aflată în centru scandalului Facebook, a demisionat

Ministerul de Externe a transmis un mesaj similar, printr-un comunicat de presă.

”Rapoartele îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice la 7 aprilie 2018, împotriva populației din localitatea Douma din Siria, trebuie investigate de urgență, de o manieră independentă și imparțială. Ministerul Afacerilor Externe pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act. Acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie, constituie o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, confruntată cu consecințele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. România este solidară cu aliații și partenerii săi strategici”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea soluționării conflictului din Siria, care a provocat suferință populației siriene, și consideră, de asemenea, esențial ca toate părțile implicate în dosarul sirian să continue să sprijine activ demersurile ONU destinate încheierii acestei crize, pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, în special a Rezoluției 2254/2015 și a Comunicatului de la Geneva (2012).

ANALIZĂ Are dreptul președintelele SUA să ordone lovituri militare externe fără aprobarea legislativului? Ultima declarație de război a Congresului american a vizat România CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Are dreptul președintelele SUA să ordone lovituri militare externe fără aprobarea legislativului? Ultima declarație de război a Congresului american a vizat România

SUA, Marea Britanie și Franța au atacat sâmbătă dimineață mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână, anunță BBC.

Rusia a trasnmis că "astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe". Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declarație în care își afirmă susținerea față de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie și Franța în Siria. Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova afirmă într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau șanse de pace. Ministerul Apărării din Rusia a emis un comunicat în care susține că „peste 100 de rachete de croazieră și de tip aer-sol au fost lansate de SUA, Marea Britanie și Franța de pe mare și din spațiul aerian către ține militare și civile din Siria”, scrie The Guardian.

Statele Unite susțin, într-un document făcut public după lansarea atacului aerian în Siria, că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul președintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie asupra orașului Duma. Este vorba de martori oculari care au văzut elicoptere cum lansau bombe și „surse credibile din serviciile secrete” care susțin că oficiali militari sirieni au coordonat atacul.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie și Franța drept „o agresiune” și a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului. Ayatollah Ali Khamenei, i-a numit criminali pe conducătorii celor trei țări, scrie The Guardian.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
siria
sua; parteneriat strategic
arme chimice
atac rachete