Trump este ”inapt moral” să fie președinte, denunță fostul director FBI James Comey

Trump este ”inapt moral” să fie președinte, denunță fostul director FBI James Comey
scris 16 apr 2018

Donald Trump este ”inapt moral” să conducă Statele Unite, a declarat fostul director FBI James Comey într-un interviu pentru postul de televiziune ABC, difuzat duminică, scrie AFP.

În acest interviu, Comey, destituit în 2017 de către Trump din postul de șef al poliției federale (FBI), face un portret foarte sumbru al șefului statului american, pe care-l prezintă ca pe un mincinos care-i ”murdărește pe toți cei care sunt în jurul lui”, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Eu nu cred în aceste povești potrivit cărora ar fi deficient mental sau în primele stadii ale demenței”, a declarat Comey. ”Eu nu cred că el este inapt medical. Eu cred că el este inapt moral să fie președinte”.

”Președintele nostru trebuie să încarneze respectul față de valori care se află în inima țării noastre. Cea mai importantă (dintre aceste valori) este adevărul. Acest președinte nu este capabil să o facă”, a apreciat Comey.

Un nou taiwanez la Romcarbon Buzău. Huang Liang Neng a devenit administrator provizoriu și președinte al CA în locul lui Hung Ching Lin, decedat înainte de Paști CITEȘTE ȘI Un nou taiwanez la Romcarbon Buzău. Huang Liang Neng a devenit administrator provizoriu și președinte al CA în locul lui Hung Ching Lin, decedat înainte de Paști

”Problema cu acest președinte este că el îi murdărește pe cei care sunt în jurul lui”, a mai apreciat fostul șef al FBI. ”Iar întrebarea este (...) ce nivel de murdărire te face până la urmă inapt să-ți realizezi obiectivul de a proteja țare și a o servi”.

Comey acumulează nemulțumiri față de Trump.

”O persoană care vorbește despre femei și le tratează ca pe niște bucăți de carne, care minte în permanență despre lucruri importante și despre lucruri mărunte și insistă ca poporul american să creadă, această persoană nu este aptă să fie președintele Statelor Unite din motive morale”, a spus el

Trump l-a destituit pe Comey în 2017, punând în discuție modul în care FBI a efectuat ancheta cu privire la folosirea ilegală de către democrata Hillary Clinton a unui server privat de e-mail, pe vremea când era secretar de Stat.

Președintele a denunțat de asemenea ancheta FBI cu privire la suspiciuni de complicitate între echipa de campanie a lui Trump și oficiali ruși în timpul campaniei în vederea alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Comey tocmai a publicat o carte de 300 de pagini - "A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership" - în care prezintă un portret extrem de dur al al Trump, pe care-l acuză că este obsedat de imaginea sa și îi pasă prea puțin de public. Cartea îl prezintă pe Donald Trump ca pe un boss mafiot, o persoană necinstită și egocentrică.

Trump, la rândul său, s-a dezlănțuit din nou duminică împotriva fostului director FBI, într-o serie de tweet-uri. El a scris că ancheta cu privire la e-mailurile lui Clinton a fost condusă ”stupid” și l-a catalogat pe Comey drept o ”scursură”.

COMEY O VEDEA PE CLINTON PREȘEDINTĂ

Dezvăluind că și-a imaginat înainte de alegerile din 2016 că democrata Hillary Clinton avea să obțină o victorie, Comey l-a enervat pe Trump, care i-a răspuns pe Twitter.

”El își lua deciziile crezând că ea va câștiga și voia un post. Scursura!”, a scris republicanul pe rețeaia de socializare, reluând o injurie pe care a folosit-o săptămâna trecută contra directorului poliției federale, pe care l-a destitut brutal în mai 2017.

”Ne vom aminti de James Comey vâscosul, un om care ajunge mereu rău și un stricat (el nu este deștept!), drept CEL MAI RĂU director al FBI din istorie, de departe!”, a scris șeful statului american.

Motivul acestei furii prezidențiale sunt comentarii pe care Comey le-a făcut la ABC, potrivit unor fragmente difuzate înainte de interviu, pe tema anchetei FBI cu privire la folosirea de către Clinton a unui server privat de e-mail pe când era secretar de Stat.

Fostul șef al poliției federale a dezvăluit că decizia sa de a anunța cu 11 zile înainte de alegeri redeschiderea acestei anchete a fost motivată de voința de a face astfel încât victoria așteptată a candidatei democrate să fie percepută ca legitimă de către public.

”Nu-mi amintesc să fi gândit asta în mod conștient, dar așa trebuie să fi fost, pentru că funcționam într-o lume în care Hillary Clinton avea să-l bată pe Donald Trump și, astfel, sunt sigur că acesta a fost un factor”, a declarat el în acest interviu.

FOTO Ministrul Transporturilor, inspecții-surpriză pe șantierele A3 și Magistralei 3 de metrou. Concluziile, pe Facebook: Mobilizare slabă la autostradă, așteptări mari și promisiuni pentru Drumul Taberei CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Transporturilor, inspecții-surpriză pe șantierele A3 și Magistralei 3 de metrou. Concluziile, pe Facebook: Mobilizare slabă la autostradă, așteptări mari și promisiuni pentru Drumul Taberei

”EA AVEA SĂ FIE ALEASĂ”

”Ea avea să fie aleasă președintă a Statelor Unite, iar dacă ascundeam” redeschiderea anchetei ”poporului american, ea ar fi fost văzută ca ilegitimă, imediat ce s-ar fi aflat acest lucru, după alegerea ei”, a explicat Comey, descriindu-și starea de spirit din acea perioadă.

Aceste declarații se alătură unui pasaj din memoriile sale care apar marți. În această carte, el scrie că este posibil ca grija sa față de legitimitatea alegerii lui Clinton, la acea vreme prezentată ca învingătoare de sondaje și observatori, a avut ”mai multă greutate ca dacă alegerile ar fi părut strânse sau dacă Donald Trump ar fi fost în avans”.

Cartea prezintă un portret prea puțin măgulitor al miliardarului republican, care și-a multiplicat săptămâna trecută loviturile la adresa autorului ei.

Relatările discuțiilor între cei doi, catalogate de către Comey ca demne de o întâlnire mafiotă, i-au displăcut profund președintelui.

”Eu nu i-am cerut niciodată lui Comey loialitatea sa persoanlă. Abia îl cunoșteam. Încă una dintre multele minciuni”, a scris el duminică pe Twitter.

Hillary Clinton nu a reacționat încă față de ultimele dezvăluiri ale lui Comey. Ea a afirmat că credea că anunțarea redeschiderii anchetei cu privire la e-mailurile sale, într-o scrisoare făcută publică, a jucat un rol în înfrângerea sa în alegerile prezidențiale.

”După scrisoarea lui Comey, elanul meu sa oprit”, a declarat ea pentru postul public de radio NPR la sfârșitul lui 2017. ”Datele mele în sondaje au căzut și am luptat pentru a le face să crească, dar am avut puțin timp”.

La acea vreme, decizia șefului poliției federale a părut o decizie politică, iar unii s-au întrebat dacă era împotriva lui Clinton.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
james comey