Proteste la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală din cauza reducerii sporurilor. Câteva sute de angajați protestează și la Spitalul de Urgență din Craiova

Proteste la Spitalul "Bagdasar Arseni" din Capitală din cauza reducerii sporurilor. Câteva sute de angajați protestează și la Spitalul de Urgență din Craiova

Sursa foto: News.ro

Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2018

Câteva zeci de angajați ai Spitalului "Bagdasar Arseni" din Capitală protestează luni dimineață, în curtea unității medicale, reclamând reducerea sporurilor cu până la 1.700 de lei. Proteste au loc, la această oră, și la Spitalul Județean de Urgență din Craiova, unde câteva sute de salariați, în special asistenți și infirmieri, au oprit lucrul și au ieșit în fața spitalului.

O parte a angajaților Spitalului "Bagdasar Arseni" au protestat și vineri, iar luni dimineață au reluat protestele în curtea unității medicale, reclamând că au ajuns să piardă din venituri chiar și 1/700 de lei, după reducerea sporurilor. Cei mai afectați sunt asistenții și infirmierii, care spun că au scăderi salariale între 1.000 și 1.700 de lei în urma aplicării noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

O delegație a protestatarilor ar urma să meargă la discuții cu conducerea spitalului.

Directorul general al WPP a demisionat după 33 de ani de la conducerea celui mai mare grup de publicitate din lume. Acuzații de folosire improprie a fondurilor companiei CITEȘTE ȘI Directorul general al WPP a demisionat după 33 de ani de la conducerea celui mai mare grup de publicitate din lume. Acuzații de folosire improprie a fondurilor companiei

Noi proteste ar urma să aibă loc luni și la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală.

În ultima perioadă, au avut loc proteste ale angajaților în mai multe spitale din Capitală - Institutul de Pneumologie "Marius Nasta”, Institutul Național de Boli Infecțioase "Matei Balș” și Institutul pentru Boli Cardiovasculare "C. C. Iliescu" din cadrul Spitalului Fundeni.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaților din sistemul sanitar, care stabilește procente diferențiate în funcție de condițiile fiecărui loc de muncă, în condițiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar și de asistență socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge și până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliștii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariați din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimiști, farmaciști, moașe, infirmieri, personal TESA) și de asistență socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătății aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajați din domeniu și că singurul argument invocat de guvernanți pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliștii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajații din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună.

"Este un articol în Legea 95, la capitolul de finanțare a spitalelor, care poate fi aplicat. Eu spun că pot să aplice o lege care este în vigoare ca să poată compensa niște pierderi de venituri pe anumite categorii, infirmieri, brancardieri. Este vorba despre a se gospodări fiecare. (...) Eu voi da această circulară pentru că am avut o discuție cu sindicatele, au agreat această soluție de moment. Stimulentele vor acoperi la personalul care pierde la venituri. Nu pierde tot personalul. Să nu uităm că există la spitalele din Capitală medici care câștigă până la 22.000 de lei net, fără veniturile din gărzi. Deci în momentul în care Guvernul a dat această lege a salarizării a spus dorim să ne păstrăm medicii în țară”, a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea vineri, după discuțiile cu sindicatele.

Volkswagen va reuni mărcile Porsche, Bugatti, Bentley și posibil Lamborghini într-o nouă entitate numită Super Premium CITEȘTE ȘI Volkswagen va reuni mărcile Porsche, Bugatti, Bentley și posibil Lamborghini într-o nouă entitate numită Super Premium

Ea a precizat că aproximativ 10 la sută dintre angajații din sistemul sanitar vor avea salariile mai mici, însă sunt „situații punctuale”, care pot fi rezolvate. Ministrul a spus că a prezentat această soluție sindicatelor încă de acum o lună și nu știe de ce nu au agreat-o de atunci. Pintea a adăugat că o a doua soluție este regândirea regulamentului de sporuri pe categorii de spitale.

"Deocamdată sunt aceste două propuneri, una a noastră cu aplicarea legii cu stimulentele pentru această lună, iar ei au venit cu propunerea diferențierii pe categorii de spitale. Mai sunt și alte soluții la care ne vom gândi, dar până la urmă repet, noi aplicăm legea salarizării cu încadrarea în cuantumul de sporuri”, a mai spus Pintea.

Întrebată dacă bolnavii vor avea de suferit, Sorina Pintea a spus că nu, însă se va vedea cum se "gospodărește” fiecare spital și cum se vor echilibra lucrurile.

"Fiecare unitate spitalicească în parte trebuie să își facă această echilibrare și să vadă exact cum stă. Vom vedea cine gestionează bine sau nu un spital. Stimulentele nu se dau la tot personalul, ci personalului care pierde față de venitul din luna februarie. Tocmai pentru a echilibra lucrurile. Vom vedea cum se gospodărește fiecare”, a spus ministrul Sănătății.

La rândul lor, sindicaliștii din Sănătate se declarau mulțumiți de soluțiile găsite în urma negocierilor de la minister și încrezători că pentru moment situația a fost aplanată.

"Se pare că pot exista soluții. Sunt foarte multe probleme peste tot și faptul că va trimite acum o circulară că se poate folosi și de acei bani ca stimulente pentru cei care pierd este un lucru minunat, că îi mai liniștim o perioadă de timp scurtă până când regândim regulamentul de sporuri. (...) Oamenii au ieșit spontan, asta este situația. Sperăm ca în urma ședinței noastre și în urma întâlnirii cu cei de la Ministerul Sănătății, să aplanăm puțin situația și să identificăm soluții concrete pe termen lung. Vom vedea ce vom face în viitor”, au declarat liderii Sanitas la ieșirea din minister.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
medici
sporuri