Nouă campanie în vederea unui referendum pe tema acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Nouă campanie în vederea unui referendum pe tema acordului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană
scris 16 apr 2018

O nouă campanie în favoarea unui referendum cu privire la acordul privind ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) a fost lansată duminică, iar inițiatorii apreciază că toți britanicii - și nu doar aleșii - ar trebui să aibă ultimul cuvând de spus, relatează AFP.

Intitulată "The People's Vote" (Votul popular), această campanie, din care fac parte membri ai Partidului Consevator, opoziției laburiste, Partidul Liberal-Democrat și ecologiști, a început la Londra, în prezența actorului din Star Trek, Patrick Stewart, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea include și alte șapte grupuri care se opun Brexitului, provenind din organizația "Open Britain" (Pentru o Mare Britanie deschisă), care a făcut campanie în vederea rămânerii în UE la momentul referendumului din iunie 2016, în care susținătorii Brexitului au obținut o victorie.

FOTO Ministrul Transporturilor, inspecții-surpriză pe șantierele A3 și Magistralei 3 de metrou. Concluziile, pe Facebook: Mobilizare slabă la autostradă, așteptări mari și promisiuni pentru Drumul Taberei CITEȘTE ȘI FOTO Ministrul Transporturilor, inspecții-surpriză pe șantierele A3 și Magistralei 3 de metrou. Concluziile, pe Facebook: Mobilizare slabă la autostradă, așteptări mari și promisiuni pentru Drumul Taberei

”Brexitul nu este inevitabil”, a declarat directorul Open Britain, James McGrory. "Brexitul va afecta pe toată lumea din țară, motiv pentru care nu ar trebui ca 650 de conducători politici (parlamentari) să ne decidă viitorul, ci 65 de milioane de persoane”.

”Este un vot în vederea acordului definitiv, care este altceva decât credeau oamenii inițial, când și-au dat acordul”, a declarat pentru AFP deputata liberal-democrată Layla Moran. "Nu este doar pentru cei care vor să rămână (în UE). Este și pentru cei care vor să o părăsească”.

Potrivit deputatei, orice referendum ar trebui să aibă loc după octombrie, după ce se va obține un acord defintiv și înainte de "Brexit Day", la fârșitul lui martie, dată la care țara nu va mai fi membră UE.

Ieșirea din UE rămâne un subiect exploziv în Regatul Unit, la mai puțin de un an de plecarea sa efectivă.

Regatul Unit, care a aderat la Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1973, va părăsi UE pe 29 martie 2019, la aproape trei ani după ce s-a pronunțat prin vot - cu 52% - în favoarea Brexitului prin referendumul de la 23 iuniue 2016.

În fața imposibilității de a obține un acord cu privire la viitoarea relație britanică cu foștii săi parteneri până acest termen, premierul Theresa May a obținut o perioadă de tranziție până la sfârșitul lui 2020.

Până în prezent, Regatul Unit și-a exprimat voința de a părăsi piața unică și Uniunea Vamală, dar de a păstra relații cât mai strânse posibil cu UE.

În ultimele luni, sondaje au relevat o susținere tot mai mare în rândul opiniei publice față de o rămânere în UE, însă nu s-a înregistrat o răsturnare radicală.

The Daily Express, foarte favorabil Brexitului, a difuzat un sondaj ComRes realizat online, în martie, pe un număr de 2.019 britanici adulți, potrivit căruia 35% dintre britanici se pronunță în favoarea unui al doilea referendum și 65% care se opun.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeana
brexit
marea britanie