Ion Țiriac (84 de ani), unul dintre cei mai bogați români, este gata să construiască un complex sportiv grandios în Otopeni, care se va numi ”Țiriac City”.
Fostul sportiv plănuiește să facă o sală de sport, un teren de tenis cu peste 10.000 de locuri în tribune, un bazin olimpic și o sală de gimnastică. Țiriac a transmis că totul îl va costa peste 100 de milioane de euro, dar nu vrea niciun ajutor financiar din partea statului, ci doar consolidarea infrastructurii rutiere dimprejurul complexului, arată Digi Sport.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Am avansat destul de mult cu sala. Anul acest vine tenisul înapoi în București. Reimportăm un turneu de ATP. Trebuie să fac un stadion aici, peste drum, minimum pentru ATP 250, de 5.000 de locuri. Nu sunt politician, nu mă interesează, dar am lucrat destul de mult cu actualul prim-ministru și cu precedentul. În București nu e o sală, nu e nimic. Fără să dau foarte multe detalii, un turneu ATP nu se poate juca în sală. Am niște probleme pentru că sunt și Jocuri Olimpice. O să facem și o sală aici, peste drum, cu drum și tot ce trebuie pentru o sală de 10-12.000 de locuri. Pentru concerte, expoziții, trebuie 15.000 de locuri. Știu cât costă, dar nu întrebați pentru că o să cădeți din picioare. Se poate face. Guvernul doar să facă străzile. Se pare că sunt de acord, de la prim-ministru până la ministrul Dezvoltării. Bazinul Cameliei Potec va începe în aprilie și se va termina anul acesta. Sala Nadiei... să vedem când începem să facem. Am pornit cu tăvălugul aici, în Otopeni. O să se numească Țiriac City”, a declarat Ion Țiriac, în cadrul unei conferințe de presă.
Profit.ro a anunțat anterior că Țiriac pregătește actele necesare construcției unui complex de natație cu bazin olimpic cu o capacitate de 790 locuri ce va fi amplasat chiar lângă patinoarul Allianz-Țiriac Arena din Otopeni, inaugurat în 2016.
Omul de afaceri va construi un nou patinoar și în Brașov.
În 2023, Grupul Grupul Țiriac a cumpărat, direct și indirect, 5% din Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.
Omul de afaceri este în curs de autorizare și a unui alt proiect, care vizează construcția unui pavilion expozițional dedicat copiilor, ce va fi amplasat lângă galeria sa de mașini de epocă Țiriac Collection din Otopeni.
Toate proiectele imobiliare ale grupului Țiriac sunt derulate prin intermediul diviziei speciale Țiriac Imobiliare. Cel mai recent proiect al diviziei este turnul de birouri Țiriac Tower, construit în apropiere de sediul Guvernului, în zona Piața Victoriei, cu 3 corpuri de clădire de 5, 8, respectiv, 12 etaje plus cinci în subsol, investiție de circa 30 milioane euro. Proiectul urmează să îi aducă omului de afaceri câte 3,6 milioane de euro pe an, conform anunțurilor de închiriere promovate pe piață.
De asemenea, Țiriac a fost autorizat să construiască 198 de apartamente în continuarea complexului Stejarii din nordul Bucureștiului, definitivat acum un deceniu. Noua investiție ar putea depăși 100 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.
Omul de afaceri este în etapa de definitivare a unui concept arthitectural și pentru proiectul mixt pe care îl pregătește în locul fostei Întreprinderi de Fabricație și Montaj Ascensoare (IFMA), de lângă Podul Grant din București. Fosta fabrică a fost demolată în 2019 și 2020.
Țiriac se mai află în etapa avizării cu un mega proiect imobiliar pe care vrea să îl dezvolte în locul reprezentanțelor Țiriac Auto din zona Expoziției a Bucureștiului. Acesta ar putea cuprinde 27 de tronsoane de clădiri de până la 20 de etaje cu locuințe, birouri, un mall și un hotel, în imediata vecinătate a centrului expozițional Romexpo din Capitală.