FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea, dat în urmărire - a fost găsit

FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea, dat în urmărire - a fost găsit

Sursa foto Agerpres

scris 27 ian 2024

Ionuț Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, fugit din țară după o condamnare de șase ani pentru corupție, a fost identificat în Turcia, în prezent având loc demersuri pentru aducerea și încarcerarea sa în România.

Tribunalul București a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru a cere extrădarea în România din Turcia a lui Ionuț Mircea Costea, conform sursazilei.

Urmărește-ne și pe Google News
Premierul Ciolacu spune că sunt bani de pensii. „Mă, măgarilor, oamenii ăia au construit România!” CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu spune că sunt bani de pensii. „Mă, măgarilor, oamenii ăia au construit România!”

Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea a fost dat în urmărire în luna mai, după ce a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București - Constanța și nu s-a predat și nici nu a fost găsit la domiciliu.

Fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu a fost condamnat definitiv la 7 ani și 4 luni de închisoare în dosarul reabilitării căii ferate București-Constanța. Mircea Ionuț Costea, fost președinte Eximbank și cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 6 ani.

Pentru Cristian Boureanu, faptele s-au prescris.

VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale CITEȘTE ȘI VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale

Instanța a decis confiscarea a 2,1 milioane de euro și 4 milioane de lei de la Sebastian Vlădescu și 2 milioane de euro și 3 milioane de lei de la Mircea Costea și menține sechestrele pe avere pentru toți, inclusiv pentru Cristian Boureanu.

FOTO Fostul președinte Eximbank Ionuț Costea, dat în urmărire - a fost găsit

Vlădescu a fost condamnat în martie 2022, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni cu executare. În aceeași speță, Mircea Costea a primit 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu primise inițial o pedeapsă 4 ani și 3 luni cu executare (schimbare din condamnare cu suspendare).

”Cauza are ca obiect infracțiuni de corupție săvârșite în perioada 2005-2017,  respectiv plăți în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora, în legătură cu încheierea și executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate”, arată DNA în 2019.

Potrivit procurorilor, activitatea infracțională s-a desfășurat în două etape. Prima etapă – în anul 2005, în contextul licitației organizate pentru  reabilitarea unei linii ferate, reprezentanții companiei străine au convenit cu Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Costea Mircea-Ionuț și cu persoana apropiată de conducerea CNCFR, să le plătească eșalonat, pe toată durata contractului, un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

În schimbul, acestor sume, inculpații au promis să efectueze demersuri pentru a asigura finanțarea suplimentară în vederea încheierii contractului, precum și plata la timp a facturilor emise.

Pentru a se putea realiza remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, în baza căruia sumele de bani au ajuns la inculpați.

viewscnt
Afla mai multe despre
sebastian vlădescu
inchisoare