Sistemul reprezentat de președintele rus Vladimir Putin reprezintă cealaltă fațetă a globalizării și este în principal rezultatul neglijenței liderilor occidentali, a declarat fostul mare campion de șah, Garry Kasparov, aflat în premieră în România pentru a participa la conferința Making the Right Moves organizată de Profit.ro.
Conferința este organizată cu sprijinul Federației Române de Șah și al Carrefour, IQOS, OMV Petrom, Albalact, Litera, FAN Courier, Apa Nova, Veolia, Banca Transilvania, Superbet, Aur'a, cărora le mulțumim pentru participare
În opinia acestuia, progresul tehnologic spectaculos al ultimilor ani a condus la instalarea unei stări de automulțumire în lumea occidentală: “Lumea ia totul de-a gata, și-a pierdut apetitul pentru risc”.
În plus, același progres tehnologic a “micșorat” lumea, iar “dictatori” precum Putin au exploatat tocmai acest progres tehnologic, au folosit instrumentele inventate de Occident împotriva acestuia. Progresul tehnologic poate fi folosit, ca orice alt instrument, pentru a promova binele sau a instaura răul. Kasparov susține însă că nu reglementarea suplimentară domeniului IT sau a rețelelor de socializare reprezintă soluția. “Nu poți reglementa inovația, n-o poți pune între paranteze”, a afirmat Kasparov, subliniind că tocmai inovația este cea care asigură superioritatea Occidentului în raport cu celelalte regimuri politice.
În 2015, Kasparov a publicat volumul “Vine Iarna. De ce trebuie opriți Putin și inamicii lumii libere”, tradus și apărut în limba română în 2016 la editura LItera.
Făcând trimitere la subiectul conferinței, și anume legătura dintre gândirea strategică din șah și business, Kasparov a afirmat că “dictatorii nu joacă șah, urând transparența pieselor de pe masă, ei joacă poker”.
Campionul rus susține că dictatori precum Putin nu își permit o strategie pe termen lung, fiind presați de aparatul din spatele lor, ci sunt constrânși să exploateze oportunitățile prezentului, blufând pe termen scurt. Ei sunt conștienți că nu pot profita de atuurile lumii occidentale, bunăstarea, inovația, progresul economic, și de aceea apelează la singura armă care le stă la dispoziție: conflictul. Anexarea Crimeei este cel mai bun exemplu în acest sens, consideră Kasparov, și nu va fi ultimul dacă liderii Lumii Libere nu vor reacționa.
CITEȘTE ȘI CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: Ion Băraru, „părintele galacticilor NASA” - Am observat ceva straniu la elevi după terminarea liceului, aceștia par dezumanizați“Dictatorii nu întreabă niciodată «de ce?», ci doar «de ce nu?», a afirmat Kasparov, făcând trimitere la ceea ce consideră campionul rus că este cea mai importantă întrebare pe care un individ o poate pune înainte de a concepe o strategie, pe care o definește drept “viitorul deciziilor actuale”.
Kasparov a amintit și faptul că în repetate rânduri le-a spus oficialilor occidentali că “Putin este problema noastră (a rușilor - n.r.) dar că, în timp, va deveni problema întregii lumi, pentru că, la fel ca orice dictator, va avea nevoie de o scenă mondiala pentru a-și întări controlul asupra puterii la nivel național”.
În opinia sa este îngrijorătoare noua atitudine din spațiul public occidental, unde se reîncearcă o nouă cosmetizare a comunismului. “Comunismul a eșuat nu pentru că a fost prost implementat, ci pentru că a fost implementat cu fidelitate”, consideră dizidentul rus.
Garry Kasparov este unul dintre cei mai duri critici ruși ai președintelui Vladimir Putin. El a înființat încă din 1990, primul partid anticomunist liberal din Rusia, a candidat din partea coaliției Cealaltă Rusie, însă a fost nevoit să se retragă din curse în decembrie 2007. Kasparov a fost arestat în repetate rânduri (de două ori în 2007 și o dată în 2012, cu ocazia unui miting de protest în legătură cu procesul la care au fost supuse membrele trupei feminine de punk Pussy Riot. De cinci ani locuiește la New York, susținând că este conștient că pentru el orice reîntoarcere în Rusia cât timp Putin este la putere reprezintă “o călătorie fără bilet de întoarcere”.