CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: eMag, Vector Watch, Arobs așteaptă o altă atitudine a statului. Ion Sturza - Rog statul să aibă cât mai puțină grijă față de noi, să nu ne omoare cu dragostea lui!

CONFERINȚA PROFIT-KASPAROV, Making The Right Moves: eMag, Vector Watch, Arobs așteaptă o altă atitudine a statului. Ion Sturza - Rog statul să aibă cât mai puțină grijă față de noi, să nu ne omoare cu dragostea lui!
scris 28 nov 2017

Schimbările legislative anunțate să fie aplicate din 1 ianuarie 2018, prin modificarea Codului Fiscal, amplifică gradul de incertitudine cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri autohton, a declarat președintele Fribourg Capital, Ion Sturza, la conferința Making The Right Moves, organizată de Profit.ro cu participarea celui mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov, aflat în premieră în România.

Conferința este organizată cu sprijinul Federației Române de Șah și al Carrefour, IQOS, OMV Petrom, Albalact, Litera, FAN Courier, Apa Nova, Veolia, Banca Transilvania, Superbet, Aur'a, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

“A fi antreprenor sau om de afaceri nu este ușor în contextul actual. Modificările bruște din zona legislației fiscale amplifică gradul de incertitudine cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri. Rog statul să aibă cât mai puțină grijă față de oamenii de afaceri și antreprenori, să nu ne omoare cu dragostea lui, care de fapt ne strangulează”, a spus Sturza.

El a adăugat că firmele vor fi nevoite să majoreze salariile, motivul fiind că piața muncii nu este a angajatorului, ci a angajatului.

CONFIRMARE Daimler Mercedes a cumpărat Clever Taxi CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Daimler Mercedes a cumpărat Clever Taxi

Sturza a anticipat că, pentru 2018, se așteaptă la manifestarea primelor semne de oboseală în zona consumului, în primul rând, dar și pe segmentul imobiliar, iar oamenii de afaceri și antreprenorii trebuie să strângă “ozânză” pentru iarna care va veni la anul.

“Fără rezerve, va fi greu. Cred că punerea în practică de la 1 ianuarie 2018 a preconizatelor modificări legislative înseamnă probleme pentru 90% dintre firmele din zona IT, unde marjele de profit, care nu sunt mari, se vor reduce semnificativ și vor afecta activitatea acestora”, a spus Sturza.

Ion Sturza a schimbat numele firmei care administrează elefant.ro și a trecut la societate pe acțiuni CITEȘTE ȘI Ion Sturza a schimbat numele firmei care administrează elefant.ro și a trecut la societate pe acțiuni

Fost premier al Republicii Moldova, Sturza conduce fondul de investiții Fribourg Capital, prezent în acționariatul mai multor firme românești din zona IT, printre care și retailerul online elefant.ro.

Prezent la eveniment, Voicu Oprean, fondatorul și directorul general al Arobs Transilvania Software, companie cu aproape 500 de salariați și afaceri de peste 85 milioane de lei în 2016, a afirmat la rândul său că impredictibilitatea legislației fiscale afectează volumul de riscuri asumat de antreprenori.

“Eu consider statul ca fiind un acționar în firma pe care o conduc, pentru că îmi ia bani din taxe și impozite, cu toate ca eu nu am clienți din zona statului. Eu mă concentrez pe businessul meu. Pe de altă parte, statul este imprevizibil în ultima perioada, iar această impredictibilitate afectează volumul de riscuri asumat de antreprenori. La toată povestea asta se adaugă și lipsa proiectelor în zona infrastructurii”, a afirmat Oprean.

El a adăugat că așteaptă decizia statului în privința preconizatelor schimbări legislative pentru 1 ianuarie, care ar putea fi un avantaj pentru antreprenori și IMM-uri, comparativ cu grupurile mari, internaționale, care deja și-au finalizat bugetele pentru anul 2018.

Companiile din Japonia se confruntă cu cel mai grav deficit de forță de muncă din ultimii 40 de ani CITEȘTE ȘI Companiile din Japonia se confruntă cu cel mai grav deficit de forță de muncă din ultimii 40 de ani

Andrei Pitiș, vicepreședinte Engineering al companiei companiei americane Fitbit, care a cumpărat Vector Watch la începutul acestui an, a spus că orice mișcare de taxe afectează subsidiara din România.

“Suntem pe o piață concurențială și orice modificare de taxe ne afectează. Suntem pregătiți cu mai multe scenarii și așteptăm decizia finală a autorităților”, a spus Pitiș.

Americanii de la Fitbit dezvăluie cât au plătit pentru producătorul român de ceasuri inteligente Vector Watch: 15 milioane dolari CITEȘTE ȘI Americanii de la Fitbit dezvăluie cât au plătit pentru producătorul român de ceasuri inteligente Vector Watch: 15 milioane dolari

La rândul său, Iulian Stanciu, șeful eMAG, cel mai mare retailer local online, a afirmat că este necesară o schimbare în ceea ce privește atitudinea statului față de mediul economic.

“Statul ar trebui să aibă o viziune în privința proprietății intelectuale în Romania, să o susțină și chiar s-o introducă în strategia națională a țării. Altfel, România va rămâne doar un exportator de forță de muncă brută în zona IT, slab remunerată”, a spus Stanciu.

Stanciu, eMAG: Statul vrea mai multă prosperitate și bani la buget? Atunci să digitalizeze cât mai mult. România este pe ultimul loc CITEȘTE ȘI Stanciu, eMAG: Statul vrea mai multă prosperitate și bani la buget? Atunci să digitalizeze cât mai mult. România este pe ultimul loc

El a adăugat că creșterea competențelor digitale ar trebui să fie prioritate națională, în condițiile în care economia României nu poate ajunge să producă și să exporte mai multe servicii și produse cu valoare adăugată mare fără o populație educată în acest sens.

”Din păcate, suntem pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere. Dacă vrem ca economia să crească, să producă și să exporte produse și servicii cu valoarea adaugată mai mare, trebuie să creștem competențele digitale ale populației. (...) Ar trebui să fie o prioritate națională”, a afirmat directorul general al eMAG.

viewscnt
Afla mai multe despre
afaceri
legislatie
piata muncii