Senatorii au decis, anul trecut, că primarii, în baza unei hotărâri a consiliului local, vor emite atestatul persoanelor care doresc să fie administrator de condominii. Aceste persoane vor trebui să dețină certificat de calificare profesională, cazier judiciar și o poliță de asigurare de răspundere civilă profesională. Acum, deputații introduc noi obligații pentru administratori, inclusiv în privința documentelor necesare atestării.
Profit.ro a relatat că, potrivit unui proiect adoptat anul trecut de Guvern și transmis spre adoptare Parlamentului, asociațiile de proprietari vor fi obligate, prin lege, să constituie un fond de reparații anual, precum și fond de rulment, iar intervențiile la fațada unei clădiri de locuințe nu se vor putea face decât pentru toată fațada și integral.
Anul trecut, senatorii au adus modicări proiectului Guvernului privind activitatea administratorilor de condominii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, potrivit acestor modificări, ”la propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii”.
Senatorii au mai stabilit că, pentru a obține un atestat de administrator, orice persoană va avea nevoie, pe lângă de certificatul de atestare profesională, și de ”cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economic-financiară”, cât și ”dovada poliței de de asigurare de răspundere civilă profesională”.
Cazierul judiciar menționat va trebui prezentat de candidații pentru funcția de administrator asociațiilor de proprietari.
CITEȘTE ȘI Decizie: TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare. Noua cotă va fi aplicată de anul viitorCamera Deputaților se pregătește să introducă o nouă cerință pentru atestarea administratorilor
Comisiile de specialitate ale deputaților au avizat abia recent proiectul de lege și au decis să aducă noi modificări acestuia.
Prin urmare, pentru atestarea de către primării, persoanele care vor să fie administratori trebuie să prezinte și cazierul fiscal, pe lângă cel judiciar și pe lângă certificatul de atestare profesională.
În schimb, deputații din comisii au decis că administratorii nu mai trebuie să prezinte pentru atestare polița de de asigurare de răspundere civilă profesională, dar sunt obligați să o încheie ulterior atestării la solicitarea asociațiilor de proprietar, neîncheierea asigurării fiind considerată contravenție.
CITEȘTE ȘI Planul pentru internet gratuit în orașe inclusiv din România: Comisia Europeană a anulat prima rundă de finanțare. Motivul - o eroare de softwareDeputații au decis, totodată, că atestatul de administrator este valabil 4 ani, atât cât este prevăzută și durata maximă a mandatelor pentru membrii comitetului executiv al asociației de proprietari, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un număr par de membri, incluisv un cenzor sau o comisie de cenzori.
Proiectul de lege prevede că administratorul este obligat să folosească pentru plăţile curente şi pentru încasări contul curent al asociaţiei, la care au acces pentru informare, toţi proprietarii. În acest cont sunt vărsate,în termen de 24 de ore de la primirea acestora, toate sumele sau valorile primite în numele sau în contul asociaţiei.
Deputații din comisii au stabilit, însă, că, prin excepţie de la aceste prevederi, cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, exclusiv în vederea efectuării operaţiuniilor de plăţi pentru cheltuieli neprevăzute, administratorul poate păstra în casierie numerar în limita unui plafon lunar de 1.000 lei.