VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Răzvan Moldovan, Plus Autotrade: Electricul încă nu e o soluție matură. Bateriile solid-state vor aduce un nou boost în vânzări de mașini electrice / Bogdan Speteanu, Moov Leasing: Mașinile devin tot mai mult gadget-uri

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Răzvan Moldovan, Plus Autotrade: Electricul încă nu e o soluție matură. Bateriile solid-state vor aduce un nou boost în vânzări de mașini electrice / Bogdan Speteanu, Moov Leasing: Mașinile devin tot mai mult gadget-uri
scris astăzi, 07:38

Pentru piața auto, 2024 a fost ca un roller coaster, înregistrând o volatilitate crescută, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Răzvan Moldovan, CEO Plus Autotrade. Bogdan Speteanu, co-fondator Moov Leasing, definește însă anul 2024 ca fiind ”unul ciudat, ca toții de după pandemie încoace”. 

“Dacă începutul de an a fost într-o notă pozitivă, practic continuând ce s-a întâmplat pe parcursul anului trecut, după prima jumătate a anului au început scăderile, astfel că acum, la luna noiembrie, mai avem un mic avans față de anul trecut, undeva în jur de 3%, asta pe zona de autovehicule noi.

În ceea ce privește piața de autovehicule rulate, acolo creșterea-i un pic mai mare, undeva în jur la 10%, ce surprinde însă e că între autovehiculele importate și mă refer la cele rulate, aproximativ 65% sunt autovehicule cu o vechime mai mare de 10 ani. Prin urmare, observăm un trend negativ. Practic, se vând tot mai puține mașini electrice și tot mai multe mașini rulate cu motoare termice tot mai vechi”, mai spune acesta, adăugând că, unul dintre motivele pentru care populația încă alege mașini cu rulate cu motoare termice mai vechi, este lipsa de educație, dar și bugetul.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea și reducerea subvenției APIA la jumătate și-a pus amprenta asupra tendinței în piața de autovehicule electrice.

“Prin comparație cu ce s-a întâmplat la nivel european, reducerea de performanță în zona mașinilor electrice în România a fost semnificativ mai mare. Dacă la nivel european scăderea e undeva de un digit, în România e doi digit, undeva pe la 30-40%. O bună parte din scădere a fost și prin prisma faptului că Dacia a lansat noul Spring, care făcea cam 60-70% din piața de electrice”, completează Răzvan Moldovan.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Daniela Maior, ARIR: De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici / Adrian Codirlașu, CFA: Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză pentru că se creează publicitate gra CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Daniela Maior, ARIR: De anul viitor ne-am propus să facem și un manual de bune practici / Adrian Codirlașu, CFA: Trebuie încurajată existența a cât mai multor rapoarte de analiză pentru că se creează publicitate gra

Răzvan Moldovan adaugă că mașinile cu motoare electrice “pierd turație”, probabil principalul motiv fiind reducerea subvenției și nu doar în România, ci și în majoritatea țărilor europene.

“În general țările din estul Europei se comportă relativ similar precum țările din vestul Europei, care la fel au o anumită sincronicitate. În materie de subvenție cam toate țările au redus-o, unele țări chiar au eliminat-o și mă refer aici la Germania, impactul reducerilor vânzărilor de mașini electrice simțindu-se și acolo.

Observăm că în continuare scad vânzările de autovehicule cu motoare convenționale și mă refer aici la cele alimentate cu benzină și diesel. În schimb cresc cele hibrid și mă refer aici la cele mild-hybrid, hybrid sau plug-in. Asta și pentru că în oferta comercianților de mașini majoritatea modelelor au primit un mic motor electric sau chiar un sistem electric complet”, mai spune acesta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Estimăm că vom depăși la final de decembrie 800.000 de oameni în fonduri deschise de investiții. Nu este un apetit foarte mare pe soluțiile investiționale absolut noi CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Horia Gustă, președintele AAF: Estimăm că vom depăși la final de decembrie 800.000 de oameni în fonduri deschise de investiții. Nu este un apetit foarte mare pe soluțiile investiționale absolut noi

El consideră și că pentru piața auto “electricul va fi viitorul, probabil împreună și cu altă soluție”.

”Electricul încă nu e o soluție matură. În fiecare an apar soluții noi, mai avansate, ceea ce fac ca soluțiile de anul anterior să fie depășite sau învechite, ceea ce pune o presiune foarte mare pe valoarea reziduală, adică ele se depreciază foarte repede, iar clienții care au fost la o primă experiență cu o mașină electrică ajung să constate cât de mulți bani pot să piardă utilizând o astfel de mașină, încă un motiv în plus pentru care probabil achizițiile de mașini electrice au frânat”, explică acesta. 

Însă, adaugă el, evoluțiile tehnologice sunt în plină desfășurare. Cel mai probabil anul viitor vor apărea bateriile semi-solide, care vor duce la o viteză mai mare de încărcare și la o siguranță mai ridicată.

”După care vor apăre apărea bateriile solid-state, care vor aduce încă un plus de autonomie, încă o viteză mai mare de încărcare, o greutate redusă și un cost de fabricație mult mai mic, ceea ce va aduce probabil la paritate prețul unei mașini electrice cu o mașină convențională. Și cred că de acolo va veni un nou boost în ceea ce privește vânzările de mașini electrice”, completează Răzvan Moldovan.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara” CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Adrian Codirlașu, CFA România: Un mod pentru Guvern de a face rost de bani este de a lista pachete minoritare / Daniela Maior, ARIR: Orice listare nu se lasă fără știri de genul „nu ne vindem țara”

Bogdan Speteanu, co-fondator Moov Leasing, afirmă că, indiferent de propulsie, ”mașinile devin din ce în ce mai mult gadget-uri decât un mijloc de mobilitate”.

”Avem tot felul de opțiuni la care nici nu ne-am gândit vreodată că le vom avea instalate pe mașină. Și atunci, da, cel mai probabil mașinile încep să devină depășite nu din punct de vedere mecanic, ci din punct de vedere IT. Noi spunem că la un moment dat t nu vei mai avea suport pe acele sisteme, nu mai poți face upgrade-ul și atunci asta cumva te obligă, ca la un calculator, să o schimbi. Nu cred că suntem acolo. Da, nici foarte departe din acest punct de vedere”, precizează acesta.

Propulsia, adaugă el, este una dintre tendințele care vor defini viitorul mobilității.

”Evident că vrem să avem mașini care nu poluează, mai ales că cele mai multe se aglomerează în oraș, acolo unde locuim, acolo unde cresc copiii noștri. Și atunci, evident că ne dorim să trăim într-un mediu nepoluat, aer curat. Aceasta e o tendință, în ultimul an ea mai încetinit apropo de acele termene foarte ambițioase, apropo de Green Deal-ul european, dar ea va continua fără doar și poate, fie că va fi electric, fie că va fi hidrogen”, mai spune Bogdan Speteanu. 

O altă tendință observată de acesta este partea de autonomie și conducere autonomă.

”Toate sunt pregătite cu un anumit nivel de autonomie, dar încă nu suntem acolo. Probabil că vom avea o aplicație în telefon, vom chema mașina, va veni, ne va lua de acolo, ne dăm jos, își vede singură de drum. Cam aici vedem probabil viitorul. Se întâmplă, dar sunt lucruri controlate și aș zice în condiții de laborator. Sunt deja soluții de mobilitate, cel puțin în Statele Unite, care sunt chiar publice.

Există soluții de ride sharing, cu mașini full autonome și în Statele Unite, și în China, dar încă sunt la stadiul incipient, n-aș spune că sunt încă o soluție de masă. Dar direcția aceea este, iar atunci, evident, când se va întâmpla acest lucru cu tot ce știm și flota de mașini din jurul nostru întrebarea care se va pune e dacă vom mai avea nevoie să avem mașina personală.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască

Încă nu suntem acolo. Dar direcția aceasta este. Apropo și de soluția noastră de mobilitate, leasing operațional merge în acea direcție. Esența e aceeași, utilizarea unei mașini ca și când ar fi a ta, dar fără să ai toată acea grijă cu proprietatea, cu taxele, cu parcarea, vânzarea, toate celelalte lucruri care îngreunează până la urmă utilizarea unei mașini. Vor fi din ce în ce mai multe soluții care vor merge în această direcție și vor simplifica până la urmă viața noastră, a tuturor, inclusiv când vine vorba de mersul cu mașin”, afirmă Bogdan Speteanu.

Și pentru el 2024 a fost un an “tare ciudat”, de altfel ca toți anii de după pandemie.

“Cred că un un prim efect foarte important, cu impact mare în piața auto după pandemie sunt  prețurile, care au crescut la autoturisme destul de mult. Practic deja autoturismul devine un bun de lux. Nu că înainte n-ar fi fost, dar vedem măriri de prețuri și cu 30%. Și atunci, cred că mulți care nu-și permit un autoturism nou sau aproape nou se îndreaptă către cele cu vârstă mai mare”, precizează acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
răzvan moldovan
plus autotrade
bogdan speteanu
moov leasing