VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Irina Chițu, expert în educație financiară: Bugetul e ca o hartă, o imagine a finanțelor tale personale de la A la Z. Să nu stai într-un singur venit, pentru că este foarte periculos

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Irina Chițu, expert în educație financiară: Bugetul e ca o hartă, o imagine a finanțelor tale personale de la A la Z. Să nu stai într-un singur venit, pentru că este foarte periculos
scris astăzi, 07:30

România ocupă locul 35 din 39 de țări analizate de OECD în ceea ce privește nivelul de educație financiară, arată un studiu realizat recent de către ISF. Și chiar dacă nivelul e încă unul scăzut, se fac pași în această direcție, oamenii fiind tot mai preocupați de această disciplină.

„Interesul pentru educația financiară a crescut exponențial. La început, a crescut cu pași mărunți și acum chiar se vede pe toate grupurile de facebook, care, în continuare, este foarte important la români sau avem grupuri specializate pe educație financiară în care chiar oamenii vorbesc ceea ce interesează. Chiar pun întrebări pertinente și primesc informații de la cei care s-au mai lovit de aceleași probleme, de la specialiști, de la educatori financiari”,  spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Irina Chițu, expert în educație financiară, adăugând că investiția în propria persoană e cea mai importantă investiție pe care o poate face,

„Degeaba te duci la 1.000 de cursuri sau te uiți toată ziua pe grupuri sau citești cărți dacă nu aplici ceva pentru tine, ceva care nu știi dacă ți se potrivește la început. Dar fă-o, testează, vezi ce implicații are, vezi dacă înțelegi, pentru că așa înveți cel mai bine, aplicând. Și asta mi se pare că a crescut foarte mult în ultimul timp”, completează ea.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit – Gabriel Aldea, Investimental: Lumea se așteaptă ca la bursă să câștige astăzi, mâine, peste o lună. E cea mai mare greșeală. Mai important pentru marea masă este să-i învățăm să pescuiască
Evenimente

20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

A fi educat financiar înseamnă, în primul rând, a ști să-și întocmești propriul buget de venituri și cheltuieli.

„Bugetul e ca o hartă. Îți arată de unde pleci, pe ce resurse te poți baza, veniturile, de ce să te ferești, cheltuielile acestea în exces sau instant, datoriile, economiile, investițiile. Toate le vezi într-un buget, pentru că este pur și simplu o imagine a finanțelor tale personale de la A la Z. Puneți-le pe o foaie de hârtie pe fiecare pe categorii”, mai spune aceasta.

Ea recomandă ca bugetul să fie realizat pe trei categorii: nevoi, dorințe și economii.  

„Începe în fiecare lună cu economiile. Pot să economisesc plătindu-mă pe mine prima. Cum? În momentul în care mi-a intrat un venit, 20% din acesta îl duc automat către economii. În plus, este acest concept de a te plăti pe tine.

Pe tine te plătești în momentul în care începi să pui bani deoparte pentru obiectivul tău, oricare ar fi acela. În primul rând, definește-ți-l și pune bani pentru el în fiecare lună, în mod conștiincios și ca să vezi cum ți se împlinește. Și de fapt, acela este scopul tău.

Apoi, 50% sunt nevoile de bază, care sunt cam aceleași la toată lumea, de acoperiș, de transport, de mâncare, de medicamente. După care pune bani deoparte pentru dorințe”, explică aceasta.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Lucian Dumitru, Tax Partner Forvis Mazars: Guvernanța fiscală capătă o importanță strategică. Din 2026 ar putea există o schimbare totală a sistemului fiscal

Următorul pas este de optimizare a bugetului, fie prin reducerea anumitor cheltuieli, fie prin creșterea veniturilor.

„Poți să renegociezi contracte, de exemplu de utilități, telefonie, internet, depinde unde observi că se duc mai mulți bani, dacă ai rate la credit, refinanțează, restructurează, făți cât să-ți fie mai ușor, adică optimizează peste tot pe unde poți.

Veniturile poți să ți le crești. Un prim pas este să nu stai într-un singur venit, pentru că este foarte periculos. Dacă dispare sau se reduce și mai ales dacă ar fi doar singurul venit pe familie și mai grav, atunci ești supus riscului. Deci veniturile, dacă se poate este bine să ți le diversifici cât poți de mult”, mai spune Irina Chițu.

Pentru diversificarea veniturilor, există o serie de instrumente la îndemână precum investițiile în titluri de stat, obligațiuni, acțiuni, fonduri de pensii private și chiar prin monetizarea hobby-urilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
irina chițu
educație financiară
buget de venituri și cheltuieli