Crama 1.000 de Chipuri a început producția de vin în anul 2011, iar în prezent a ajuns să producă aproximativ 130.000 de sticle de vin anual, producția adresându-se doar segmentului HoReCa.
„Sunt solicitări foarte mari pentru vinurile albe. Vânzările de vin alb și roze reprezintă undeva în jur de 55-60%, însă, veniturile provenite din aceste vânzări reprezintă în schimb 27% din totalul veniturilor. Deci tot vinul roșu e cel care îți poate da plus valoare, care îți poate oferi posibilitatea să investești din nou”, spune, la Maratonul Vinului organizat de PROFIT NEWS TV, Ștefan Ionescu, proprietar al cramei 1000 de Chipuri.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Un Vin Pe Zi
Antreprenorul afirmă și că segmentul de vinuri premium se va dezvolta din ce în ce mai mult în următorii ani.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului - Dorin Gheonea, Managing Partner Unvinpezi.ro: Vinul românesc este scump din cauza materiilor prime, din import. Este o luptă inegală„Se vehiculează că România e o țară mare producătoare și că de ce nu vindem la export. România își satisface nevoile interne. În momentul de față, România probabil face 8-9% din cât produce Italia care până astăzi era cel mai mare producător de vin. Noi nu avem capacitatea de a oferi pieței interne suficient. Astfel că, segmentul ăsta de vinuri de calitate se va dezvolta din ce în ce mai mult. Dacă vrem să mergem să vindem vinuri la export cu o imagine de țară care nu există suntem trecuți la capitolul și alții”, spune acesta.
Din păcate, continuă el, și la capitolul tradiție se vorbesc foarte multe, însă sunt prea puține realizări.
„Franța s-a dezvoltat ca și țară mare producătoare de vin pentru că lângă ei a existat o insulă de oameni profund alcoolici care nu puteau să cultive vița de vie. Acea insulă a fost a reprezentat baza oamenilor care cumpărau acel produs.
În partea asta de Europa, din păcate, noi am avut ca influențe turci care nu beau și ruși care nu voiau să plătească. E cam greu să te dezvolți. Tot timpul valoarea unui vin și cine te cumpără este dată de clientela care se va regăsi.
Tradiția s-ar fi creat în România atâta timp cat ar fi existat cumpărători. Din păcate, singurul moment de glorie al nostru a fost în perioada comunistă când Ceaușescu a plantat și România avea 460.000 de hectare de viță de vie și devenise al 4-lea producător la nivel european. Numai că, din păcate, tot acel vin pleca la export. Și atunci, ce educație poate să existe?”, precizează Ștefan Ionescu, adăugând că educația se formează în momentul de față prin faptul că există o creștere a puterii de cumpărare.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: În ultima vreme, provocările cele mai mari au fost legate de forța de muncă. În viitor, ne uităm să aducem muncitori străini„În momentul în care ai mai mulți bani în buzunar îți permiți să încerci să te educi și să devii mai selectiv”, completează el.