Finanțarea este o problemă destul de importantă în sectorul viticol, spune Mircea Matei, director executiv crama Villa Vinea, la Maratonul Vinului organizat de PROFIT NEWS TV.
Evenimentul a fost organizat împreună cu Unvinpezi.ro.
În general, cramele sunt businessuri pe termen foarte lung și abia după 3-4 ani se recoltează prima recoltă de struguri care nu e la un nivel foarte mare de producție și de calitate. Așadar, cramele sunt niște businessuri care se gândesc pe niște zeci de ani, iar fără finanțare ar fi relativ greu sau spre imposibil să fie dezvoltate.
„Din fericire și în bugetul anterior care s-a terminat în 2023 și în următorul program național strategic care se întinde din 2023 până în 2027 sunt destul de multe inițiative foarte bune.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aș aminti reconversie și replantare pentru înlocuirea soiurilor vechi, viilor bătrâne sau cu probleme de sănătate, sunt programe de extindere a cramelor și de dotare cu mijloace de vinificație. Ce e foarte bun în următorul program este o intervenție pe enoturism.
Sunt finanțări care subvenționează între 50 și 70% din valoarea proiectelor. Nu sunt ușor de făcut proiectele, necesită destul de mult know-how, birocrație. E mult de lucru pentru un astfel de proiect, dar subvenția este foarte bine venită și sprijină sectorul”, spune acesta.
Printre activitățile finanțate de Programul Național de Sprijin în Sectorul Vitivinicol finanțează se numără și reconversia și restructurarea plantațiilor viticole.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul Vinului - Florin Bejan, fondator Vinexpert: Tendințe de consum: crește interesul pentru categoria premium, vinurile slab alcoolizate și moderația„În general vorbim despre înlocuirea viilor mai bătrâne, despre vii care au avut diverse probleme sau pur și simplu înlocuirea unor soiuri care au mai puțin succes comercial sau randament sau sunt vii care s-au rărit destul de mult prin îmbolnăvirea unor plante.
Proiectul durează câteva luni până la aprobare, iar el se întinde undeva pe 3 ani și este împărțit în două măsuri. Măsura 1 care înseamnă defrișarea vițelor vechi, scoaterea și plantarea vițelor noi, fiind subvenționate doar vițele altoite. Măsura 2 subvenționează instalarea sistemelor de susținere de palisaj.
Noi suntem unul din beneficiarii acestui proiect. Din păcate ne aflăm într-o fază în care s-a închis un proiect și se deschide celălalt. Noi am aplicat și am obținut finanțare pe bugetul vechi, costurile au crescut destul de mult mai ales că vorbim de sisteme de susținere din metal, iar bugetul nou prevede o creștere cu 50% a costurilor. Dar, în principiu, bugetul la noi este acoperit în proporție de 70-80%”, afirmă Mircea Matei.
Programul Național de Sprijin în Sectorul Vitivinicol subvenționează și modernizarea cramelor cu circa 50% din valoarea proiectelor.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Imobiliar - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: În ultima vreme, provocările cele mai mari au fost legate de forța de muncă. În viitor, ne uităm să aducem muncitori străini„Aici vorbim de milioane de euro. De exemplu, o linie de îmbuteliere pleacă de la 150-200.000 de euro. Construcțiile, la fel. Știm că nu sunt deloc ieftine în perioada asta, iar cramele au nevoie de partea de aerisire, de ventilație, de umiditate controlată.
Proiectul nostru acum are o valoare totală de circa 1,5 milioane de euro. Și din ce știu eu în piață investițiile sunt în zona asta, între 1 și 3 milioane de euro într-o extindere și modernizare de cramă. Undeva la 50% va fi subvenția pentru extinderea de crame”, precizează directorul executiv al cramei Villa Vinea.