Gradul de absorbție a fondurilor europene din PNRR este redus, iar România poate pierde peste 30% din fonduri, a atenționat, la Maratonul Fondurilor Europene, organizat de PROFIT NEWS TV, Petru Luhan, expert fonduri europene și fost europarlamentar, Managing Director al EMAS Business Consulting.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul BCR, BRD, CEC și Fabrica de Consultanță
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
“Gradul de absorbție este de 6%. Noi, experții din zona de acționare fonduri europene, credem că riscăm să pierdem peste 30% din PNRR și de aceea trebuie să alarmăm autoritățile”, a afirmat acesta.
Luhan atenționează că trebuie făcută distincția între suma absorbită și cea contractată și că încasările de până acum prin PNRR sunt mai mici de 4 miliarde de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, sunt întârzieri în ceea ce privește reformele - din 215 cerute de CE doar 32 au fost îndeplinite până acum.
“România are o șansă unică, cu cel mai mare buget din istoria macroeconomică a României în ceea ce privește posibilitatea de accesare a fondurilor europene, aproape în orice domeniu microeconomic și public”, spune Luhan.
În zona de energie, de exemplu, România are la dispoziție peste 40 de miliarde de euro, fiind al doilea cel mai mare beneficiar, ținând cont de poziționarea ca țară strategică din perspectiva producției de energie verde.
Luhan a prezentat o parte din proiectele de finanțare a investițiilor în energie și a amintit că pe 25 aprilie a fost lansat Fondul de Modernizare, care finanțează cu până la 450.000 euro/Mw parcurile fotovoltaice, cu până la 700.000 / Mw energia eoliană și cu până la 1,8 milioane euro/Mw producția de hidrogen.
“Toți cei care au un hectar de teren de exemplu pot să înființeze un parc fotovoltaic și să producă 1 Mwh pe care să-l livreze în rețea și să primească între 8.000 și 12-14.000 euro pe lună”, a exemplificat el.
Luhan a arătat că EMAS funcționează ca un one point shop, asigurând consultanță pentru atragerea de fonduri europene dar și pentru cofinanțare, având parteneriate cu șase bănci, sau proiectare, de la etapa 0 a proiectului la livrarea energiei în rețea.
“Este o luptă cu autoritățile, dar trebuie spus că autoritățile au îmbunătățit foarte mult calea către obținerea avizelor și certificatelor pentru înființarea de parcuri fotovoltaice și eoliene”, a spus expertul.
Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni vor fi lansate noi programe din PNRR si fonduri structurale, pentru eficiență energetică, dedicate microîntreprinderilor sau o serie de programe regionale.
EMAS Consulting a fost înființată în anul 2014, pentru a identifica soluții de finanțare nerambursabilă (din fonduri europene, naționale și internaționale) și dezvolta proiecte în energie regenerabilă pentru clienții săi.
Până în prezent, compania a depus proiecte de peste 1,5 miliarde euro.